Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Arsenal je zpět v čele, Citizens prohráli s Chelsea

Londýn – Lídrem anglické ligy stal opět Arsenal, Gunners totiž na domácím stadionu zvládli utkání s Crystal Palace a díky dvěma brankám Oxlade-Chamberlaina zvítězili 2:0. Manchester City naopak podlehl 0:1 Chelsea a ztrácí na svého soupeře na druhém místě, o které se dělí právě s Chelsea, dva body. Body ztratil Liverpool, který pouze remizoval na hřišti West Bromwiche, za nějž nastoupil v základu Matěj Vydra, 1:1.

Radost Charlieho Adama
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

Arsenal po minulé remíze se Southamptonem přišel o pozici lídra tabulky, tentokrát si ji však vzal alespoň dočasně zpět. V první půli se však Arsenal s týmem bojujícím o záchranu trápil. Až v úvodu druhé půle našel Cazorla parádním pasem za obranu nabíhajícího Oxlade-Chamberlaina a mladý křídelník pohotově zakončil. Byl to pro něj první soutěžní gól za Arsenal od prosince 2012. Hráči Crystal Palace zároveň potvrdili, že dostávají nejvíce gólů v úvodu druhé půle ze všech týmů Premier League.

V 72. minutě přišel do hry Rosický, který se vrátil na hřiště po zlomenině nosu a nemoci. Hned minutu nato se podílel na pojišťující brance: rozjel akci, při které si Oxlade-Chamberlain narazil míč s Giroudem a obstřelil hostujícího brankáře. Arsenal vstřelil alespoň dva góly už v pěti ligových zápasech po sobě, což se mu naposledy povedlo v březnu 2012.

Gólově se prosadil jeho spoluhráč z útoku Victor Anichebe, jenž mohl za svou vyrovnávací trefu děkovat obránci Kolo Tourému. Liverpoolský bek v 67. minutě nepochopitelně rozehrál míč u své branky přímo na volného Anichebeho a ten se z hranice šestnáctky nemýlil.

Obránce z Pobřeží slonoviny tak zhatil trvalou převahu Liverpoolu i práci svého spoluhráče Daniela Sturridgeho, jenž opět prokázal výbornou formu. Ve 24. minutě zakončil zblízka kombinační akci hostů a připsal si sedmou trefu v posledních šesti utkáních za Liverpool. Současně to byla jeho jubilejní 50. branka v Premier League.

Citizen těsně nestačili na Chelsea

Domácí City začali aktivněji, ale nebezpečnější byli svěřenci Josého Mourinha. Po jejich protiútoku z 28. minuty ještě vytáhl Ramiresovu střelu gólman Hart, za čtyři minuty se už ale "Blues" díky Ivanovičovi radovali. Srbský bek se na hranici šestnáctky dostal k odraženému míči a tvrdou ranou se trefil přesně k tyči.

Chelsea mohla krátce před pauzou přidat druhý gól, ale Eto'o po Hazardově přihrávce napálil jen břevno. V úvodu druhé půle zachránila Harta branková konstrukce podruhé, tentokrát zastavila dalekonosný pokus Matiče. Potřetí trefil v dresu hostů tyč hlavou po rohovém kopu Cahill. "Citizens", kteří v tomto ročníku nastříleli ve všech soutěžích 115 branek, se neobvykle trápili v koncovce. Čecha nejvážněji ohrozili v 73. minutě, kdy reprezentační jednička vytáhla Silvův přímý kop nad branku.

United prohráli na hřišti Stoke, Tottenham jen remizoval

Ani po příchodu nejdražší posily v klubové historii se forma Manchesteru United zatím příliš nezlepšuje. Manchester prohrál na hřišti Stoke 2:1, od prvního místa je nadále vzdálen o třináct bodů a nezmenšil ani ztrátu na elitní čtyřku, na dostihnutí Liverpoolu mu stále chybí šest bodů. Sunderland pokračuje ve výborné formě ze začátku letošního roku a podruhé v řadě na hřišti místního rivala Newcastlu zvítězil přesvědčivě 3:0. O branky se postarali Borini, Johnson a Colback.

United do utkání se Stoke vstoupili s uzdraveným Rooneym, van Persiem i novou posilou Juanem Matou. Během prvního poločasu však kvůli zraněním přišli o oba stopery - jak Evanse, jehož nahradil Rafael, tak Jonese, jehož místo zaujal Danny Welbeck. Michael Carrick se poté přesunul do obranné dvojice.

Mezitím se Stoke ujalo vedení. Střela záložníka Charlieho Adama z přímého kopu ze zhruba pětatřicetimetrové vzdálenosti se odrazila od jednoho z bránících hráčů Manchesteru United a zapadla za záda De Gey. Po změně stran se chvíli zdálo, že si hosté přece jen dojdou pro vydřené vítězství nad City, kteří v posledních třech utkáních nevyhráli. Hned zkraje druhého poločasu totiž Mata připravil uličku pro Van Persieho, který nádherně levačkou z prvního doteku obstřelil Begoviče. Španělský záložník si tak připsal první asistenci za svůj nový klub.

Jenže hned o pět minut později musely naděje United vzít za své. Charlie Adam se dostal k neodehranému míči na hranici levého kraje pokutového území a úžasnou ranou do protějšího rohu brány vrátil domácím vedení. Stoke sice bránili, v aktivitě však do konce utkání nepolevovali a pouštěli se do protiútoků, na druhé straně mohl alespoň bod United zajistit Rooney, jeho střelu z přímého kopu mířící do šibenice však parádně vykryl Begovič, a dorážka již mířila nad břevno. Domácí si tak připsali cenné tři body v boji o záchranu, naopak United prohráli již osmé ligové utkání v sezoně, tedy plnou třetinu dosavadních utkání.

Fabio Borini se raduje z gólu v dresu Sunderlandu
zdroj: AP autor: Scott Heppell

Sunderland zvítězil potřetí v řadě, znovu opanoval derby proti Newcastlu

Sunderland pod trenérem Gusem Poyetem výrazně napravuje dojem po zkaženém začátku sezony s bývalým koučem Paolem Di Caniem. Black Cats se dostali do finále ligového poháru po vítězném dvojzápase nad Manchesterem United a díky dvěma vítězstvím v řadě se posunuli v natěsnané spodní polovině tabulky z 19. na 12. pozici. Sunderland přitom po necelém roce znovu vyhrál Tyne-Wear derby na hřišti Newcastlu ve stejném poměru 3:0. Ondřej Čelůstka chyběl i mezi náhradníky.

Hosté ovládli první poločas díky dvěma slepeným gólům v 19. a 23. minutě. Nejdříve se po faulu Anity z penalty trefil Fabio Borini, druhou branku si pak připsal z dorážky Adam Johnson. Bývalý záložník Manchesteru City tak má na svém kontě již sedm gólů v posledních čtyřech utkáních, a výrazně si tak začíná říkat o nominaci na mistrovství světa v Brazílii. Třetí zásah přidal po ztrátě Ben Arfy ve středu hřiště a z následného protiútoku Jack Colback.

Tottenham jen remizoval s Hullem, Cardiff se odlepil ze dna

Rozporuplný zápas zažil útočník West Hamu Andy Carroll, který při výhře 2:0 nad Swansea nahrál na oba góly Kevinu Nolanovi, ale v 59. minutě byl vyloučen po souboji s Chicem Floresem. Španělský stoper podle všeho svůj pád hodně přifilmoval.

Jen bod si z hřiště Hullu odvezl Tottenham, který již po prvním poločase prohrával poté, co se při svém debutu trefila nově příchozí posila z West Bromwiche Shane Long. Ve druhém poločase sice stačil přesnou ranou k tyči srovnat Paulinho, severolondýnskému mužstvu se však již nepodařilo skórovat podruhé.

Cardiff opustil poslední příčku tabulky díky Kenwynu Jonesovi. Útočník, který debutoval po příchodu ze Stoke, rozhodl o výhře velšského týmu nad Norwichem 2:1 v 50. minutě. Jen minutu předtím přitom Cardiff vymazal zásluhou Craiga Bellamyho náskok, který hostům zajistil v páté minutě Robert Snodgrass. Na poslední místo tak klesl Fulham po prohře 0:3 se Southamptonem. Všechny branky inkasoval londýnský tým v rozmezí devíti minut v druhé půli a prohrál počtvrté za sebou.

Výsledky 24. kola Premier League

West Bromwich - Liverpool 1:1 (67. Anichebe - 24. Sturridge), Arsenal - Crystal Palace 2:0 (47. a 73. Oxlade-Chamberlain), West Ham United - Swansea 2:0 (27. a 45.+1 Nolan), Newcastle - Sunderland 0:3 (19. Borini z pen., 23. Johnson, 80. Colback), Fulham - Southampton 0:3 (64. Lallana, 70. Lambert, 75. Rodriguez), Stoke - Manchester United 2:1 (34. a 52. Adam - 47. Van Persie), Everton - Aston Villa 2:1 (74. Naismith, 85. Mirallas - 34. Bacuna), Cardiff - Norwich 2:1 (49. Bellamy, 51. Jones - 5. Snodgrass), Hull - Tottenham 1:1 (12. Long - 62. Paulinho).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články