Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Po blamáži s Lichtenštejnskem končí duo G+H

Bratislava - Slovenská fotbalová reprezentace po více než roce změní realizační tým. Duo Stanislav Griga - Michal Hipp na pozici koučů končí, mužstvo pak nejspíš převezme největší favorit na post kouče Ján Kozák. Slovenský nároďák předváděl v kvalifikaci o účast na MS 2014 matné výkony. Trenérské dvojici pak zlomila vaz překvapivá remíza 1:1 s Lichtenštejnskem v minulém týdnu.

Griga s Hippem převzali slovenský tým loni v květnu, v kvalifikaci o postup na mistrovství světa se však hráčům nedaří. Ze šesti duelů ve skupině vyhrálo Slovensko pouhé dva. Nepovedené účinkování vyvrcholilo blamáží v Lichtenštejnsku. Po remíze 1:1 mají Slováci jen teoretickou šanci dostat se na šampionát v Brazílii.

Lichtenštejnsko v utkání dlouho vedlo po brance Martina Büchela. Šlo o první lichtenštejnský gól v devátém vzájemném utkání. Slovensko však nakonec zásluhou Ďurici srovnalo. "Hanba, hanba, hanba. Nevím, co k tomu mohu víc říct, zkrátka to bylo nedůstojné vystoupení, katastrofa," řekl už v pátek prezident Slovenského fotbalového svazu (SFS) Ján Kováčik.

Griga si pak sypal popel na hlavu. "Nevím, jestli to hráči cítí stejně jako já, ale za takový výkon se musíme stydět. Hráči jako by už byli na dovolené. První poločas, to byl nejhorší výkon, jaký jsem u týmu zažil."

Kvůli výsledku se nejen na Hippa a jeho trenérského kolegu snesla obrovská vlna kritiky a SFS dodatečně informoval o tom, že reprezentanti utkání odehráli zadarmo. Původní informace hovořily o startovném ve výši 2 500 eur, podle Kováčika to však bylo o sedm set méně (v přepočtu tedy přibližně 46 tisíc korun).

Stanislav Griga:

"Těch ztracených bodů v kvalifiakci je velmi hodně. Neutíkám od práce, protože když člověk jednou uteče, bude utíkat celý život."

"Pro návrh (odvolat Grigu s Hippem) hlasovalo z třináctičlenné exekutivy osm členů, čtyři byli proti a jeden se zdržel. Hlavním důvodem odvolání jsou výsledky a dalším to, že členové výkonného výboru neviděli žádnou možnost zlepšení či nápravy," uvedl Kováčik s tím, že odvolaní trenéři by měli dostat odstupné ve výši tří měsíčních platů.

Členové výkonného výboru mohou do pondělí navrhnout své kandidáty na uvolněnou funkci. Kováčik má o svém favoritovi jasno. "Navrhnu Jána Kozáka, 2. července bude další zasedání výkonného výboru a do té doby to chceme stihnout. Musíme pracovat rychle, protože se blíží nová sezona," uvedl šéf svazu.

Kozák, který trénuje klub MFK Košice, už včera přiznal, že je s Kováčikem domluvený. "Oslovil mě s nabídkou trénovat tým Slovenska. Moje odpověď zněla, že bych to přijal. Reprezentace byla u mě vždy na prvním místě," uvedl Kozák. "O detailech jsme se však nebavili," dodal devětapadesátiletý kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Pravda, Sme

Hlavní zprávy

Nejčtenější články