Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Messi je podezřelý z daňových podvodů. Nic jsem neporušil, hájí se

Madrid - Čtyřnásobný nejlepší fotbalista světa Lionel Messi čelí ve Španělsku obvinění z daňových podvodů. Podle státního zástupce připravili kanonýr Barcelony a jeho otec stát o více než čtyři miliony eur (přes 102 milionů korun). Během let 2006 až 2009 údajně podali falešná daňová přiznání, oba ale vinu popírají. O tom, zda argentinský reprezentant stane před soudem, rozhodne soudce v Gavě u Barcelony, kde Messi bydlí. Pokud by byli s otcem uznáni vinnými, hrozí jim až čtyři roky vězení.

"Žalobou jsme překvapení, protože jsme nikdy nic neporušili. Vždycky jsme splnili všechny daňové povinnosti podle doporučení daňových poradců, kteří budou mít na starosti vyjasnění situace," uvedl jeden z nejlépe placených fotbalistů světa.

Messi podle agentury EFE část svých milionových příjmů z marketingu převáděl přes firmy v daňovém ráji Belize, Uruguayi, Švýcarsku a Británii, takže je zatajil před španělskými úřady. Pětadvacetiletý útočník vydělává podle odhadů v katalánském klubu 15 milionů eur, které musí zdanit 56 procenty. Dalších zhruba 20 milionů eur mu vynesou reklamní smlouvy.

Fotbalista je momentálně s argentinskou reprezentací, která remizovala v kvalifikaci mistrovství světa v Ekvádoru 1:1 a v pátek ji čeká přípravný zápas proti Guatemale. Vedení Barcelony se k podezření nevyjádřilo. Argentinský hráč působí v klubu celou dosavadní profesionální kariéru a má smlouvu do roku 2018. Letos vyhrál s týmem pošesté španělskou ligu a v letech 2006, 2009 a 2011 mu pomohl k triumfu v Lize mistrů.

Problémy s daněmi měl někdejší slavný portugalský hráč Luís Figo. Ten musel doplatit 2,45 milionu eur. Podle úřadů šlo o daně, které dlužil ze svých příjmů z marketingu z let 1997 až 1999, kdy působil v Barceloně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články