Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kdo se ukáže světu? V Turecku startuje fotbalové MS do dvaceti let

Istanbul – Bez dvou historicky nejúspěšnějších zemí v této věkové kategorii – Argentiny a Brazílie – startuje v Turecku fotbalové mistrovství světa do dvaceti let. Největšími favority turnaje, na kterém se představují největší talenty planety, jsou jako v posledních letech na všech šampionátech Španělé. Česká reprezentace se na mistrovství nekvalifikovala.

Cafusa - oficiální míč tureckého MS do 20 let
zdroj: Getty Images

Velké šance na vítězství se letos v Turecku dávají Španělsku. To je v seniorské kategorii světovým i evropským šampionem a výběr do 21 let navíc před pár dny obhájil titul mistrů Evropy. Jeho trenér Julen Lopetegui, který současně vede i dvacítku, se musel narychlo přesouvat z Izraele do Turecka.

"V úterý v noci jsme oslavovali a vychutnávali si evropský triumf s vědomím, že máme ještě před sebou další odpovědnost a nový cíl. Přál bych si, abychom pozitivní energii z Izraele využili i na následujícím turnaji, kde máme velmi těžkou skupinu," řekl Lopetegui. Jeho svěřence čeká Francie, USA a Ghana, vítěz z roku 2009. Africký celek navíc v předchozích pěti vystoupeních na turnaji v základní skupině nikdy neprohrál.

O celkové vítězství ale budou usilovat i další celky, kterých se na turnaji představí celkem 24. Bronzový medailista z předloňského MS Mexiko se představí ve skupině s Řeckem, Paraguayí a Mali. Poražený finalista z Kolumbie a dvojnásobný šampion Portugalsko zase čeká na úvod Jižní Korea, Kuba a Nigérie.

Talent vpřed

V minulých ročnících šampionátu dvacetiletých o sobě často dali poprvé vědět mladíci, kteří se později vypracovali v největší hvězdy světového fotbalu. "Doufám, že Turecko uvidí velkolepý turnaj. Nade vše ostatní je to příležitost pro nové talenty, aby ukázaly své schopnosti na světové scéně," vzkázal na webu FIFA.com útočník Lionel Messi, jenž zazářil na MS v roce 2005, kdy přispěl k triumfu Argentiny.

Šampionát budou hostit města Antalya, Bursa, Gaziantep, Istanbul, Kayseri, Rize a Trabzon. Finále se odehraje 13. července na stadionu istanbulského Galatasaraye - Türk Telekom Areně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články