Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Barcelona má utrum, nesmí nakupovat nové fotbalisty

Curych - Barcelona neuspěla s odvoláním, z rozhodnutí FIFA tedy nesmí během dvou přestupních období v příštím roce nakupovat nové hráče. Katalánský klub byl potrestán za mezinárodní transfery hráčů do 18 let už v dubnu, protože se však odvolal, během léta FIFA dočasně zákaz zrušila a španělský vicemistr mohl posílit kádr například o uruguayského útočníka Luise Suáreze z Liverpoolu.

Zklamaný Lionel Messi
zdroj: AFP PHOTO autor: JORGE GUERRERO

Barcelona byla začátkem dubna potrestána na základě vyšetřování, které se zabývalo přestupy mladých hráčů v letech 2009 až 2013. Podle něj se klub v deseti případech opakovaně provinil proti pravidlu, jež zakazuje mezinárodní transfery fotbalistů pod 18 let.

Oficiální vyjádření Barcelony: "Nemůžeme v žádném případě akceptovat rozhodnutí, jež napadá duch naší Masie, která vychovává v první řadě lidi a až pak sportovce a je uznávaná po celém světě."

Odvolání Katalánců bylo neúspěšné a nakupovat ani prodávat hráče tudíž nesmějí jak v lednovém přestupním termínu, tak i v létě 2015. Společně se zákazem pro Barcelonu nadále platí také pokuta 450 tisíc švýcarských franků (asi deset milionů korun) a pokuta pro španělský svaz 500 tisíc franků. Ten dostal zároveň roční lhůtu, aby vlastní pravidla o přestupech mladých fotbalistů upravil v souladu s regulemi FIFA.

Včetně Suáreze získala Barcelona během dočasného zrušení zákazu sedm nových hráčů. Angažmá v klubu dostali také brankáři Marc-André ter Stegen a Claudio Bravo, obránci Thomas Vermaelen a Jérémy Mathieu i chorvatští záložníci Ivan Rakitič a Alen Halilovič.

Za posily dohromady utratil španělský vicemistr během léta 162 milionů eur a prodal hráče za 83 milionů. Už dříve dvaadvacetiletý španělský mistr avizoval, že se ještě odvolá ke sportovní arbitráži CAS. A to také nyní udělá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články