Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Arsenal vyzrál na City, Chelsea nasázela "bůra" Swansea

Londýn – Fotbalisté Arsenalu zvítězili ve šlágru anglické ligy na hřišti Manchesteru City 2:0, záložník Tomáš Rosický odehrál za hosty 24 minut. Arsenal ukončil soupeřovu sérii dvanácti utkání bez porážky a posunul se na páté místo, druzí "Citizens" ztrácejí na vedoucí Chelsea pět bodů. V dresu londýnského celku se dařilo Petru Čechovi druhý ligový zápas v řadě, druhá nula. Chelsea již v polovině zápasu se Swansea vedla o čtyři góly, když se dvakrát trefili Costa a Oscar, pátý zásah přidal Schürrle a Blues tak zvítězili 5:0. Tři body si připsali i United, kteří vyhráli na hřišti QPR 2:0, nulu a vítězství má na svém kontě i Liverpool, jenž zdolal Aston Villu na jejím hřišti 1:0. Nezaváhal ani Tottenham, o své výhře proti Sunderlandu rozhodl až v závěru zásluhou Eriksena.

Slavící Oscar (vlevo) a Diego Costa
zdroj: AP autor: Darren Walsh

Úřadující mistr Manchester City nevyhrál ani jeden ze tří vzájemných duelů s Arsenalem v roce 2014 a dobře nezačal ani v prvním letošním souboji. Kapitán Kompany podle rozhodčího Deana fauloval v pokutovém území Monreala a Cazorla z penaltového puntíku překonal gólmana Harta. Španělský záložník v tomto ročníku Premier League proměnil už čtyři pokutové kopy a v této statistice soutěži vévodí.

Do druhého poločasu nastoupili domácí aktivněji a v úvodních minutách měli několik šancí, náskok "Kanonýrů" však držel gólman Ospina. V 67. minutě na 2:0 zvýšil po Cazorlově centru šestou trefou v sezoně Giroud. Tým trenéra Pellegriniho inkasoval doma dva a více gólů ve třech ligových zápasech v řadě poprvé od roku 2002.

Čechův úspěšný záskok

Čech se v základní sestavě objevil potřetí v řadě, jelikož se jeho konkurent Thibaut Courtois potýká s poraněným prstem. Český gólman navíc opět udržel čisté konto a celkem neinkasoval už 289 soutěžních minut v řadě. Moc práce s tím ovšem neměl, Chelsea velšský tým zcela přehrála a nepustila jej k jediné přímé střele na bránu. "Thibautovo zranění je mnohem lepší, ale netrénoval naplno, proto znovu nastoupil Petr Čech. S jeho výkony jsem velmi spokojený. Je jistý a má formu," pochválil trenér José Mourinho Čecha, který vychytal už 165. čisté konto v zápasech Premier League a už jen pět mu chybí k vyrovnání rekordu soutěže Davida Jamese.

Naopak hned po 50 vteřinách utkání využil Fábregas chyby v domácí rozehrávce, našel Oscara a brazilský záložník poslal Chelsea do vedení. Druhou branku přidal po dvaceti minutách Diego Costa, který se prosadil po další asistenci Fábregase. Bývalý záložník Arsenalu se tak stal prvním hráčem Premier League v historii, který si připsal alespoň 15 asistencí ve dvou různých sezonách.

Další dva góly přidali "Blues" za dalších 15 minut. Nejprve se po chybě domácího obránce Fernandeze trefil Costa, se 17 trefami nejlepší střelec ligy. Po několika vteřinách si španělský útočník připsal také asistenci, když připravil druhý gól i pro Oscara. Skóre uzavřel střídající Schürrle.

"Byl to náš nejhorší výkon v sezoně. Omluvil jsem se Josému, že jsme jim nebyli důstojným soupeřem, a omlouvám se i fanouškům. Je to má zodpovědnost," prohlásil trenér Swansea Garry Monk.

Manchester United ukončil čekání na výhru

Po třech zápasech se dočkali výhry také fotbalisté Manchesteru United, kteří porazili předposlední Queens Park Rangers 2:0. Svěřence Louise van Gaala sice musel v prvním poločase několikrát podržet brankář De Gea, po přestávce se ale prosadil střídající Fellaini a v závěru výhru potvrdil mladíček Wilson.

Na třetím místě ovšem před "Red Devils" stále zůstává Southampton, který ve večerním zápase vyhrál na půdě Newcastlu 2:1. O výhře letošního překvapení Premier League rozhodl dvěma brankami nizozemský útočník Eljero Elia, který za Southampton nastoupil teprve ve druhém zápase po příchodu na hostování z Werderu Brémy. Předtím čekal na ligový gól od září 2013. "Saints" zvítězili popáté ze šesti zápasů.

Slavící fotbalisté Manchesteru United
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Tři body si ze hřiště soupeře veze také Liverpool, který porazil Aston Villu 2:0 po brankách Boriniho a Lamberta. V boji o čtvrté místo si ovšem tabulkově nepolepšili. Zvítězit dokázal totiž i Tottenham, který porazil Sunderland 2:1, ačkoliv na vítězný gól Eriksena musel čekat až do 88. minuty. 

Tottenhamu situaci zkomplikoval záložník Sunderlandu Sebastian Larsson, který při srovnání na 1:1 zaznamenal už svůj 11. gól z přímého kopu v anglické lize. Více branek z přímých kopů zaznamenaly jen legendy David Beckham (15), Gianfranco Zola a Thierry Henry (oba 12). Skvělý kousek se povedl hráčům Crystalem Palace, kteří otočili utkání na půdě Burnley, ačkoliv po šestnácti minutách prohrávali 0:2.

West Ham zvládl druhý poločas s Hullem a vyhrál 3:0

Fotbalisté West Hamu porazili Hull 3:0 a poprvé po čtyřech utkáních naplno bodovali. Kladiváři nevyužili úvodní tlak ke vstřelení rychlého gólu a dění na hřišti se poté poměrně vyrovnalo. Po změně stran se ale svěřenci Sama Allardyce dočkali a šance "Tygrů" na body utnuli hned třemi brankami.

Ve 49. minutě otevřel skóre Andy Carroll, jenž vstřelil také jedinou branku svého týmu v minulém kole na hřišti Swansea (1:1). Od té doby "Kladiváři" na hřišti dominovali a převahu stvrdili slepenými góly v 69. a 72. minutě, o které se postarali Morgan Amalfitano a Stewart Downing. West Ham se posunul na sedmé místo před Liverpool.

Výsledky 22. kola Premier League

Aston Villa - Liverpool 0:2 (24. Borini, 79. Lambert), Burnley - Crystal Palace 2:3 (12. Mee, 16. Ings - 28. a 87. Gayle, 48. Puncheon), Leicester - Stoke 0:1 (63. Krkic), QPR - Manchester United 0:2 (58. Fellaini, 90.+4 Wilson), Swansea - Chelsea 0:5 (1. a 36. Oscar, 20. a 34. Diego Costa, 79. Schürrle), Tottenham - Sunderland 2:1 (3. Vertonghen, 88. Eriksen - 31. Larsson), Newcastle - Southampton 1:2 (29. Gouffran - 14. a 62. Elia). West Ham United - Hull 3:0 (49. Carroll, 69. Amalfitano, 72. Downing), Manchester City - Arsenal 0:2 (24. Cazorla z pen., 67. Giroud).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy