Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Arsenal se drží v čele, Rosický nedohrál kvůli ráně do nosu

Londýn - Fotbalisté Arsenalu zvítězili na hřišti Aston Villy 2:1 díky trefám Jacka Wilshera a Oliviera Girouda, kteří se trefili v rozmezí jediné minuty. Pouze zhruba čtvrt hodiny odehrál Tomáš Rosický, jenž začal na lavičce a po deseti minutách schytal ránu do nosu a musel vystřídat. Rekordní 209. nulu v brance Chelsea si připsal Petr Čech, který tak přispěl k výhře svého týmu 2:0 na hřišti Hullu. Arsenal je v čele Premier League, před Manchesterem City vedou o jeden bod. O další bod zpět třetí je Chelsea. 

Jack Wilshere a Serge Gnabry
zdroj: ČTK/AP

"Chceme ligu vyhrát, a tak doufám, že čistá konta nás dovedou k tomuto cíli," řekl po utkání Petr Čech, pro něhož měl slova chvály i trenér José Mourinho. "Je téměř deset let na vrcholu. Teď překonal Bonettiho rekord a příští rok zřejmě překoná i rekord Premier League," hodnotil svého svěřence portugalský trenér.

Čech neměl příliš obtížný zápas, Hull Chelsea nijak zvlášť neohrozil, k čemuž dopomohla také výrazně zlepšená obranná činnost londýnského klubu. Ten v posledních pěti utkáních inkasoval pouze čtyřikrát.

Směrem dopředu se však Blues dlouho trápili, v úvodních fázích jim vázla kombinace a nevypracovávali si příliš gólových příležitostí. Největší šanci pak zahodil Oscar, který se po pohledné souhře Colea s Hazardem ocitl sám před McGregorem, skotský brankář však famózně vyrazil míč nad bránu.

Chelsea v druhém poločase působila soustředěněji, přestože nadále nebyla příliš přesvědčivá v ofenzivě. Již deset minut po změně stran se však po patičce Colea dostal k míči Hazard, který si hledal na hranici šestnáctky místo, až propálil nalezenou skulinu mezi třemi hráči a míč zapadl přesně k pravé tyči.

Petr Čech v dresu Chelsea
zdroj: AP autor: Scott Heppell

Hull se ani po obdržené brance nezlepšil, v útočné činnosti byl velmi krotký, naopak Chelsea si dobře hlídala prostory ve středu hřiště a vyrážela do nebezpečných protiútoků. Ke konci utkání se až k McGregorovi dostal Torres a překonal gólmana Hullu ranou k bližší tyči. Chelsea se tak dostala do vedení v Premier League, do konce kola ji ještě může sesadit Arsenal a Manchester City, které pořád mají zápasy k dobru.

O výhře City rozhodl Džeko

Manchester City se dostal do vedení už v osmé minutě zásluhou bývalého teplického útočníka Edina Džeka, který si perfektně naběhl na centr Aleksandra Kolarova. V 34. minutě domácí tým i fanoušky pořádně rozčílil verdikt sudího Mika Jonese, jenž po konzultaci s asistentem neuznal gól po parádní trefě Cheicka Tiotého z 20 metrů kvůli spornému ofsajdu. V postavení mimo hru sice byli tři hráči United včetně nejvýraznějšího ofsajdu Yoana Gouffrana, ale podle mínění Newcastlu se nezapojoval do hry ani nebránil brankáři Joeu Hartovi ve výhledu.

"Myslím, že to byl jasný gól. Nevím, proč ho rozhodčí neuznal," řekl k inkriminované situaci sám střelec. "Ptali jsme se rozhodčího, proč tak rozhodl, ale nic nám neřekl, takže jsme to tak museli vzít," dodal Tioté. V podobném duchu hovořil trenér Newcastlu Alan Pardew. "Vysvětlení rozhodčího bylo nejasné. Nechápu to. I když jsme měli čtyři hráče v ofsajdu, byla to čistá střela do horního rohu a není možné, aby Gouffran jakkoli bránil Hartovi ve výhledu. Myslím, že je špatně, že rozhodčí neuzná branku na základě takové formality. Bylo to zásadní rozhodnutí, které nás hodně vzalo, což pak ovlivnilo naši hru," uvedl Pardew.

Vítězství Manchesteru City zvýraznil v nastaveném čase Álvaro Negredo, jenž potvrdil výbornou střeleckou formu pátým gólem v posledních třech zápasech.

A zase ten Suárez

Liverpool šel na hřišti Stoke do vedení už po pěti minutách, kdy si střelu Alyho Cissokha srazil do vlastní branky domácí kapitán Ryan Shawcross. Krátce po půlhodině hry poprvé udeřil Suárez, jenž vystihl nepřesnou malou domů a zvýšil na 2:0. Domácí však ještě do přestávky stihli vyrovnat po gólech Petera Crouche a Charlieho Adama.

Ve druhém poločase nejprve kapitán hostů Steven Gerrard proměnil pokutový kop a za dalších 20 minut se znovu prosadil nejlepší střelec anglické ligy Suárez, který křížnou střelou k tyči zaznamenal 22. trefu v sezoně. Po snížení Jonathana Walterse dal tři minuty před koncem výsledku definitivní podobu Sturridge, který tak oslavil návrat po osmizápasové absenci. 

United vybojovali první výhru v roce 2014

Manchester United zvítězil nad Swansea a podal jeden z nejlepších výkonů v sezoně. V prvním poločase sice domácí měli dobré příležitosti, jejich záloha však nefungovala podle představ, po půlhodině hry měli Swans míč ve své moci téměř v 70 % času.

Adnan Januzaj v utkání proti Swansea
zdroj: EMPICS autor: Mike Egerton

Záhy po změně stran se však již mohli United radovat. Januzaj si vyměnil pozice s Kagawou, belgický křídelní záložník výborně podržel balon, odcentroval, letící míč obrana Swansea odvrátila pouze na nabíhajícího Welbecka, jehož hlavička ještě nepřekonala Tremmela, dorážka Valencii však již ano. Opakované záběry poté sice potvrdily, že ekvádorský záložník byl při Januzajově centru v ofsajdu, rozhodčí však proti brance nenamítali.

Swansea se snažila tvořit hru, byli to však dobře napadající, kombinující United, kteří ji kontrolovali i díky výborně hrajícímu duu Carrick - Fletcher, a nepustili hosty do vyložené šance. Když po necelé hodině hry přidal Danny Welbeck druhou branku, bylo již v podstatě o vítězi utkání jasno. Tým Davida Moyese tak získal důležité tři body, které jej udržují na dosah příčkám zajišťujícím místo v Lize mistrů, a odvrátil prvotní vlnu negativního rozpoložení okolo klubu.

Adam Johnson slaví hattrick v dresu Sunderlandu
zdroj: PA autor: Adam Davy

Tottenham zdolal Crystal Palace, hattrick vystřílel Adam Johnson

Tottenham po příchodu kouče Tima Sherwooda neoplývá zářnou pohárovou formou, když pod anglickým trenérem vypadl jak z ligového, tak anglického poháru. V lize je však zatím téměř bezchybný. Tentokrát Spurs přemohli Crystal Palace, přestože jejich výkon nebyl ideální. Hned v úvodu utkání mohli jít hosté, kteří před utkáním byli na sestupové 18. příčce v Premier League, do vedení. Penaltu po faulu Dembélého na Chamakha, však neproměnil Jason Puncheon, když míč poslal vysoko nad břevno.

První poločas plný šancí nakonec skončil bez branek, do toho druhého pak vstoupili lépe domácí, když na sebe po pěti odehraných minutách Adebayor navázal dva stopery, dokázal prodloužit nakopávaný míč na Eriksena, který se sám před brankářem nemýlil. Vítězství Tottenhamu pak stvrdil skvělým individuálním prosazením útočník Jermaine Defoe, který na konci února přestoupí do Toronta.

Everton se vítězstvím nad Norwichem dostal na čtvrtou pozici, a to minimálně do zítřejšího utkání Liverpoolu na hřišti Stoke. Skóre utkání otevřel parádní trefou po 23 minutách Gareth Barry, na 2:0 pak zvýšil po necelé hodině hry Kevin Mirallas. Překvapivým hattrickem v dresu o záchranu bojujícího Sunderlandu se blýskl Adam Johnson a i díky bývalému záložníkovi Manchesteru City tým ze severovýchodu Anglie nečekaně potopil Fulham na jeho vlastním hřišti 4:1.

Důležitou výhru po dvou pohárových debaklech si připsal West Ham, který porazil Cardiff 2:0, naopak prohru 0:1 na hřišti Southamptonu zaznamenal West Bromwich, v jehož dresu odehrál závěrečných sedm minut Matěj Vydra.

Výsledky 21. kola Premier League

Hull - Chelsea 0:2 (56. Hazard, 87. Torres), Everton - Norwich 2:0 (23. Barry, 59. Mirallas), Fulham - Sunderland 1:4 (52. Sidwell - 29., 69. a 85. z pen. A. Johnson, 41. Ki Song-jung), Tottenham - Crystal Palace 2:0 (50. Eriksen, 73. Defoe), Southampton - West Bromwich 1:0 (66. Lallana), Cardiff - West Ham United 0:2 (42. Cole, 90. Noble), Manchester United - Swansea 2:0 (47. Valencia, 59. Welbeck), Newcastle - Manchester City 0:2 (8. Džeko, 90.+5 Negredo), Stoke - Liverpool 3:5 (39. Crouch, 45. Adam, 85. Walters - 32. a 71. Suárez, 5. vlastní Shawcross, 51. Gerrard z pen., 87. Sturridge)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články