Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Costa: Riziko je příliš velké. Mám Šachtar rád, ale do Doněcku se nevrátím

Lyon - Odmítli se vrátit, protože se bojí o své životy. Šest hráčů Šachtaru Doněck nenastoupilo po přípravě v Lyonu do letadla směr Ukrajina. Majitel klubu Rinat Achmetov jim za to už pohrozil sankcemi, minimálně Douglas Costa ale ze svého názoru slevit nehodlá. Po dobu bojů na východě země se vrátit nechystá. "Mám rád klub, lidi, město, ale bojím se. Potřebuji pracovní podmínky bez rizika," uvedl. Šachtar už dnes večer čeká ve Lvově zápas o ukrajinský Superpohár proti Dynamu Kyjev.

Douglas Costa
zdroj: Isifa

Po sobotní porážce 1:4 s Lyonem se na letišti kromě Brazilce Costy neobjevili Jihoameričané Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Ismaila a Facundo Ferreyra. Od návratu do klubu je odradil aktuální stav země zmítané válečným konfliktem.

Třiadvacetiletý Costa působí v Šachtaru od roku 2010, s týmem vyhrál pět titulů v ukrajinské Premier League. "Pokud budeme v tomhle regionu, hrozí nám smrtelné nebezpečí," uvedl Costa. "Chci, aby bylo jasné, že nehodlám opustit klub. Chtěl jsem trénovat kdekoli jinde, třeba ve Švýcarsku, jen ne v místě, kde se bojuje," dodal s tím, že on a ani jeho spoluhráči neví, na čem jsou. "Jaká bude naše bezpečnost?" ptá se na svém instagramovém profilu vedení klubu.

Mircea Lucescu
zdroj: DPA autor: Marius Becker

Podle trenéra Šachtaru Mircey Luceska však hráčský agent Kia Joortabchian přesvědčil hráče, aby využili konflikt k podpisu smluv s jinými kluby. "Je to opravdový skandál," uvedl kouč. "Využil situace unést je," dodal rozlíceně.

Nejbohatší Ukrajinec Achmetov už fotbalistům pohrozil, že pokud se nevrátí, budou první, kdo budou trpět. "Všichni mají kontrakty, které musí dodržovat. Každý z nich má minimální výkupní klauzuli činící desítky milionů eur. Nebudeme dělat žádný výprodej," uvedl.

V celém milionovém Doněcku byl v úterý vyhlášen klid zbraní. Ukrajinská armáda přitom ještě v pondělí nasadila letectvo, které bombardovalo i Luhansk. Frontální útok způsobil smrt desítek lidí. I proto hodlá Šachtar hrát během sezony jinde. Nejpřijatelněji se zatím jeví varianta působit v Charkově. "Moc rádi bychom hráli v Doněcku, ale bohužel v této chvíli nemůžeme. Budeme hrát tam, kde nám to dovolí," dodal Achmetov.

Ukrajinská fotbalová federace neodložila začátek nové ligové sezony, která startuje v pátek. Místo původních 16 týmů jich však bude hrát nově pouze 14. Zbylé dva totiž působily na Krymu a po ruské anexi poloostrova se od ukrajinské ligy trhly. Kromě Šachtaru hodlají jiné stadiony použít i Metalurg Doněck, Doněck Olimpik a Zorya Luhansk.

Zdroj
ČT sport, Guardian, L'Equipe

Hlavní zprávy

Nejčtenější články