Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Laporta tvrdě zkritizoval vedení Barcelony a zvažuje návrat do prezidentského křesla

Barcelona - Po potupné souhrnné porážce Barcelony 0:7 v semifinále Ligy mistrů od Bayernu Mnichov se začínají ozývat první tvrdá slova na adresu současného vedení katalánského týmu. Jejich původcem je bývalý prezident klubu Joan Laporta, jehož v čele nahradil současný šéf Sandro Rosell. Laporta přitom zvažuje návrat do vedení klubu, který v posledních deseti letech třikrát zvítězil v Lize mistrů.

Bývalý prezident Barcelony Joan Laporta
zdroj: EPA autor: Alejandro Garcia

"Občas o kandidatuře vážně přemýšlím, ale ještě jsem se definitivně nerozhodl. Nejdřív se na to musím pořádně podívat s ohledem na rodinu a profesionální přínos," prohlásil Laporta, který se v současnosti věnuje politické činnosti. Zasedá v katalánském parlamentu a angažuje se za nezávislost Katalánska na Španělsku.

Laporta přitom vede dlouhodobé spory se současným vedením Barcelony, v jehož čele dnes stojí někdejší pravá ruka bývalého prezidenta Sandro Rosell. Ten byl jedním z nejbližších Laportových spolupracovníků, v roce 2005 však rezignoval z vedení Barcelony. O rok později, těsně před semifinále Ligy mistrů, kterou tehdy Barcelona vyhrála, Rosell vydal knihu Vítejte do opravdového světa, v níž označil vedení klubu v podání Laporty za "naprostou anarchii."

Devadesátimilionový rozdíl

V roce 2010 Rosell nahradil Laportu v čele Barcelony a téměř záhy nechal vypracovat audit, jehož závěr byl diametrálně odlišný od finančního výsledku, který vykázalo Laportovo vedení. Zatímco předchozí prezident a jeho tým uvedlo příjem 9 milionů eur, audit poukázal na ztrátu ve výši 80 milionů eur.

"I nový prezident pro ekonomické záležitosti Javier Fraus připustil, že nešlo o to, že by Laportovo vedení podvádělo a měnilo výsledky, jen šlo o to, že Rosellův tým na ně měl mnohem zdrženlivější náhled," uvedl o nepříznivé finanční situaci respektovaný finanční blogger The Swiss Ramble. Na základě auditu se pak Barcelona pod Rosellovým vedením přes několik drahých nákupů začala na trhu chovat mnohem obezřetněji než v minulosti.

Joan Laporta však má o auditu i o všech ostatních záležitostech jasno. "Rosell nejdřív odvolal čestného prezidenta Johana Cruyffa a pak mě a další členy bývalého vedení zažaloval o 47 milionů eur, protože jsme prý vedli klub špatně," řekl Laporta. "Dal si záležet, aby zničil všechno, co jsme vybudovali. Dělal to cíleně, chtěl se pomstít. Mrzí mě, že několik zkažených lidí ničí pověst a odkaz nejlepšího klubu všech dob a nikdo se jim v tom nesnaží zabránit," uvedl také.

Sandro Rosell
zdroj: isifa/EPA autor: Albert Olive

Profesionál v čele

A Laporta zároveň přidal kritiku na řešení situace ohledně trenérského postu. Podle něj Rosell chyboval, když jako nástupce odcházejícího úspěšného Pepa Guardioly, kterého do funkce v roce 2008 jmenoval právě Laporta, určil tehdejšího asistenta Tita Vilanovu. "Tito je dobrý trenér, ale před nástupem do funkce měl dostat čas se na to připravit. Místo toho byl vybrán jako rychlá náhrada, protože vedení bylo nervózní a spěchalo," uvedl.

Vilanovu, který procházel rehabilitací při léčení rakoviny, přitom letos několik měsíců v sezoně musel zastupovat asistent Jordi Roura. Ten se přitom s rolí popasoval poměrně zdatně. Tým pod jeho vedením postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů, neztrácel v lize, vypadl ze španělského poháru s Realem Madrid. Ani toto řešení však neušlo Laportově kritice. "Měli dát Titovi jistotu, že ho podpoří a až se uzdraví, tak se k mužstvu vrátí. Současně ale měli přivést jako dočasného kouče opravdového profesionála, který by tým vedl do konce sezony," prohlásil Laporta.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Swiss Ramble [swissramble.blogspot.com], Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články