Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ultras Lazia opět v hlavní roli, bojkotovali čtení z deníku a hajlovali v ochozech

Fotbalisté Lazia Řím prožívají vynikající vstup do italské Serie A, kde vyhráli osm z deseti ligových zápasů. Více než výkony svěřenců Simone Inzaghiho se však na Apeninském poloostrově řeší chování jejich fanoušků. Po skandálu s nálepkami s podobiznou Anny Frankové totiž předvedli další extremistické projevy. V průběhu středečního utkání nejvyšší soutěže v Boloni zpívali mimo jiné fašistické popěvky a hajlovali.

Fanoušci římského Lazia během utkání v Boloni
zdroj: REUTERS autor: Alberto Lingria

Za své chování se příznivci Lazia odmítají omluvit a tvrdí, že neudělali nic špatného. Vylepení nálepek označují za škádlení fandů AS, které není trestné. Vedení klubu z italské metropole se od chování "diváků" distancovalo. 

Předseda Claudio Lotito položil květinový věnec u římské synagogy a hráči před středečním duelem nastoupili v trikách s podobiznou židovské dívky zavražděné nacisty. 

Vedení italské ligy nařídilo, že se před každým zápasem bude číst pasáž z deníku Anny Frankové, který se stal symbolem tragického osudu milionů lidí židovského původu, pronásledovaných a zavražděných nacisty za druhé světové války. Ultras Biancocelesti přesto začátek střetnutí s Boloňou bojkotovali, aby se čtení z knihy vyhnuli.

Následně zpívali fašistické popěvky a hajlovali. Navíc v sektoru pojmenovaném po bývalém trenérovi Boloni Árpádu Weisovi, jenž v roce 1944 zahynul v koncentračním táboře.

Laziu je vyčítáno, že i když musí kvůli rasismu fanoušků uzavřít sektor pro ultras, prodá jim vstupenku do jiné části olympijského stadionu za symbolické jedno euro (asi 26 korun) a do ochozů je pustí.

Kvůli tomu začala římský klub vyšetřovat disciplinární komise italského svazu. Zabývat se bude i nálepkami kvůli možnému porušení pravidla o fair play a diskriminaci. Biancocelesti hrozí mimo jiné uzavření stadionu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články