Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Vedení FIFA obrací. Garciova zpráva nakonec bude zveřejněna

Marrákeš (Maroko) – Šaráda pokračuje. Zpráva vyšetřovatele Michaela Garcii týkající se možné korupce při volbě pořadatelů mistrovství světa 2018 a 2022 nakonec bude zveřejněna. Na svém mimořádném zasedání to jednomyslně odhlasoval Výkonný výbor FIFA. Původně mezinárodní fotbalová federace publikovala pouze výtah ze zprávy. Garcia proti tomu protestoval a ve středu kvůli tomu z čela vyšetřovací komise odstoupil.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Odtajněno bude kompletních 430 stran zprávy. Stane se tak však až poté, co skončí aktuální vyšetřování pěti osob. Etická komise také bude několik týdnů rozhodovat, které oddíly zprávy budou muset být zakryty kvůli ochraně anonymity svědků.

Blatter: Vždycky jsme chtěli zveřejnit pravdu

"Jsem rád, že s tím všichni souhlasili. Chápu názory těch, kteří byli kritičtí. Vždycky jsme ale chtěli zveřejnit pravdu. Nakonec proto jsme přece zřídili nezávislou etickou komisi s jejím vyšetřovacím oddělením," uvedl prezident FIFA Sepp Blatter.

Šéf světového fotbalu nicméně jedním dechem odmítl, že by mohlo dojít k opakování kontroverzní volby šampionátů. "Zpráva nezávislých a externích právních expertů pod vedením Domenika Scaly potvrdila, že neexistují právní důvody pro to revokovat rozhodnutí výkonného výboru týkající se udělení mistrovství světa 2018 a 2022," řekl Blatter.

Garciova komise se podezřením z uplácení při volbách MS 2018 (vyhrálo Rusko) a 2022 (Katar) zabývala rok a půl. Předseda etické komise Hans-Joachim Eckert odmítl Garciovu žádost o zveřejnění celé zprávy. Ve shrnutí pouze uvedl, že k několika incidentům sice došlo, žádný prý ale nenarušil bezúhonnost volebního procesu.

Americký právník se proti Eckertovým závěrům ze své zprávy odvolal. Poté co odvolací komise FIFA jeho stížnost z formálních důvodů zamítla, Garcia z funkce odstoupil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články