Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi z Udinese řádili. Jankto dal dva góly, Barák jednou asistoval. V čele je Inter

České duo v dresu Udinese má za sebou velmi podařené vystoupení. K triumfu 3:0 na hřišti Crotone pomohl Jakub Jankto dvěma góly a Antonín Barák jednou asistencí. Do čela italské ligy se po 15. kole posunul po demolici Chieva 5:0 milánský Inter, který má náskok bod před Neapolí. Ta ve šlágru doma padla s třetím Juventusem 0:1 a přišla kromě prvního místa také o sérii neporazitelnosti. Benevento slaví první bod, proti AC Milán zařídil remízu 2:2 brankář Alberto Brignoli. 

Jakub Jankto z Udinese střílí gól
zdroj: ČTK/AP/ autor: Albano Angilletta

Jednadvacetiletý Jankto otevřel skóre zápasu ve 40. minutě, když do odkryté branky dorazil míč po Lasagnově střele, kterou gólman vyrazil. Osm minut po přestávce Jankto udeřil znovu, po přihrávce Maxiho Lópeze se trefil z hranice šestnáctky přízemní střelou k tyči.

Slávistický odchovanec Jankto tak zaznamenal svůj druhý a třetí gól v ligové sezoně. Navázal tak na vstřelenou branku ze čtvrtečního pohárového utkání proti Perugii, kterou jeho tým deklasoval 8:3.

V 66. minutě pečetil vítězství Udine Lasagna, jemuž po rychlém brejku nahrál Barák ideálně téměř před prázdnou branku. Udine je po pátém vítězství v sezoně čtrnácté.

Inter od začátku zápasu s Chievem dominoval a nedůraznou obranu veronského celku překonával s lehkostí. V prvním poločase zaznamenal hned 16 střel, gólem skončil Perišičův a Icardiho pokus. Druhý jmenovaný vstřelil už 16. gól v sezoně a vévodí tabulce střelců o jeden zásah před Immobilem z Lazia Řím.

Ani po změně stran se hosté nezmohli na zvrat, domácí naopak definitivně rozhodli o třetím tříbodovém zisku po sobě. Jeden zásah zaznamenal slovenský stoper Škriniar a dvěma trefami zkompletoval hattrick chorvatský reprezentant Perišič. Inter zůstal jediným dosud neporaženým týmem. 

Juventus zmrazil Neapol

Tahák kola rozhodl v Neapoli jediným gólem Gonzalo Huguaín. Argentinec přitom původně neměl ani hrát, neboť se v týdnu podrobil operaci ruky. Kvůli zranění Maria Mandžukiče ze čtvrtečního tréninku však Higuaín nastoupil od začátku a ve 13. minutě svým devátým gólem v sezoně zmrazil stadion San Paolo. Bývalý hráč Realu Madrid chladnokrevně zakončil rychlý protiútok po ideální přihrávce krajana Paula Dybaly a postaral se o zisk tří bodů. 

Římanům v utkání proti Spalu hodně pomohla situace z 10. minuty, kdy Felipe stáhl unikajícího Džeka. Nejprve mu sudí ukázal jen žlutou kartu, ale po přezkoumání faulu videorozhodčím své rozhodnutí změnil na červenou kartu a poslal hosty do oslabení.

Radost hráčů Juventusu
zdroj: Reuters

Hráči AS pak soupeře jasně přehrávali a vyslali celkem 37 střel. To je nejvíce v italské lize od září 2013. Jako první mířil přesně Edin Džeko v 19. minutě. Následně Kevin Strootman zužitkoval patičku El Shaarawyho a po změně stran zvýšil hlavou Lorenzo Pellegrini.

Spal se dočkal alespoň snížení. Viviani sice neproměnil po panenkovsku pokutový kop, ale míč odražený od břevna poslal do sítě.

Fiorentina ukončila sérii čtyř duelů bez výhry a se Sassuolem si poradila jednoznačně 3:0. Hostujícímu trenérovi Giuseppemu Iachinimu tak nevyšla ligová premiéra. Boloňa bez Ladislava Krejčího remizovala 1:1 s Cagliari. 

Benevento čekalo na první bod patnáct zápasů

O remíze 2:2 v utkání Beneventa s AC Milán rozhodl gólem hlavou v páté minutě nastavení brankář posledního týmu tabulky Alberto Brignoli. Favorizovaní hosté neprožili úspěšnou premiéru pod novým trenérem Gennarem Gattusem.

Milánští se dostali do vedení před přestávkou, když se po hlavičkované ve vápně prosadil Bonaventura. Pět minut po změně stran ale outsider vyrovnal. Letiziovu ránu zpoza šestnáctky Donnarumma vyrazil jen před sebe a z dorážky přesně zakončil Puscas.

Vedení hostům vrátil v 57. minutě Kalinič, který se nikým nehlídaný prosadil hlavou po Bonaventurově centru a ukončil 419 minut trvající čekání na gól. Benevento ale využilo závěrečnou přesilovku po vyloučení Romagnoliho.

V páté minutě nastavení nacentroval z přímého kopu Cataldi, hlavou přesně zakončil brankář Brignoli a zajistil historicky první bod pro Benevento v nejvyšší soutěži. Brignoli se stal prvním skórujícím gólmanem v Serii A od roku 2001, kdy se trefil Massimo Taibi z Regginy.

"Bylo to 1:2, 95. minuta, neměli jsme co ztratit. Šel jsem tam, zavřel oči a vyskočil. Bylo by strašné prohrát vzhledem k tomu, že jsme ztratili několik zápasů v posledních vteřinách, například se Sassuolem (1:2). Dnes jsme ukázali, že můžeme hrát proti každému," řekl šťastný střelec.

Gattuso nebyl po nečekané ztrátě na své svěřence naštvaný. "Kluci do toho dali vše, chci jim poděkovat za jejich chuť a odhodlání. Po dnešku si olížeme rány a budeme dále pracovat na fyzičce i psychice," uvedl bývalý defenzivní záložník. "Mohli jsme naši hru více rozvinout, ztráceli jsme hodně míčů. Věděli jsme, že přestože Benevento prohrávalo, postupem času se velmi zlepšovalo," dodal.

Sampdoria Janov poprvé zaváhala na svém stadionu. Od 56. minuty sice proti Laziu Řím vedla, když Quagliarellovu chytrou přihrávku zužitkoval Zapata, deset minut před koncem ale vyrovnal Milinkovič-Savič a v nastavení dokonal obrat střídající Caicedo. 

Výsledky 15. kola Serie A:

AS Řím - Spal Ferrara 3:1 (19. Džeko, 32. Strootman, 53. Pellegrini - 55. Viviani), Neapol - Juventus Turín 0:1 (13. Higuaín), Benevento - AC Milán 2:2 (50. Puscas, 90.+5 Brignoli - 38. Bonaventura, 57. Kalinič), Boloňa - Cagliari 1:1 (81. Destro - 42. Joao Pedro), Fiorentina - Sassuolo 3:0 (32. Simeone, 42. Veretout, 71. Chiesa), Inter Milán - Chievo 5:0 (23., 57. a 90.+2 Perišič, 38. Icardi, 60. Škriniar), Sampdoria Janov - Lazio Řím 1:2 (56. Zapata - 80. Milinkovič-Savič, 90.+1 Caicedo), Crotone - Udine 0:3 (40. a 53. Jankto, 66. Lasagna), Hellas Verona - FC Janov 0:1 (45.+2 Pandev).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články