Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Ve FIFA jsme skončili z politických důvodů, je přesvědčen vyšetřovatel Borbely

Manáma (Bahrajn) – Vyšetřovatel Cornel Borbely je přesvědčený, že byl spolu se soudcem Hansem-Joachimem Eckertem z čela etické komise FIFA odvolán z politických důvodů. Uvedl to na tiskové konferenci den poté, co o jejich odchodu rozhodla rada Mezinárodní fotbalové federace. Eckert s Borbelym měli za úkol pročistit vedení FIFA, které před dvěma lety zasáhl rozsáhlý korupční skandál.

Cornel Borbely
zdroj: Reuters autor: HAMAD I MOHAMMED

Kvůli korupčnímu skandálu musely před soud desítky funkcionářů a skončili mimo jiné i dlouholetý šéf Sepp Blatter, generální sekretář Jérome Valcke nebo předseda UEFA Michel Platini.

Rada FIFA však na úterním zasedání v Manámě oběma členům etické komise, která krátce prošetřovala i současného šéfa světového fotbalu Gianniho Infantina, neprodloužila mandát. Místo nich by komisi měli vést Kolumbijka Maria Claudia Rojasová a Řek Vasilos Skuris.

"Stovky vyšetřování jsme už uzavřeli a další stovky na uzavření čekají. Jde o komplikaci v boji s korupcí," citovala agentura Reuters Borbelyho, který bez uvedení jmen prohlásil, že prošetřována je i řada předních představitelů FIFA. "Vzhledem k obrovskému množství případů jsme pracovali velmi dobře. Pro změnu v etické komisi nebyl jediný důvod. Jediné, co mě napadá, že šlo o politické rozhodnutí," dodal.

Etická komise FIFA mění vedení podruhé v krátké době. Loni v jejím čele skončil Domenico Scala, který rezignaci zdůvodnil prohlášením, že práci nezávislých komisí se snaží ovlivňovat nový předseda federace Infantino. Ten obvinění striktně odmítl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články