Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hrabě: Možnost hlasovat za Českou republiku beru jako zodpovědnost

Praha - Anketa Zlatý míč pravidelně určuje nejlepší hráče v nejpopulárnějším sportu na světě. V České republice se na volbě podílí tři osobnosti a od roku 1993 je mezi nimi pouze jediný novinář – Stanislav Hrabě. Tři favority z třiadvacetičlenného seznamu spolu s ním vybírá reprezentační trenér a kapitán, tedy Pavel Vrba a Petr Čech. Na koho volba padne tentokrát? Hrabě nechce spekulovat. Favoritem je Messi, ale dorovnat ho v počtu čtyř titulů může i Ronaldo.

Je nám líto, video expirovalo.
Hrabě hostem SZ: Hlasovat ve Zlatém míči za ČR je zodpovědnost

Hrabě vnímá zodpovědnost, která je na něj při hlasování kladena. "Možnost hlasovat za Českou republiku beru jako zodpovědnost, cítím, že tuto zemi reprezentuji. Kdykoli jsem tedy mohl, tak jsem za českého zástupce bojoval, " řekl český novinář.

"Například v roce 2006 se do výběru hráčů nedostal Petr Čech, který vyhrál s Chelsea titul. Na mistrovství světa v Německu, jsme sice příliš neuspěli, ale mezi nominovanými byl i Grégory Coupet. Ten na mistrovství vůbec nechytal, pouze vyhrál titul s Lyonem. Tak jsem společně s kolegou napsal do France Foootball dopis, kde jsem na to upozornil. Odpověď zněla, že oni respektují náš názor, ale zároveň máme my respektovat jejich výběr. Bylo to bráno v potaz, ale změna už nemohla nastat," vysvětlil Hrabě.

Aby náš hráč měl možnost tuto vzácnou trofej vyhrát, musí být podle Hraběte světovým fotbalistou. "Musí být ve vynikajícím klubu, jako byl například Nedvěd v Juventusu, a důležité jsou pochopitelně i reprezentační úspěchy," řekl Hrabě. Podle českého sportovního novináře byl měl být vítěz Zlatého míče také mediálně zajímavou osobností.

Letos se dostali do finále očekávaná jména. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Neymar. Jeden z nich získá 11. ledna prestižní ocenění. Prvenství obhajuje třicetiletý Portugalec, který anketu ovládl i v v roce 2008 a 2013. V letech 2009 až 2012 kraloval Zlatému míči Lionel Messi. Pokud Ronaldo v lednu zvítězí, dorovná počet vítězství s Argentincem na čtyři. Třiadvacetiletý Brazilec Neymar může toto ocenění získat poprvé.

Cristiano Ronaldo
zdroj: ČTK/AP/Walter Bieri

Podle Hraběte existuje šance, aby Ronaldo v počtu Zlatých míčů dorovnal Messiho."Šance tu určitě je, ale v anketě nyní hlasuje více než 600 lidí, mezi nimi jsou trenéři, kapitáni a novináři. Není možné odhadnout, jak budou hlasovat."

V anketě mají právo volby aktivní, praktikující novináři ze všech členských zemí FIFA. Seznam třiadvaceti hráčů, ze kterých se přímo vybírá vítěz ankety, určuje francouzský časopis France Football. Jako vůbec první Čech ocenění získal v roce 1962 Josef Masopust. V roce 2003 měla anketa dalšího českého vítěze. Zlatý míč získal záložník Juventusu Pavel Nedvěd.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články