Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nic nového pod katarským sluncem. Podmínky dělníků se stále nelepší

Dauhá – Otrokářské ovzduší při výstavbě fotbalových stadionů v Kataru se nemění. Amnesty International již poněkolikáté kritizovala podmínky tamních přistěhovaleckých dělníků. Organizace zabývající se dodržováním lidských práv uveřejnila novou zprávu založenou na výpovědích 132 dělníků, kteří pracovali na rekonstrukci Chalífova mezinárodního stadionu, jednom z 12 plánovaných dějišť MS. Šampionát bude bohatý emirát v Perském zálivu hostit v roce 2022.

Stavba Chalífova stadionu v Kataru
zdroj: Reuters

Rozhovory, jež byly pořízeny loni od února do května, doplňují výpovědi další stovky přistěhovalců, kteří prováděli terénní práce na sousedících sportovních komplexech, a tří zahradníků.

Ze zprávy vyplývá, že dělníci především z jihoasijských zemí pracují na přípravách šampionátu v otrokářských podmínkách a jsou jim dokonce odpírány výplaty. Řada místních firem jim zadržuje cestovní doklady a brání v odchodu nebo změně místa. Dělníci navíc bydlí v přelidněných špinavých prostorech.

Jeden z dělníků takto před rokem promluvil: "Žiju tady jako ve vězení. Práce je těžká, pracovali jsme několik hodin na přímém slunci. Když jsem si brzy po příjezdu do Kataru poprvé na situaci stěžoval, šéf mi řekl ‚jestli si chceš stěžovat, můžeš, ale bude to mít následky, jestli chceš zůstat v Kataru, mlč a pracuj‘. Teď jsem nucen tu zůstat a pracovat."

Plánované reformy stále s otazníky

Amnesty International doufá, že by zpráva mohla urychlit plánované reformy, jež Katar slíbil provést s cílem zlepšit podmínky dělníků. Cizinci tvoří zhruba 90 procent z 2,5 milionu lidí, kteří v zemi žijí.

Generální ředitel AI Salil Shetty:

"Zneužívání přistěhovaleckých pracovníků je skvrnou na svědomí světového fotbalu. Pro některé dělníky, se kterými jsme mluvili, je to jako noční můra."

Počet lidí, kteří pracují na stavbě stadionů pro světový šampionát, se zvýšil za poslední rok dvojnásobně ze dvou na čtyři tisíce a očekává se, že v příštích dvou letech vzroste až k 36 tisícům.

Amnesty International opakovaně uvádí, že v kauze selhala FIFA, která o dlouhodobém problému věděla a podle Amnesty International by právě FIFA měla spolupracovat s katarskými úřady a obchodními partnery, aby vykořisťování dělníků v Kataru vymizelo.

FIFA zdůraznila, že dialog o zlepšení podmínek dělníků v Kataru je stále probíhající proces. "Přestože nemůže a opravdu nemá povinnost vyřešit všechny společenské problémy v hostitelské zemi MS ve fotbale, přijala FIFA konkrétní opatření a je plně odhodlána udělat vše, co je v jejích silách, aby byla lidská práva respektována na všech místech, akcích a službách, které souvisejí se světovým šampionátem," řekl Federico Addiechi, zabývající se ve FIFA udržitelným rozvojem. Prosadit otázku pracovních práv do podmínek volby pořadatele MS v roce 2026 je i jedním ze závazků nového šéfa FIFA Gianniho Infantina.

Na Katar se valí kritika od roku 2013

V roce 2013 poukázal na pracovní podmínky dělníků v Kataru britský deník The Guardian. Ukázal, jak dělníci žijí ve špinavých ubytovnách, často nedostávají jídlo ani plat. Upozornil také na častá úmrtí. Většinou se jednalo o mladé muže, kteří náhle utrpěli infarkt. Podmínky se nezlepšovaly a v prosinci 2014 se vlna kritiky opakovala. Stejně tak i na sklonku minulého roku.

Zdroj
ČTK, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články