Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liverpool zdolal City, Rosický se trefil za Arsenal

Londýn – V repríze loňské emotivní bitvy o titul si znovu poradil lépe Liverpool, který vybojoval tři body nad Manchesterem City po výhře 2:1. Vítězný gól Reds vstřelil znovu brazilský záložník Philippe Coutinho. Gól za Arsenal si připsal Tomáš Rosický, který přišel na hřiště proti Evertonu v 82. minutě a o sedm minut později ranou zpoza vápna přispěl k vítězství 2:0. 

Rosický slaví svou trefu za Arsenal
zdroj: PA autor: Tony Marshall

Arsenal měl po domácím neúspěchu v Lize mistrů s Monakem jasnou úlohu - získat tři body na Emirates Stadium proti Evertonu. Arséne Wenger v sestavě neudělal příliš mnoho změn, vystřídal pouze na stoperu Mertesackera za zimní posilu Gabriela a Oxlade-Chamberlaina za Welbecka. Na domácích byla v první půlhodině znát velká nervozita, ale ani Everton se přes větší dominanci ve středu hřiště nedostal do větší příležitosti.

Šest minut před koncem prvního poločasu se však přece jenom prosadil Arsenal po secvičeném rohovém kopu. Özil poslal přízemní centr těsně za malé vápno, na přihrávku si dobře naběhl Giroud a z první svou slabší pravačkou poslal míč za Howarda.

Everton příliš nehrozil ani v druhé půli, přesto se dostal k několika nebezpečným střelám a centrům. S těmi si však výborně poradil gólman domácích Ospina, jenž předvedl patrně svůj doposud nejlepší výkon v dresu Arsenalu.

V 82. minutě se na hřiště dostal Tomáš Rosický, který po sedmi minutách na hřišti pojistil vítězství Arsenalu. Giroud poslal českému záložníkovi zpětnou přihrávku před šestnáctku a Rosického rána po teči Phila Jagielky zamířila za Howardova záda. Arsenal tak zvítězil 2:0, udržel si třetí místo a přiblížil se na čtyři body druhému Manchesteru City.

Slavící hráči Liverpoolu
zdroj: PA autor: Lynne Cameron

V minulé sezoně bylo utkání Liverpoolu s Manchesterem City zřejmě vrcholem v boji Reds o první titul od roku 1990. Přestože na něj nakonec Liverpool nedosáhl, zvítězil v památném utkání 3:2. Letos sice Reds do bojů o mistrovský pohár s největší pravděpodobností nezasáhnou, přesto si udrželi skvělou domácí bilanci proti Citizens, jimž na domácí půdě nepodlehli od roku 2003.

Oba celky vstoupily do utkání s několika změnami po nepovedených zápasech v evropských pohárech - Liverpool vypadl v Evropské lize na hřišti Besiktase, City zase v Lize mistrů doma podlehli Barceloně 1:2.

Vyrovnaný první poločas s mnoha šancemi na obou stranách přinesl dva góly. V jedenácté minutě poslal domácí do vedení Jordan Henderson svou parádní střelou z pětadvaceti metrů po ztrátě Vincenta Kompanyho ve středu hřiště. O čtvrt hodiny později však srovnal Edin Džeko po skvělé kombinaci a nádherné asistenci Davida Silvy.

Citizens však v druhém poločase nenavázali na dobré představení z prvních pětačtyřiceti minut. Liverpool byl aktivnější a tlačil svého soupeře, když výborné výkony odvedli záložníci Adam Lallana a Joe Allen.

A čtvrt hodiny před koncem Liverpool rozhodl o svém vítězství. Po nahrávce Sterlinga si před vápnem našel prostor Philippe Coutinho, krásně obstřelil k pravé tyči stojící obránce City i brankáře Harta a stejně jako loni tak rozhodl o vítězství svého týmu nad obhájcem titulu. Ten nyní na vedoucí Chelsea, která má zápas k dobru, nadále ztrácí pět bodů.

Slavící Wayne Rooney (uprostřed) se spoluhráči
zdroj: PA autor: Martin Rickett

Manchesteru se na domácím stadionu Old Trafford nepovedl první poločas a několik diváků za to hráče "odměnilo" bučením. V 66. minutě hostující John O'Shea v pokutovém území fauloval Radamela Falcaa, červenou kartu však chybně dostal jiný dobíhající obránce Sunderlandu Wes Brown.

Nařízený pokutový kop proměnil Rooney, jenž ukončil šňůru osmi zápasů v Premier League bez vstřelené branky. Šest minut před koncem ještě devětadvacetiletý útočník pojistil z dorážky vedení United.

Čtyři dnešní zápasy skončily výsledkem 1:0. Předposlední Aston Villa prohrála v Newcastlu a prodloužila sérii bez ligové výhry na dvanáct duelů. Swansea uspěla na stadionu Burnley, Stoke přehrálo Hull a West Bromwich si poradil se Southamptonem. Na trefu Saida Berahina ve druhé minutě již Saints nedokázali zareagovat.

Výsledky 27. kola Premier League

West Ham United - Crystal Palace 1:3 (76. Valencia - 41. a 63. Murray, 51. Dann), Burnley - Swansea 0:1 (64. vlastní Trippier), Manchester United - Sunderland 2:0 (66. z pen. a 84. Rooney), Newcastle - Aston Villa 1:0 (37. Cissé), Stoke - Hull 1:0 (71. Crouch), West Bromwich - Southampton 1:0 (2. Berahino), Liverpool - Manchester City 2:1 (11. Henderson, 75. Coutinho - 26. Džeko), Arsenal - Everton 2:0 (39. Giroud, 89. Rosický).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články