Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čech se dočkal angažmá v Arsenalu, kruh se po dvanácti letech uzavřel

Praha - Do Arsenalu měl brankář Petr Čech přestoupit už před dvanácti lety, v létě 2003 ale angažmá tehdy nadějného gólmana na severu Londýna zhatily příliš přísné podmínky pro udělení pracovního povolení. Třiatřicetiletý Čech, který mezitím v konkurenční Chelsea vyrostl v jednoho z nejlepších brankářů své generace, je rád, že se nyní pomyslný kruh uzavřel. Věří, že Arsenal má na to, aby s ním získával trofeje jako na Stamford Bridge. Exkluzivní rozhovor s Petrem Čechem sledujte ve čtvrtek od 12:25 na ČT sport.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Příchod tehdy zmařila jediná věc a to bylo pracovní povolení. V té době ještě Česko nebylo součástí Evropské unie a podmínky pracovního povolení byly nastavené tak, že mně jako dvacetiletému hráči by se to těžko splňovalo. Na tom to celé spadlo," řekl Čech. "To, že se ten kruh po dvanácti letech uzavře, asi nikdo nečekal. Ale je to jedna z věcí, které mě těší," dodal.

O přestupu do Arsenalu se spekulovalo několik měsíců, Čechův odchod na Emirates se ale ve finální fázi dohodl během jediného dne. "Poslední dny byly velmi hektické, ale to k přestupu patří, zvlášť když jde o dva tak velké týmy, kde samozřejmě každý transfer budí pozornost," uvedl Čech.

S Chelsea vyhrál Ligu mistrů, Premier League i oba anglické domácí poháry a věří, že trofeje bude získávat i s Arsenalem. "Kdybych tomu nevěřil, tak bych do Arsenalu nešel. Klub má ambice vyhrávat, dvakrát vyhráli Anglický pohár, což je velmi ceněná trofej," řekl Čech. "Věřím, že ten tým má potenciál na to, aby udělal ten poslední krůček a s ostatními se porval o nejvyšší příčky," dodal Čech.

Dost důležitý pro něj při rozhodování byl rozhovor s trenérem Arsenalu Arsénem Wengerem. "Představil mi projekt, jehož chci být součástí. Je vidět, že klub má ambice a vůli pracovat, aby se každým rokem posouval dál a dál. Na evropské úrovni se mu posledních pár let nedařilo dojít dál než do prvního kola vyřazovacích bojů Ligy mistrů. To jsou kroky, které chce klub překonat," uvedl Čech.

Chelsea opustil po dlouhých jedenácti letech poté, co v minulé sezoně ztratil pozici jedničky. "Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsem musel udělat. Myslel jsem si, že v Chelsea dost pravděpodobně zakončím kariéru. Ale nechtěl jsem sedět na lavičce," podotkl.

Že bude muset odejít, mu začalo být jasné kolem ledna. "Věděl jsem, že je to situace, která není pro mě. V těch zápasech, ve kterých jsem nastoupil, jsem viděl, že mám pořád na to hrát proti těm nejlepším hráčům, být jedničkou. Že prostě ještě není čas, abych to nějakým způsobem zabalil a byl spokojený s tím, že jsem v klubu legendou, že mě všichni milují a chtějí mě," prohlásil Čech.

Petr Čech
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Trumfy Arsenalu: setrvání v Londýně i dlouhodobá smlouva

Nabídek na přestup měl více. Ve prospěch Arsenalu hrálo nejen to, že zůstane v Premier League, ale i fakt, že podepsal dlouholetou smlouvu na čtyři roky. "To byl samozřejmě největší rozdíl oproti ostatním nabídkám. Je to jasná zpráva od klubu, že se mnou opravdu počítá, abych byl součástí projektu, který bude trvat několik let, ne jen jeden dva roky. Věřím, že jsem schopen ještě dalších pět sezon chytat na té nejvyšší úrovni," uvedl Čech.

Z Chelsea mohl odejít díky tomu, že ho pustil ruský majitel Roman Abramovič. Naopak kouč José Mourinho chtěl, aby zůstal. "Asi ho netěší, že jsem odešel. Na našem vztahu se ale nic nemění. Vážím si toho, že v průběhu minulé sezony ukázal, že má ke mně respekt," řekl Čech.

Slíbenou pozici jedničky v Arsenalu v konkurenci Davida Ospiny a Wojciecha Szczesného nemá. "Nechtěl jsem po nikom nic slibovat. Důležité je, že mám šanci o své místo bojovat. Věřím, že trenéra přesvědčím, aby mě vybral jako jedničku, abych hrál," uvedl reprezentační gólman.

V Londýně ho čeká stěhování. "Abych to měl blíž a nejezdil moc daleko," řekl. Na startu přípravy se bude hlásit druhý týden v červenci a po pár trénincích ho čeká s týmem turné v Singapuru. Prvním soutěžním zápasem v novém působišti pro něj bude anglický Superpohár proti Chelsea. "Možná to je i výhoda, aspoň to budu mít za sebou a nikdo se nebude ptát, jaké to bude, až budu proti Chelsea hrát," podotkl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články