Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Balotelli: Pokud vyhrajeme titul, budu nad Nice pilotovat vrtulník

Nice – Na taková prohlášení je možná ještě brzy, na druhou stranu Ligue 1 má za sebou už dvanáct kol a Nice má v tabulce stejný počet bodů jako vedoucí Monako a zápas k dobru. Orli od Azurového pobřeží sice v posledním ligovém kole poprvé padli, když nestačili na Caen, přesto si drží tříbodový náskok na pařížského hegemona posledních ročníků PSG. Velkou zásluhu na tom má vzkříšený útočník Mario Balotelli, který se na jihu Francie soustředí především na fotbal. Na konto si již připsal šest gólů a na dálku svými výkony přesvědčuje italského reprezentačního trenéra Venturu o jeho opětovné zařazení do národního týmu.

Mario Balotelli v dresu OGC Nice
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Nazývat Nice francouzským Leicesterem je přehnané. V nedávné historii sice šlo o průměrný tým, který neměl žádné pohárové ambice a který fanoušci spíše odepisovali, než povzbuzovali, ale v posledních čtyřech letech z něj trenér Claude Puel vybudoval konkurenceschopné a ofenzivní mužstvo, které v loňské sezoně do poslední chvíle bojovalo o příčku zajišťující předkolo Ligy mistrů.

O žádné aspiranty na sestup tedy nešlo, přesto se neočekávalo, že by Nice mohlo konkurovat takovým velkoklubům jako PSG. Tým navíc oslabil odchod opor v podobě kapitána Nampalyse Mendyho či Hatema Ben Arfy. Změny neminuly ani lavičku, trenéra Puela nahradil Lucien Favre, který předtím pod svým vedením dotáhl Mönchengladbach po dlouhých letech do Ligy mistrů.

Favre ke svému novému kádru připojil zkušeného brazilského obránce Danteho a k němu talentované hráče v čele s Lusambou, Walterem Benítezem či Cyprienem, který už se v lize trefil čtyřikrát. Nejzvučnější posilou přesto bezesporu bylo enfant terrible italského fotbalu Mario Balotelli. Reakce na příchod problematického hráče byly rozporuplné, fanoušci se obávali, že místo fotbalových kvalit jejich klub kupuje stroj na eskapády všeho druhu.

Riskantní, ale platný tah

Jenže Fauvre věděl, co kupuje. Balotelliho, jehož kariéra do té doby strmě klesala dolů, dokázal zkrotit a motivovat ho k lepším výkonům na hřišti. A italský útočník se mu za projevenou důvěru hned odvděčil šesti ligovými góly, bez kterých by se OGC na špici tabulky nedrželo. Produktivnější je v týmu už jen Alassane Pléa, který vsítil o branku více.

Balotelli na hřišti každý zápas předvádí, že ze svého fotbalového umění nic nezapomněl a že svoji roli mezi Orly přijal více než vážně. "Přestupem do francouzské ligy jsem velmi riskoval, že budu hrát zápasy nižší úrovně. Ale měl jsem štěstí, protože jsem si vybral dobrý tým," řekl bezprostředně.

Pouhé dvě remízy a jedna prohra z dosavadních dvanácti utkání je výsledkem velmi dobrých vztahů mezi hráči a trenéry. Potvrzují to i slova ex-liverpoolského útočníka, který si vytvořil velké pouto s Fauvrem. "Je to velký trenér. Je velmi dobrý taktik a také ví, jak s námi jednat v šatně," vysvětluje a svého nového kouče staví v hierarchii svých oblíbených trenérů na roveň Josému Mourinhovi.

"Jedničkou pro mě bude vždycky Mancini. Ale hned na druhou pozici řadím Favreho a Mourinha, který tě opravdu umí motivovat. Mrzí mě vše špatné, co se mezi námi stalo," kaje se hráč s devítkou na drese.

Mario Balotelli v dresu OGC Nice
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Naopak svého přestupu do Nice nelituje ani v nejmenším a klub by v popředí tabulky rád udržel co nejdéle. Útočník už má dokonce vymyšlený plán, jak by oslavil zisk titulu. "Před námi je stále ještě dlouhá cesta, ale pokud získáme titul, budu nad Nice pilotovat vrtulník," sdělil Balotelli, který si mistrovské oslavy užil již v dresu Manchesteru City.

Jeho dobré výkony samozřejmě vedou k otázce, jak dlouho bude niceský dres oblékat. "Momentálně přemýšlí jen nad Nice a Francií," tvrdí Balotelli, ale bude-li na trávníku pokračovat v podobném duchu, s velkou pravděpodobností se z Nice, kde má roční smlouvu, stane jen odrazový můstek k přestupu do některého z velkoklubů.

Návrat do reprezentace?

Balotelliho přítomnost na milánském San Siru během bezgólové remízy mezi Itálií a Německem navíc vyvolala spekulace o jeho možném návratu do národního týmu. V italské nominaci se neobjevil od mistrovství světa v roce 2014.

Sám hráč ale trvá na tom, že na stadionu byl čistě v roli diváka. "Byla tam sponzorská akce a já měl volný večer, tak jsem zašel na San Siro, protože jsem fanoušek italského národního týmu a vždy jsem byl. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak hrají, a pochopit mentalitu tohoto týmu," vysvětloval a dodal, že s reprezentančním trenérem Giampierem Venturou ještě nemluvil.

Balotelli na tribuně San Sira při utkání Itálie s Německem
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

"Nejsem tu od toho, abych mluvil, musím mu dokázat, že jsem na hřišti platný. Musím hrát tak, jak Mario umí," řekl a přiznal, že těžce nesl, že nemohl být součástí týmu během letošního evropského šampionátu, ve kterém Itálie ve čtvrtfinále vypadla po penaltovém rozstřelu s Německem.

"Abych byl upřímný, během mistrovství jsem se na zápasy Itálie nemohl dívat. Frustrovalo mě sledovat tým, kterému fandím, jak trpí, aniž bych mu mohl pomoci. Už jako malý jsem vždy toužil hrát za národní tým, a když za ně nyní nehraji, tak to znamená, že pro to nedělám dost. Ale nemám s tím žádný problém. Až bude mít trenér pocit, že jsem připravený pro nominaci, budu tam," řekl jistě.

O svém umu může trenéra Venturu opět přesvědčovat v neděli, kdy Nice čeká náročné utkání na půdě Saint-Étienne, které ho může posunout zpět do čela tabulky.

Zdroj
onzemondial.com, ČT sport, espnfc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články