Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Potvrzeno. Vydra bude hrát Premier League za WBA

Birmingham - Útočník Matěj Vydra stráví novou sezonu ve vysněné Premier League, a to v týmu s přezdívkou "Baggies", neboli West Bromwich Albion. Anglický klub potvrdil, že získal českého fotbalového reprezentanta na roční hostování z italského Udine. Podle zákulisních informací za hostování, v němž není zahrnuta opce na možný přestup, dostanou Italové téměř dva miliony liber (asi 60 milionů korun). Premiéru v nejprestižnější lize světa si Vydra může odbýt v sobotním utkání proti Southamptonu.

Matěj Vydra (vpravo) v zápase s Boltonem
zdroj: Getty Images

West Bromwich hraje nevyšší anglickou soutěž osmým rokem v řadě a na jeho spoupisce bylo dosud čtrnáct cizinců. Největší pozornost poutá francouzský útočník Nicolas Anelka, který přišel v létě z Juventusu. V minulé sezoně bylo v klubu pět útočníků. Nejčastěji se v sestavě objevoval šestadvacetiletý Shane Loan a belgický talent Romelu Lukaku. Ten se však vrátil do Chelsea, které patří.

V neděli a v pondělí v novém působišti úspěšně prošel zdravotními testy a dnes kluby definitivně potvrdily dohodu. Byť se nesešel s trenérem Stevem Clarkem, birminghamský klub na něj udělal dobrý dojem. "Trenér tam nebyl, čekal na mě sportovní ředitel a lékař. Chovali se ke mně opravdu příjemně, takže první pocit z toho je výborný," podotkl Vydra.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Matěje Vydry na hostování ve West Bromwichi

Rodák z Chotěboře měl se svým zaměstnavatelem z Udinese dohodu, že ho uvolní. Jednání se však protahovala. "Musím přiznat, že jsem byl nervózní, ale Ondra Chovanec mě uklidňoval, že to dobře dopadne, protože pan Pozzo (majitel Udine) nám dal slovo. A dodržel ho. Jsem rád, že to mám za sebou, i na reprezentaci teď můžu jet s čistou hlavou. S Premier League se mi splnil sen, teď už záleží jen na mně," řekl Vydra pro web iSport.cz.

Matěj Vydra:

"Přál jsem si Premier League, splnilo se mi to. Jsem za to rád, že se kluby dohodly a že mě Udine pustilo. Nejdu tam vysedávat, chci navázat na minulou sezonu. Ze začátku mě trenér asi hned nehodí do vody a nauč se plavat. První třeba dva tři zápasy začnu z lavičky, a když se mu pak budu líbit, začnu hrát. Když na mě čekal pět týdnů a měli i jiné nabídky, doufám, že se mnou počítá."

Zájem o reprezentačního útočníka na ostrovech vzrostl po vydařené sezoně v dresu Watfordu, za který nasázel 22 soutěžních gólů. "Byli se na něj podívat asi třináckrát a trenér Steve Clarke třikrát osobně. Na Matěje čekal pět týdnů, i když měl jiné možnosti, což svědčí o tom, že o něj v klubu měli velký zájem," řekl pro deník Sport hráčův manažer Ondřej Chovanec.

Steve Clarke
zdroj: ČTK/PA autor: Mike Egerton

Právě Clarke sehrál důležitou roli i v příchodu Vydry. "Měl velmi dobrou minulou sezonu a věříme, že góly dokáže dávat i na vyšší úrovni. Snad to u nás dokáže. Velmi pečlivě jsme ho sledovali už v minulé sezoně. Máme na něj výborné reference i z Watfordu jako na hráče i člověka," uvedl Clarke, který se ze společného angažmá v Chelsea zná s koučem Watfordu Gianfrankem Zolou. Právě pod jeho vedením udělal velký výkonnostní posun. "Matěj nepochybně zvýší konkurenci v našem útoku a doplní tři zkušenější hráče," dodal Clarke, který kromě Anelky a Loana může využít ještě Markuse Rosenberga. 

Vydra bude těžit ze zkušeností z Championship - druhé anglické ligy. "Poznal jsem, jak se v Anglii hraje, zvykl jsem si na prostředí. Jsem vděčný Watfordu, že mi dal šanci, já jsem se to snažil oplatit góly," prohlásil.

První setkání s týmem až po Maďarech

Mírnou komplikací pro Vydru je skutečnost, že do West Bromwiche přichází těsně před startem nového ročníku Premier League. Přichází do nového prostředí ve chvíli, kdy s týmem nesehrál jediný přípravný zápas a neabsolvoval ani trénink. Vydra se s novými spoluhráči seznámí až ve čtvrtek po návratu z Budapešti. "Optimální situace to není, ale není důvod se bát, že by už brzy nedostal šanci. Pak bude na Matějovi, jak se jí chytí," uvedl Chovanec.

Vydra je pátým českým hráčem, který si letos může zahrát v Premier League. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický hájí barvy Arsenalu, brankář Petr Čech s momentálně zraněným obráncem Tomášem Kalasem jsou v Chelsea a obránce Ondřej Čelůstka v minulých dnech přišel na hostování do Sunderlandu.

Zdroj
deník Sport, isport.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články