Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělská liga bude přerušena kvůli sporu o vysílací práva

Madrid - Španělská fotbalová federace se rozhodla od 16. května přerušit všechny domácí soutěže kvůli sporu s vládou o novém zákonu o televizních vysílacích právech. Dotklo by se to posledních dvou kol nejvyšší soutěže a finále poháru, v němž se mají 30. května utkat Barcelona s Bilbaem.

Lionel Messi (vlevo) slaví společně s Luisem Suárezem vstřelenou branku
zdroj: ČTK/AP autor: Emilio Morenatti

Fotbalové federaci se nelíbí, že má mít z prodeje práv podíl jen 4,55 procenta a ztratí část svého vlivu. Tvrdí, že je stále otevřena dalšímu jednání s vládou. Zákon, který byl schválen minulý týden, zavádí centrální rozdělování peněz z vysílacích práv. Platit má od sezony 2016/17. Federace kritizuje také fakt, že část peněz půjde na činnosti, které nesouvisejí s fotbalem. Se zákonem nesouhlasí také hráčská asociace, které se rovněž nelíbí podmínky rozdělování peněz. Spokojeno je pouze vedení první a druhé ligy.

Kluby nejvyšší soutěže mají získat 90 procent částky, druholigové celky zbytek. V první lize se polovina sumy rozdělí rovnoměrně mezi týmy, druhá polovina pak bude distribuována podle jejich výkonů v posledních pěti letech, velikosti klubu a dalších kritérií. Vláda zákon obhajuje jako "historický úspěch". Podle ní umožní společný prodej televizní práv výrazné navýšení ceny.

Současný systém zvýhodňuje Real Madrid a Barcelonu

Dosavadní systém, kdy s právy obchodují jednotlivé kluby, také výrazně zvýhodňuje fotbalové giganty Real Madrid a Barcelonu. Menší celky proto volaly po změně. "Španělský fotbal může dosáhnout takové ziskovosti a udržitelnosti, jaké byly dosud nepředstavitelné," uvedla vláda v prohlášení s tím, že odporu federace nerozumí, neboť dříve prý stejně jako hráčská asociace zákon podporovala.

La Liga je jedinou ze špičkových evropských soutěží, kde si kluby samy vyjednávají smlouvu o vysílacích právech. V současnosti na nich dohromady vydělají podle agentury Reuters zhruba 700 milionů eur (19,2 miliardy korun) za sezonu. Podle analytiků společným prodejem může tato částka vyšplhat k jedné miliardě eur (27,4 miliardy korun). Například kluby anglické Premier League v letech 2016 až 2019 obdrží za televizní práva 1,7 miliardy liber za sezonu (62,6 miliardy korun).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články