Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na předsedu UEFA kandidují dva viceprezidenti a Čeferin. Ten má navrch

Nyon (Švýcarsko) - O křeslo předsedy Evropské fotbalové unie se v zářijové volbě utkají dva blízcí spolupracovníci potrestaného Michela Platiniho Nizozemec Michael van Praag a Španěl Ángel María Villar s předsedou Slovinského fotbalového svazu Aleksandrem Čeferinem. Do středeční uzávěrky se v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu nikdo další nepřihlásil.

Španěl Villar stojí v čele evropského fotbalu jako dočasný šéf už od loňského května, kdy Platini rezignoval. Ve fotbalových kruzích je považován za typického představitele minulosti a dokonce i doma ve Španělsku má hodně kritiků.

Také Nizozemec Van Praag je od loňského roku místopředsedou UEFA, navíc jeho zvolení by bylo jen krátkou epizodou, protože při příští volbě v březnu 2019 už překročí věkový limit 70 let a nemohl by znovu kandidovat.

Osmačtyřicetiletý Slovinec Čeferin je mezi uchazeči nejméně známou postavou, a možná proto má největší šance. Podle zákulisních informací má výraznou podporu hlavně od menších svazů ze severní a východní Evropy.

Nový předseda bude zvolen na kongresu v Aténách 14. září a každý z 55 členských svazů bude mít jeden hlas.

Jméno a příjmení: Aleksander Čeferin

Státní příslušnost: Slovinsko

Datum a místo narození: 13. října 1967, Lublaň

Fotbalová funkcionářská kariéra: člen vedení Olimpije Lublaň (200611), předseda slovinského svazu (od 2011)

Ostatní: vystudovaný právník, vede rodinnou firmu, která zastupuje řadu profesionálních sportovců a klubů; fotbalu se aktivně nevěnoval, do světa velkého sportu vstoupil až v roce 2005 jako člen výkonného výboru futsalového klubu Lesna Litija; nedávno oznámil, že si pro zářijovou volbu už zajistil 19 členských hlasů z 55

Jméno a příjmení: Michael van Praag

Státní příslušnost: Nizozemsko

Datum a místo narození: 28. září 1947, Amsterdam

Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Ajaxu Amsterdam (198903), předseda nizozemského svazu (od 2008), člen výkonného výboru UEFA (od 2009), viceprezident UEFA (od 2015)

Ostatní: bývalý amatérský hráč a rozhodčí, později úspěšný podnikatel; pod jeho předsednictvím zažil Ajax jedno ze svých nejúspěšnějších období (stejně jako pod předsednictvím Van Praagova otce)

Jméno a příjmení: Ángel María Villar

Státní příslušnost: Španělsko

Datum a místo narození: 21. ledna 1950, Bilbao

Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda španělského svazu (od 1988), člen výkonného výboru UEFA (od 1992) a FIFA (od 1998), viceprezident UEFA (od 1992) a FIFA (od 2002)

Ostatní: někdejší záložník Athleticu Bilbao má na kontě i 22 zápasů za reprezentaci; během fotbalové kariéry vystudoval práva, byl jedním ze zakládajících členů Španělské hráčské asociace; loni v listopadu dostal od etické komise FIFA pokutu za chování při vyšetřování volby pořadatele MS 2018 a 2022, kdy zpočátku odmítal spolupracovat; po květnovém odstoupení Michela Platiniho vede UEFA jako dočasný prezident

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články