Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Arsenal smetl Liverpool, City prohráli venku potřetí v řadě

Londýn Když v loňské sezoně Liverpool uštědřil v té době prvnímu Arsenalu těžkou porážku 5:1, byl to začátek konce boje Gunners o titul. O rok později Arsenal svého soupeře vypráskal 4:1 a pojistil si tak místa zajišťující účast v Lize mistrů. K ní se přibližuje i Manchester United, který doma porazil Aston Villu i díky parádní Rooneyho trefě. Další krok k titulu pak učinila Chelsea, která těsně porazila Stoke 2:1 i přes chybu brankáře Courtoise. Obhájce titulu Manchester City v pondělní dohrávce prohrál na hřišti Crystal Palace 1:2.

Radost hráčů Arsenalu
zdroj: imago sportfotodienst

V základní jedenáctce Arsenalu proti Liverpoolu chyběl Danny Welbeck, jenž se nedokázal stoprocentně uzdravit ze zranění, které utrpěl v reprezentační pauze, a místo na pravém křídle tak obsadil Aaron Ramsey. Ani Liverpool nenastoupil v nejsilnějším složení, celých devadesát minut nebyl schopen odehrát Daniel Sturridge, a proto na pozici středního útočníka nastoupil Raheem Sterling. Poprvé od prosince se pak v záloze Liverpoolu objevila trojice Lucas Leiva - Henderson - Allen.

A právě záloha Reds měla zezačátku velké problémy se souhrou. Arsenal začal ve vynikajícím tempu a vypracoval si dvě velké šance, když Allen a Touré v krátkém sledu ztratili před vlastním vápnem míč, ale domácí nedokázali svého soupeře potrestat. Liverpool se po čtvrthodině hry dostal do hry a dokázal lépe držet míč a mohl se i dostat do vedení, když se za obranu Arsenalu dostal Markovič. Srbský křídelník však sám před Ospinou přenechal Sterlingovi, ale před prázdnou bránu mu nepředal přesnou přihrávku a anglický reprezentant na míč nedosáhl.

Jenže v poslední desetiminutovce prvního poločasu přišla smršť Arsenalu. Ve 37. minutě Ramsey na pravé straně přenechal Bellerínovi, španělský pravý obránce se protáhl do vápna a zakroutil svou střelu levačkou ke vzdálenější tyči. O tři minuty později Özil z přímého kopu obstřelil zeď a zakončil za Mignoleta, který na střelu zareagoval pozdě. V nastavení pak ještě stačil skórovat Sánchez, když po rychlé kombinaci Bellerína s Ramseym obdržel míč před vápnem, posadil si Tourého a parádní střelou pod břevno zvýšil na 3:0.

Do druhého poločasu trenér Liverpoolu Rodgers již poslal Sturridge, jenž nahradil Markoviče, a ke změně v sestavě se po čtyřech odehraných minutách musel odhodlat i Arséne Wenger, místo zraněného Koscielného se dostal do hry Gabriel. Na průběhu hry se však mnohé nezměnilo. Liverpool po změně stran sice byl více u míče, ale jeho souhra byla pomalá a nebezpečnější byli domácí, kteří se dostávali do brejkových situací, nedokázali z nich však vytěžit čtvrtou branku.

Čtvrt hodiny před koncem utkání ještě hosté utkání zdramatizovali, když Sterlinga ve vápně fauloval Bellerín a Henderson proměnil penaltu, jenže nedlouho poté Emre Can zbytečně zajel do Welbecka, vysloužil si druhou žlutou kartu a musel do kabin. Arsenal již v závěru utkání měl zápas plně pod kontrolou a ještě stačil zvýšit na konečných 4:1, když se Giroud uvolnil před vápnem a poslal prudkou střelu ke vzdálenější levé tyči. Arsenal tak zvítězil v sedmém ligovém utkání v řadě a posunul se na druhé místo o dva body před Manchester City, ten však má k dobru pondělní dohrávku na hřišti Crystal Palace.

Gólová radost Edena Hazarda (druhý zprava)
zdroj: AP autor: Darren Walsh

Chelsea přetlačila Stoke po zápase plném brankářských kiksů

Chelsea se dostala do vedení proti Stoke ve 39. minutě, penaltu nařízenou po Wollscheidově faulu na Fábregase proměnil Hazard. Belgický reprezentant má v této disciplíně po devíti pokusech stoprocentní úspěšnost.

V závěru poločasu ale vyrovnal brilantním způsobem Adam. Sedmdesátimetrovou střelou z vlastní poloviny hřiště překonal vyběhnutého gólmana Courtoise a nechal tak vzpomenout na trefu Davida Beckhama z půlky v zápase Manchesteru United proti Wimbledonu v roce 1996. "Viděl jsem vyběhnutého brankáře, zkusil jsem to a vyšlo to. Obvykle se dívám, zda je gólman na svém místě. Když pak dostanete tolik prostoru a času, je hezké mít možnost něco takového zkusit," uvedl střelec branky. "Byl jsem zklamaný, že si na to Courtois sáhl. Ne, dělám si legraci," dodal Adam.

"Blues" přesto oslavili tříbodový zisk, popáté v sezoně se trefil Rémy po chybě brankáře Stoke Begoviče. Ten totiž vyhodil míč po zemi přímo k Hazardovi, jenž se protáhl až do vápna, předložil míč francouzskému útočníkovi a ten již zakončoval do prázdné brány. Trenér vítězů Mourinho přesto nemohl být úplně spokojený. Po přestávce poslal na hřiště útočníka Costu, o jedenáct minut později jej však musel pro další zranění vystřídat.

Fotbalisté Manchesteru City podlehli potřetí za sebou venku o gól a po dohrávce 31. kola zůstali na čtvrtém místě s devítibodovou ztrátou na vedoucí Chelsea. Naopak Crystal Palace, který nad nimi zvítězil 2:1, si potřetí za sebou připsal tříbodový zisk, přesto dál náleží do horší poloviny tabulky.

Favorizovaný manchesterský obhájce titulu dominoval prvnímu poločasu, ale v jeho závěru inkasoval. Brankář Hart nedokázal zkrotit Dannovu střelu zblízka a Murray doklepl míč do prázdné branky. Krátce po změně stran pak domácí pojistili náskok Puncheonovou precizní střelou z přímého kopu přes zeď, Yaya Touré v 78. minutě už jen snížil.

Radost Waynea Rooneyho
zdroj: PA autor: Martin Rickett

United si poradili s Aston Villou, nádherně se prosadil Rooney

Manchester United byl od začátku utkání s Aston Villou aktivnějším týmem, do vedení se ale dostal až ve 43. minutě zásluhou Herrery, který si naběhl na zpětnou přihrávku z pravé strany a poslal umístěnou střelou ke vzdálenější tyči za Guzana.

V druhém poločase potvrdil kapitán "Rudých ďáblů" Rooney, že se mu proti Aston Ville daří: v 79. minutě vstřelil už třináctý gól do sítě svého dnešního soupeře - a nebyl ledajaký. Centr z levé strany si Rooney zpracoval ve vzduchu špičkou kopačky a z otočky po dopadu míče poslal parádní tvrdou střelu mezi dvěma obránci Villans do levého horního rohu brány. O minutu později snížil Benteke střelou mezi nohy brankáře De Gey, v nastavení ale uzavřel na 3:1 druhým gólem v zápase Herrera - a znovu podobnou střelou jako v prvním poločase. United popáté za sebou získali tři body.

Southampton nevyužil šanci dostat se na páté místo před Liverpool, na hřišti Evertonu prohrál 0:1. Třetí výhru v řadě pro svůj tým zařídil v 16. minutě obránce Jagielka. Důležité tři body získaly v boji o záchranu týmy Leicesteru a QPR. Leicester zvítězil nad West Hamem i zásluhou nádherné trefy Estebana Cambiassa v prvním poločase, QPR zase nečekaně po pěti prohrách zvítězili vysoko 4:1 na hřišti West Bromwiche.

Sunderland porazil Tyne-Wear derby Newcastle 1:0 a vzdálil se na tři body sestupovým příčkám. O vítězství Sunderlandu, který nastoupil podruhé pod vedením nového kouče Dicka Advocaata, rozhodl krásnou střelou z voleje Jermain Defoe. Sunderland tak potvrdil, že prestižní souboj s rivalem z Newcastlu zvládá, když vyhrál v tomto derby popáté v řadě. Takovou sérii ve své historii dosud neměl. Domácí tým se díky prvnímu vítězství po sedmi ligových zápasech odpoutal od pásma sestupu a poskočil na patnácté místo. Od osmnácté příčky ho nyní dělí tři body.

Ta nyní patří Burnley, které si v úvodním nedělním zápase připsalo bod za bezbrankovou remízu s Tottenhamem. "Spurs" nepomohl k vítězství ani útočník Kane, který po svém prvním startu a brance v anglické reprezentaci z minulého týdne dnes premiérově nastoupil za klub s kapitánskou páskou. Dvacátý gól v probíhající ligové sezoně si ale nepřipsal.

Výsledky 31. kola Premier League

Arsenal - Liverpool 4:1 (37. Bellerín, 40. Özil, 45. Sánchez, 90.+1 Giroud - 76. Henderson z pen.), Everton - Southampton 1:0 (16. Jagielka), Leicester - West Ham United 2:1 (12. Cambiasso, 86. King - 32. Kouyaté), Manchester United - Aston Villa 3:1 (43. a 90.+2 Herrera, 79. Rooney - 80. Benteke), Swansea - Hull 3:1 (37. a 90.+1 Gomis, 18. Ki Song-jung - 50. McShane), West Bromwich - QPR 1:4 (58. Anichebe - 15. Vargas, 37. Austin, 43. Zamora, 90.+6 Barton), Chelsea - Stoke 2:1 (39. Hazard z pen., 62. Rémy - 44. Adam), Burnley - Tottenham 0:0, Sunderland - Newcastle 1:0 (45+1. Defoe).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články