Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Doping v německém fotbalu? Prý se systematicky užíval před 30 lety

Freiburg (Německo) - Fotbalisté VfB Stuttgart a tehdy druholigového Freiburgu údajně koncem 70. a začátkem 80. let minulého století systematicky užívali anabolické steroidy. Komise univerzity ve Freiburgu, která se zabývala obviněním této školy z podílu na dopingu sportovců v minulosti, zatím nerozhodla, zda svou zprávu zveřejní. Uvedla však, že objevila důkazy také o dopingu v německé cyklistice a užívání zakázaných látek nezletilými sportovci.

"Na základě nových důkazů lze poprvé doložit systematické užívání anabolik v německém profesionálním fotbale," stojí ve zprávě komise. Jména konkrétních hráčů, kteří dopovali, ale prý nelze určit.

Klíčovou postavou v dopingu na freiburské univerzitě má být nyní devětasedmdesátiletý lékař Armin Klümper, někdejší šéf oddělení sportovní traumatologie.

Vedení VfB Stuttgart závěry komise odmítlo komentovat s tím, že je nemá písemně k dispozici. Poukázalo na to, že se jedná o několik dekád staré období a že Klümper nikdy nebyl klubovým lékařem.

Sundermann: Naprosto to vylučuji

Někdejší trenér Stuttgartu Hans-Jürgen Sundermann zprávy o dopingu v týmu označil za absurdní. "Vůbec si to nedokážu představit a naprosto to vylučuji," uvedl bývalý kouč pražské Sparty, jenž vedl VfB v letech 19761979 a 19801982.

Podobně se vyjádřil i úspěšný kouč Ottmar Hitzfeld, který v letech 19751978 působil ve Stuttgartu jako hráč. "Ta zpráva mě hodně překvapila. Nedokážu si představit, že by někdo z mých spoluhráčů vědomě dopoval," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články