Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Souboj o 1. anglickou trofej sezony. Arsenal vyzývá Manchester City

Londýn - Přestože jde oficiálně pouze o přátelské utkání, Community Shield, respektive anglický superpohár, vždy napoví mnohé o tom, jakým způsobem se jeví největší favorité na titul v Premier League. V souboji mezi obhájcem ligové trofeje Manchesterem City a vítězem FA Cupu Arsenalem sice budou absentovat některé největší hvězdy, měly by se však představit nové posily obou týmů. Utkání můžete sledovat v on-line textovém přenosu na našem webu od 16:00.

Slavící hráči Manchesteru City
zdroj: AP autor: Rui Vieira

Oba kluby přitom své kádry podstatně posílily. Přestože na manchesterský Etihad Stadium nedorazila plejáda ofenzivních talentů za horentní přestupové sumy, Citizens rozšířili kvalitativní úroveň svého celku. Tým opustili angličtí strůjci prvního titulu pod novými majiteli, Joleon Lescott a Gareth Barry, společně s mladým záložníkem Jackem Rodwellem.

Na Etihad pak zamířila pozoruhodná fotbalová jména. Roli dvojky, která by měla značně tlačit na pozici prvního brankáře Joea Harta, bude plnit Willy Caballero, obranu dále vyztuží defenzivní záložník Fernando spolu s pravým bekem Arsenalu Bacarym Sagnou. Více prostředků než na všechny dosavadní posily by pak City měli vynaložit na talentovaného stopera Porta Eliaquima Mangalu, který by do klubu měl přestoupit v nejbližší době.

Zato léto pro fanoušky Arsenalu nezačalo zrovna nejlépe. Pouze několik hodin před začátkem mistrovství světa získal rival Chelsea bývalého kapitána Gunners Cesc Fabregas, na sever Anglie pak zamířil již zmiňovaný Sagna. Zatímco ostatní týmy posilovaly, nezdálo se, že by se Arséne Wenger uchyloval k přestupním majstrštykům. Dojem nevylepšoval ani fakt, že trenér většinu svých prázdnin trávil v Brazílii komentováním pro francouzskou televizi.

Ve skutečnosti však Wenger nehrál pouze plážový fotbal a nenapodoboval van Persieho rybičku, ale přemlouval své budoucí posily k přestupu, zvláště pak Alexise Sáncheze, Davida Ospinu a Mathiea Debuchyho. Reprezentanti Chile, Kolumbie a Francie pak spolu s mladým defenzivním talentem Calumem Chambersem Arsenal posílili během dvanácti dní dohromady za částku přesahující 60 milionů liber.

Minimálně dva ze čtyř zmíněných hráčů v červenobílém by pak měli vyběhnout i na trávník Wembley v základní sestavě. Počítat lze jistě s Alexisem Sánchezem a bude zajímavé sledovat, kterou pozici tento flexibilní útočný hráč obsadí. Jeden z dvojice Debuchy-Chambers pak zaujme prostor na pravém kraji obrany. Arsenal stále nemůže počítat s německými mistry světa. Mertesacker, Podolski i Özil se teprve vracejí z dovolené a nabírají fyzický fond, který zatím chybí i Olivieru Giroudovi či Laurentu Koscielnému.

Hlavní slabinou pro tým ze severu Londýna by tak měl být střed obrany, kádr totiž co nevidět opustí jeho kapitán Thomas Vermaelen, který i kvůli nízkému hernímu vytížení přestupuje do Barcelony. Na stoperu se tak může objevit univerzální Chambers po boku mladého Španěla Ignasiho Miquela.

Arsenal by mohl trápit i post středního útočníka, vzhledem k předpokládané Giroudově absenci zde zřejmě nastoupí Yaya Sanogo. Mladý francouzský forvard ve své debutové sezoně nevstřelil ani gól, nicméně v přípravném utkání proti finalistovi Evropské ligy Benfice Lisabon se trefil hned čtyřikrát. Bude tedy zajímavé, kterým směrem bude bývalý hráč Auxerre pokračovat.

Per Mertesacker slaví s Mesutem Özilem
zdroj: imago sportfotodienst

Manchester City by pak měl být oslaben ještě spíše. Chybět budou reprezentanti národních týmů, které na mistrovství světa došly minimálně do čtvrtfinále. Nezahraje si tak stříbrné argentinské trio Agüero, Demichelis a Zabaleta, chybět bude i Fernandinho, Sagna či kapitán Kompany. Zranění vyřadilo ze hry také Alvara Negreda.

Zatímco Arsenalu se absence nakumulovaly prakticky na dvou postech, Manchesteru City budou spíše chybět osobnosti. Vzhledem k početnému kádru Sky Blues totiž prakticky každá opora má své důstojné nástupce na svých postech. Chybějí sice Zabaleta se Sagnou, trenér Pellegrini si však může dovolit tuto pozici obsadit dalším pravým obráncem Micahem Richardsem. I když se ve středu útoku vedle sebe nebude moci postavit hispánské duo Agüero a Negredo, trenér má k dispozici balkánskou alternativu s Džekem a uzdraveným Jovetičem.

Z taktického hlediska nelze čekat obzvlášť převratné novinky. Manchester City bude jistě navazovat na loni započatou práci Manuela Pellegriniho a cizelovat poziční kombinační hru. Arsenal zase hodlá pokračovat ve svém ústupu od čistého tiki-taka a více se soustředit na přímočaré a pohledné protiútoky. Na tento styl hry přitom má díky příchodu Sáncheze a očekávaného návratu Thea Walcotta do tréninkové fáze mnohem lepší předpoklady díky presinku a neúnavným náběhům, čehož jsou oba hráči schopni.

Nepůjde tedy jistě o zásadní fotbalovou bitvu - těch bude postupem sezony mnohem více a snad i průměrné utkání Premier League má větší důležitost než nejpodceňovanější anglická trofej. Přesto však jde v utkání hraném na Wembley mezi dvěma elitními anglickými týmy o hezkou příležitost, jak přivítat novou sezonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články