Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Smolný den. Vydra se zranil, Watford do Premier League nepostoupil

Londýn - Matěj Vydra a Daniel Pudil s Watfordem do Premier League nepostoupili. Jejich tým ve finále play-off druhé ligy ve Wembley prohrál s Crystalem Palace 0:1 po prodloužení. Pudil odehrál za poražené celý zápas, Vydra musel kvůli zranění o přestávce střídat, mohl by přijít i o zápas kvalifikace na mistrovství světa s Itálií.

Utěšovaný Matěj Vydra
zdroj: Getty Images autor: Richard Heathcote

Jedinou branku utkání vstřelil ve 105. minutě veterán Kevin Phillips. Devětatřicetiletý útočník, který v kariéře ve finále play-off třikrát neuspěl, proměnil penaltu nařízenou za faul Marka Cassettiho na Wilfrieda Zahu.

"Doteď jsem finále prohrával, takže do čtveřice všeho dobrého. Přijít na hřiště a dát vítězný gól proti týmu, kde pro mě před dvaceti lety všechno začalo, to je prostě pohádka," uvedl střídající Phillips.

Crystal Palace se do nejvyšší soutěže vrací po osmi letech a může se těšit na bonus ve výši 120 milionů liber (v přepočtu více než 3,6 miliardy korun). Právě díky štědrému finančnímu přínosu je finále play-off druhé anglické ligy označováno jako nejlukrativnější zápas světa. A to vše hlavně kvůli nové, pro Premier League výrazně vylepšené televizní smlouvě.

Matěj Vydra slaví branku proti Arménii
zdroj: AP Photo autor: Hrant Khachatryan

Vydrova hvězda vystoupala ve Watfordu vysoko

Útočník Vydra je v druhé anglické lize na hostování z Udine, které stejně jako Watford či Granadu (odkud v londýnském klubu hostuje další Čech Daniel Pudil) vlastní italský podnikatel Giampaolo Pozzo. Zatímco v Udine si jedenadvacetiletý útočník zahrál pouhé dva zápasy, v Anglii září. V celé soutěži již stačil nastřílet 22 gólů, vysloužil si místo v základní sestavě a získal cenu pro nejlepšího hráče Championship.

Vydrova budoucnost je však zatím nevyřešená. Útočník se již sám svěřil, že by v Anglii chtěl pokračovat. "V Udine mám ještě smlouvu na další dvě sezony, ale když budu moci, rád bych tady zůstal. Vyhovuje mi tento styl fotbalu, je rychlý, jsou tu souboje," prohlásil útočník, který se poslední čtyři roky neustále musel adaptovat na nové prostředí.

V roce 2010 přestoupil z Baníku do Udine, kde odehrál pouhé dva zápasy. Minulou sezonu strávil v Bruggách, ale kvůli dlouhodobému zranění se na hřiště dostal pouze jednou. Letos se Vydra konečně uzdravil, ve Watfordu hraje v základní sestavě a je znát, že stabilita a příjemné klubové prostředí mu svědčí a pomáhá v rozvoji kariéry.

Jako loterie

Kvůli vidinám budoucích úspěchů do klubů Championship začali investovat zahraniční podnikatelé a finanční skupiny, jako loni Pozzo či malajský vlastník Cardiffu Vincent Tan. Ten s velšským klubem letos dokázal postoupit do Premier League, ne však za ledajakou cenu. Cardiff kvůli vstupu nového investora musel změnit svůj znak i klubové barvy.

"V sázce je toho skoro až moc," řekl před utkáním šéf Crystal Palace, protivníka Watfordu ve Wembley, Steve Parish. "Je to skoro jako jít do kasina a vsadit budoucnost klubu na červenou, nebo na černou. Je to opravdu sázka padesát na padesát, díky níž byste mohli změnit celou budoucnost svého klubu," doplnil Parish.

Vydra se velkou měrou podílel na postupu Watfordu do finále play-off. V odvetě proti Leicesteru (3:2) vstřelil první dva góly a klub v nepopsatelném závěru zápasu poslal do Wembley Troy Deeney.

Zdroj
ČT sport, Guardian, iDNES, isport.cz, sportingintelligence.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články