Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé je v čele španělské ligy, Villarreal ale proti Plzni napravuje zaváhání v Evropě

Villarreal - Ze španělské ligy je sice odehráno teprve šest zápasů, i to už je ale poměrně výmluvný zlomek. A Villarreal zatím poprvé v historii kraluje La Lize - před Realem, Barcelonou i Atléticem, které přitom Marcelinův výběr o víkendu porazil 1:0. Tým, který má za sebou skvělá léta, ale i nečekaný sestup, a je známý atraktivním fotbalem, nyní čelí Plzni. Napravit přitom bude chtít v domácím prostředí prohru 1:2 na hřišti Rapidu Vídeň.

Radost fotbalistů Villarrealu
zdroj: Reuters autor: Heino Kalis

Villarreal se v posledních deseti letech dostal do semifinále Ligy mistrů, do semifinále Poháru UEFA i Evropské ligy, zdatně konkuroval i Barceloně či Realu Madrid. Nikdy v historii se ale neprobojoval do čela španělské ligy. Podařilo se mu to až nyní - poté, co se musel vypořádat s finančními problémy, sestoupil kvůli nim do druhé ligy a pak se znovu vyškrábal mezi elitu.

Návrat do La Ligy si Villarreal zajistil i zásluhou současného trenéra Marcelina. Ten navázal na to nejlepší z práce svého předchůdce Manuela Pellegriniho - včetně jeho důrazu na atraktivní, ale i efektivní pojetí hry. 

Současný pobyt na čele tabulky je jen pokračováním dobrých výsledků z posledních let. Villarreal po postupu do Primera Division dvakrát skončil na šestém místě a loni se probojoval i do semifinále domácího poháru. V Evropské lize sice vypadl už v osmifinále, zato ale s vítězem soutěže, Sevillou.

Villarreal v letošní ligové sezoně pětkrát zvítězil a jednou remizoval, jeho poslední výhra přitom přišla proti Atlétiku Madrid 1:0. "Proti silnému soupeři jsme dokázali hrát opravdu dobře a dovolili jsme mu jen málo příležitostí. Takže jsme odvedli skvělou práci v defenzivě a také dokázali být rychlí v protiútocích," liboval si kapitán Villarrealu Bruno Sorriano.

Trenér Villarrealu Marcelino
zdroj: EFE autor: Juan Carlos Cardenas

Marcelino ale nechce význam prvního místa po šesti kolech přeceňovat. "Necítím nic. Je to krásné, pomíjivé, to je všechno," shrnul lakonicky. Jeho tým přitom doma proti Viktorii Plzeň musí napravovat nepříznivý výsledek z prvního zápasu ve skupině Evropské ligy, kdy prohrál ve Vídni 1:2 s Rapidem.

"Hrajeme proti týmu, který má na kontě tři body, naopak my jsme venku neuspěli. Je hodně důležité vybojovat maximum bodů na vlastním hřišti. Porážka by velmi zkomplikovala naši situaci i boj o postup," zhodnotil Marcelino situaci Villarrealu.

I plzeňský trenér Karel Krejčí ví, že motivace Villarrealu zvítězit bude velká. "Koncentrace Villarrealu po té prohře s Rapidem teď asi bude daleko vyšší. Uvidíme, v jakém nastoupí složení, protože ve Vídni měli dost změn. Ale myslím, že v domácím utkání Evropské ligy nasadí tu nejsilnější sestavu," hodnotil šestačtyřicetiletý kouč.

A ani trenér "Žluté ponorky" Viktorii rozhodně nepodceňuje. "Věříme, že jsme lepší než Plzeň, ale musíme to potvrdit i na hřišti. Jedna věc je myslet si něco a další je to dokázat. To druhé je mnohem těžší, ale se správným přístupem a sebevědomím můžeme zvítězit," prohlásil padesátiletý kouč.

Plzeň považuje za velmi silného protivníka. "Viktoria je dynamický tým, který obvykle presuje na útočné polovině a dokáže dobře přenášet hru. Jsou také fyzicky silní, takže proti nim musíme hrát hodně intenzivně," upozornil Marcelino.

"Všichni dobře víme, jak důležité utkání nás čeká. Hodně záleží na naší práci, protože hrajeme doma a musíme tlačit už od první minuty. Nemyslíme na nic jiného než na čtvrteční zápas. Důležité je, že všichni jsou koncentrovaní, a věříme, že si povedeme dobře," přidal kapitán Bruno Soriano.

Fotbalisté "Žluté ponorky" se na trénincích hodně zaměřovali na bránění standardních situací. "Jsou klíčové v každém utkání. Bránili jsme dobře proti Bilbau i proti Atléticu Madrid, což jsou dvě hodně silná mužstva. Chceme se ve čtvrtek vyhnout standardkám, a pokud se nějaké naskytnou, musíme se maximálně koncentrovat na jejich bránění a eliminaci soupeře," prohlásil trenér Marcelino.

Podle Krejčího prokazuje Villarreal velkou sílu ve všech herních fázích. "V obranné fázi hrají opravdu disciplinovaně a organizovaně. Mají obrovskou kvalitu v útočné fázi, kdy je to všechno ve velké rychlosti a kreativitě. Naši kluci ale mají v Evropě také něco odkopáno. Chceme být konkurenceschopní a domácí zlobit. Rádi bychom tady bodovali a posbírali co nejvíc zkušeností," konstatoval Krejčí.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolář už je připraven na Villarreal, Krejčí jeho start nechce uspěchat
Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články