Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Exprezident Bayernu Hoeness už je ve vězení, zápasy v LM zřejmě neuvidí

Mnichov - První noc ve vězení čeká Uliho Hoenesse, exšéfa Bayernu Mnichov, který nastoupil tří a půl roční trest do věznice v Landsbergu za daňový podvod ve výši skoro třiceti milionů eur. Legendární fotbalista, známý třeba neproměněnou penaltou ve finále Eura 76 proti Československu a poté úspěšný manažer, si ho odpyká ve stejné věznici, ve které necelý rok strávil i Adolf Hitler.

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý prezident Bayernu Hoeness nastoupil do vězení

Málokdo zažije takový pád. Uli Hoeness udělal z Bayernu Mnichov nejlepší fotbalový klub světa. V pondělí ráno vstoupil do cely menší než polovina fotbalové brány.

Hoenesse soud poslal do vězení Landsberg nedaleko Mnichova. Na chodbách tzv. bavorského Alcatrazu bude potkávat vrahy i sexuální násilníky. "V našem vězení neexistuje nic takového jako exkluzivní vězeňská kasta," oznámil Franz Röck, šéf výkonu trestu ve vězení Landsberg. I Hoenesse čeká budíček v šest, skromná snídaně v jídelně, kde se nesmí mluvit, a povinná práce v řeznictví nebo autodílně.

Hoenessův majetek se odhaduje v přepočtu na 11 miliard korun. Teď bude dostávat kapesné – okolo 300,- korun denně. Zápasy svého Bayernu v Lize mistrů nejspíš neuvidí. Příjem satelitní televize ve vězení ruší mříže. Stejné mříže, skrz které se díval i Adolf Hitler. Toho soud do Landsbergu poslal za nezdařený puč. Právě tady napsal Mein Kampf. A svůj boj nevzdává ani Hoeness. "Já se vrátím. Tohle ještě není konec," řekl.

Dvaašedesátiletý Hoeness byl 13. března odsouzen za daňové úniky ve výši minimálně 27,2 milionu eur (745 milionů korun). Proti trestu se neodvolal a rezignoval na funkce prezidenta a předsedy dozorčí rady Bayernu.

Jak dlouho zůstane Hoeness ve skutečnosti za mřížemi, je otevřené. Vycházky by se mohl v ideálním případě dočkat po šesti měsících. Zhruba za rok by se mohl do cely vracet jen na noc - přes den by směl pracovat. A už teď se chystá jeho velký návrat z vězeňského hřiště na nejslavnější stadiony světa. Bayern Mnichov se s daňovým podvodníkem rozloučil bouřlivým aplausem. A jeho comeback je podle současného šéfa klubu jen otázkou času.

Hoeness strávil v Bayernu téměř celou hráčskou kariéru a následně v něm zůstal v roli funkcionáře. Jako útočník pomohl bavorskému velkoklubu třikrát vyhrát Bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí.

S Bayernem se bývalý mistr světa a Evropy oficiálně rozloučil před měsícem na mimořádném zasedání, kdy naznačil, že se po návratu z vězení bude chtít do klubu vrátit. "Až se vrátím, rozhodně nebudu sedět někde v koutě. To není můj styl," řekl.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články