Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pellegrini se v City uvedl hladkou výhrou nad Newcastlem

Londýn - Chilský trenér Manuel Pellegrini zahájil své působení na lavičce Manchesteru City vítězstvím 4:0 nad Newcastlem. Loňští mistři tak díky skóre vedou po kompletním úvodním kole tabulku Premier League. Nová posila Tottenhamu útočník Roberto Soldado zahájil působení u Kohoutů nejlépe, jak mohl. Bývalý hráč Valencie proměnil na hřišti nováčka Crystalu Palace penaltu a zajistil svému celku hubenou výhru 1:0. Vítězně zahájil ročník i obhájce titulu Manchester United, který vyhrál na hřišti Swansea 4:1, vyhrála i Chelsea s Petrem Čechem v brance. Naopak vstup do soutěže naprosto nevyšel Arsenalu s Tomášem Rosický v sestavě. Londýnský celek doma podlehl Aston Ville 1:3.

Samir Nasri
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

Bývalý kouč Realu Madrid Pellegrini, jenž v létě nahradil odvolaného Roberta Manciniho, se mohl poprvé radovat už v 6. minutě, kdy otevřel skóre David Silva. Ve 22. minutě zvýšil Sergio Agüero, na němž se navíc v nastavení první půle vyfauloval hostující David Taylor a byl vyloučen.

Snaha oslabeného Newcastlu o zvrat vzala za své už po pěti minutách druhého poločasu, kdy přidal z přímého kopu třetí branku Yaya Touré. Skóre uzavřel čtvrt hodiny před koncem střídající Samir Nasri a jen skvělým zákrokům gólmana Tima Krula mohli hosté děkovat, že neodjeli z Manchesteru s ještě větším debaklem.

Výhru Tottenhamu zajistila posila Soldado

Hosté bez záložníka Garetha Balea, který vynechá úvodní dvě kola Premier League vinou zranění chodidla, rozhodli o výhře krátce po změně stran. V 50. minutě zastavil Dean Moxey centr Aarona Lenonna rukou a Soldado se z nařízeného pokutového kopu nemýlil. V minulé sezoně Tottenham nekopal penaltu ani jednou.

Slavící hráči Tottenhamu
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: John Walton

Hráči Crystalu Palace vystřelili na branku "Kohoutů" za celý zápas pouze čtyřikrát, ani jednou se neprosadili a teprve podruhé z posledních sedmi vzájemných střetnutí vyšli bodově naprázdno.

Mourinho se vrátil a hned zvítězil

Fotbalisté Chelsea porazili nováčka soutěže Hull 2:0. Čech oslavil čistým kontem svůj 100. ligový zápas pod trenérem Josém Mourinhem, jenž se úspěšně vrátil na lavičku Chelsea. Chelsea mohla jít do vedení již v 6. minutě, když gólman Allan McGregor fauloval v pokutovém území Fernanda Torrese. Vzápětí však svoji chybu odčinil přesným zákrokem proti penaltě Franka Lamparda. Domácí se tak radovali až o sedm minut později po přesné trefě Oscara.

Lampard si spravil chuť v 25. minutě, kdy dalekonosnou střelu z přímého kopu umístil přesně pod břevno. Záložník Chelsea se ve svém osmnáctém úvodním ligovém duelu trefil již poosmé a v historických tabulkách vyrovnal zápis Alana Shearera. V dresu Chelsea Lampard v prvním kole neprohrál ani jeden z 13 zápasů.

Arsenal vstoupil do ligy výbuchem s Aston Villou

Arsenal do svého prvního utkání sezony nastoupil bez zraněného Mikela Artety a Santiho Cazorly, a tak v základní sestavě nastoupil Rosický i Oxlade-Chamberlain. V úvodních fázích zápasu tým z Londýna přenesl svou dobrou formu z přípravy, když hned v šesté minutě doklepl míč do sítě z přízemního centru Oxlade-Chamberlaina Olivier Giroud. Arsenal kombinoval v dobrém tempu, nedostával se však do větších příležitostí. Navíc dvacet minut po prvním gólu lehce prošel defenzivou domácích Gabriel Agbonlahor a po faulu Szczesného přišla první penalta, již přes problémy proměnil Christian Benteke.

Zklamaný a rozčilený Jack Wilshere
zdroj: imago sportfotodienst

Tým ze severu Londýna se v druhém poločase tradičně snažil držet míč, soupeř z Birminghamu však byl skvěle organizovaný a hrozil z nebezpečných protiútoků. Obranná řada Arsenalu nebyla při absenci Artety dostatečně chráněna ze zálohy, a když se nejprve málem trefil Fabian Delph, bylo to pro domácí velké varování. Nicméně jen o pár minut později obraně červenobílých znovu unikl Agbonlahor. Míč se v pokutovém území snažil vybojovat skluzem Koscielny, po jeho zákroku se však pískala penalta, již s přehledem proměnil znovu belgický útočník.

Francouzský obránce se o pár chvil později provinil faulem na polovině hřiště, a přestože obě žluté karty byly poněkud přísné, Koscielny musel jít pod sprchy. Arsenal si i v deseti dokázal vypracovat tlak. Rosický se objevil dvakrát sám před Guzanem, ovšem ve stoprocentních situacích neproměnil, následně nahrál střídajícímu Cazorlovi, ten však nastřelil jen břevno. Když se poté ocitl na půli hřiště nikým neohrožený Luna, bylo jasné, jakým způsobem zakončí své padesátimetrové sólo. Španělský obránce chladnokrevně prostřelil Szczesného a Villa si hodně překvapivě, ale zato naprosto zaslouženě odvezla z Londýna tři body.

Hrdina úvodního utkání Liverpoolu, brankář Simon Mignolet v objetí spoluhráčů
zdroj: imago sportfotodienst

Liverpool do prvního utkání nové sezony musel bez své největší hvězdy Luise Suáreze, který si ještě v dalších pěti zápasech bude muset odpykávat trest za kousnutí Branislava Ivanoviče. Skvěle jej však zastoupila nová posila ze Celty Iago Aspas. Španělský útočník byl velmi pohyblivý, vytvořil četné množství šancí a dokumentoval aktivitu svého celku v zápase. Liverpool před prvním gólem ročníku již stačil skórovat z přímého kopu, branka však neplatila kvůli ofsajdu. Oba celky se následně trefily ve vyložených šancích do břevna, pak se však již trefil přesnou ranou zpoza pokutového území Daniel Sturridge.

Reds byli aktivní a vypracovávali si šance i v druhém poločase, tým Stoke naopak pod novým trenérem Markem Hughesem působil dosti dezorganizovaně a neuspořádaně. Přesto však mohl v poslední minutě utkání srovnat po ruce Aggera v pokutovém území. K penaltě postavil Jonathan Walters, výborně jej však vychytal nový brankář Liverpoolu Simon Mignolet. Domácí si tak po pěti letech konečně připsali v prvním zápase sezony tři body za výhru 1:0.

Bony si připsal první branku v Premier League

Bývalý kanonýr Sparty Bony se dostal na hřiště o poločase, v té době ale už Swansea prohrávala 0:2. Favorizovaného obhájce titulu poslal ve 34. minutě do vedení akrobaticky Robin van Persie, dvě minuty nato zvýšil do prázdné branky Danny Welbeck.

Po přestávce se opět trefil Van Persie, v závěru pak přišly okamžiky útočníka z Pobřeží slonoviny. Bony napřed těsně minul branku hlavičkou v 80. minutě, ale za okamžik už dostál roli kanonýra a snížil tvrdou ranou po nahrávce Pabla Hernándeze. V nastavení uzavřel skóre lobem Welbeck.  

Premiéru si odbyli Vydra i Čelůstka

Italský kouč Sunderlandu Paolo Di Canio kromě Čelůstky nasadil další čtyři z deseti letních posil - obránce Valentina Robergeho, záložníky Cabrala a Emanueleho Giaccheriniho a útočníka Jozyho Altidora. Američan Altidore byl několikrát blízko gólu, ale na hattrick ze středečního přípravného duelu proti Bosně a Hercegovině nenavázal. Jediná branka přišla na druhé straně, po rohu se prosadil švýcarský záložník Pajtim Kasami. Čelůstka v první půli donutil tvrdou střelou z dálky k těžkému zákroku brankáře Maartena Stekelenburga a trávník opustil dvě minuty před koncem.

Stejně dopadla premiéra pro hvězdu minulého ročníku anglické druhé ligy Vydru. V dresu West Bromwiche, kde hostuje z Udine, se představil až sedm minut před koncem, kdy nahradil Shanea Longa. V poslední minutě však jeho tým inkasoval, když faul na Luka Shawa potrestal z penalty Rickie Lambert, který navázal na svůj středeční premiérový gól v anglické reprezentaci.

Liverpool - Stoke 1:0 (37. Sturridge), Arsenal - Aston Villa 1:3 (6. Giroud - 22. a 62. z pen. Benteke, 85. Luna), Norwich - Everton 2:2 (51. Whittaker, 71. Van Wolfswinkel - 61. Barkley, 65. Coleman), Sunderland - Fulham 0:1 (52. Kasami), West Bromwich - Southampton 0:1 (90. Lambert z pen.), West Ham United - Cardiff 2:0 (13. Cole, 76. Nolan). Swansea - Manchester United 1:4 (82. Bony - 34. a 72. Van Persie, 36. a 90.+2 Welbeck), Crystal Palace - Tottenham 0:1 (50. Soldado z pen.), Chelsea - Hull 2:0 (13. Oscar, 25. Lampard), Manchester City - Newcastle 4:0 (6. Silva, 22. Agüero, 50. Touré, 75. Nasri).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články