Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bale, Walcott či Shaw. Southampton má nejvýdělečnější akademii v Evropě

Bern - Největší zisky z výchovy vlastních hráčů má v současnosti mezi fotbalovými kluby v Evropě anglický Southampton. Podle studie švýcarské analytické firmy CIES vydělal od léta 2012 na hráčích vychovaných ve své akademii 90 milionů eur (asi 2,45 miliardy korun). 

Radost fotbalistů Southamptonu
zdroj: ČTK/PA autor: Chris Ison

Southampton za sledované období prodal ze svých odchovanců mimo jiné Adama Lallanu do Liverpoolu, Lukea Shawa do Manchesteru United či Caluma Chamberse do Arsenalu. Podle studie si tak jejich prodejem přišel na téměř 40 procent částky, kterou si prodejem svých odchovanců vydělalo všech 20 týmů Premier League dohromady.

"Southampton je vynikajícím příkladem toho, jak výchova mladých hráčů může představovat velkou výhodu oproti konkurentům jak po sportovní, tak i po ekonomické stránce," prohlásila CIES.

Na druhém místě v žebříčku se objevilo francouzské Lille, které především zásluhou prodeje Edena Hazarda do Chelsea vydělalo 76 milionů eur. Na dalších místech skončily San Sebastian (62,2), Sevilla (51,5), Dortmund (43,5), Real Madrid (43) a Barcelona (38,3).

Více o úspěšné sportovní politice Southamptonu se můžete dočíst zde (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/245269-happy-end-southamptonu-dokazou-jej-napodobit-i-dalsi-anglicke-kluby).

Z ligových soutěží je na tom nejlépe francouzská Ligue 1, jejíž kluby dohromady na mladých odchovancích vydělaly 292 milionů eur. Naopak z předních evropských lig na odchovancích nejméně vydělává italská Serie A (114).

Nejvíce svých odchovanců v předních pěti ligách má momentálně Barcelona, a to hned 43, z toho 13 ve vlastním kádru. Pouze Lyon, Bilbao a San Sebastian mají ještě o dva odchovance v týmu více.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články