Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tottenham vypadl s Leedsem, Liverpool s třetiligovým Oldhamem

Londýn - Nejstarší fotbalová soutěž na světě pokračuje 4. kolem a již stačila přinést několik velkých překvapení. O to nejnovější se postaral v třetí lize se trápící Oldham, který vyřadil Liverpool. Také druholigový Leeds porazil Tottenham, který v soutěži končí, 2:1. A zároveň Chelsea byla na pokraji vypadnutí s třetiligovým Brentfordem, nakonec však Blues zachránil Torres. Největší šok se pak odehrál na hřišti Norwiche, jenž prohrál s Lutonem, týmem z páté nejvyšší soutěže, 0:1.

Tottenham se loučí s FA Cupem
zdroj: Getty Images autor: Laurence Griffiths

Třetiligový Oldham před zápasem s Liverpoolem vyhrál jen v jednom z devíti střetnutí, žádné známky špatné formy se na něm však neprojevovaly už od samého začátku utkání - již ve třetí minutě se totiž hlavičkou prosadil Matt Smith. O čtvrthodinu později sice srovnal Luis Suaréz přesnou střelou k tyčce zpoza šestnáctky, ovšem v nastaveném čase poslal Oldham do vedení znovu Smith.

Ihned po změně stran zařídil třetí a vítěznou trefu Oldhamu obránce Reece Wabara, který je v týmu na hostování z Manchesteru City. Liverpool zaznamenal spoustu střel, ovšem velká část z nich byla heroicky zblokována obranou Oldhamu. Zápas byl poznamenán spoustou zákroků, z nichž některé mohly klidně skončit odpískanou penaltou proti domácím, ti si však až na kontaktní gól Joea Allena v 80. minutě stav 3:2 pohlídali.

Los osmifinále FA Cupu:

Huddersfield (II). / Leicester (II.) - Wigan
MK Dons (III.) - Barnsley (II.)
Oldham (III.) - Everton
Luton (V.) - Milwall (II.)
Arsenal - Blackburn (II.)
Manchester United - Reading
Manchester City - Leeds (II.)
Middlesbrough (II.) - Brentford (III.) / Chelsea

Tottenham Hotspur je nejvýše položeným týmem v Premier League, který se ve 4. kole loučí s Anglickým pohárem. Spurs v obměněné sestavě, v níž chybělo několik nezraněných opor včetně Llorise, Walkera či Dembelého, prohrávali již 2:0, když se v 15. minutě z bleskového protiútoku prosadil Luke Varney a v druhém poločase přidal další trefu McCormack, který zasekl před Caulkerem a poté chladnokrevně zakončil za Friedelova záda. Tottenham stačil už jen snížit po Baleově centru a výborné Dempseyho lavičce a FA Cupem se loučí.

Brentford se dostal do vedení nad Chelsea ve 43. minutě, když míč dorazil do sítě po vyražené střele italský útočník Marcello Trotta. Londýnští dokázali kontrovat až po změně stran, v 55. minutě se prosadil po vynikajícím uvolnění Brazilec Oscar. Ani vyrovnávací gól však Chelsea neuklidnil, o necelých dvacet minut později totiž z penalty poslal Brentford do vedení záložník Harry Forrester.

Blues tak zachránil až Fernando Torres, který se dostal k míči zpoza šestnáctky a zakončil přesně do pravého horního rohu branky. Zápas si tak oba týmy zopakují na hřišti Chelsea, v jejíž brance chyběl Petr Čech; český reprezentační gólman nefiguroval ani na lavičce.

Arsenal, v jehož dresu odehrál reprezentační kapitán Tomáš Rosický 69 minut, v zápase třikrát vedl, dvakrát však Brighton dokázal srovnat. Nejdříve se zpoza pokutového území trefil Olivier Giroud, který vstřelil svůj dvanáctý gól v sezoně. Nedlouho poté však z rohového kopu po chybě brankáře Szczesného vyrovnal Barnes. Do druhého poločasu vstoupil také lépe Arsenal, po kolmici Diabyho se znovu uvolnil francouzský reprezentační útočník a zaznamenal svou druhou trefu v zápase.

Brighton se ale po šesti minutách znovu prosadil díky skvělému Barnesově centru a gólové hlavičce Ulloy. Trenér Gunners Arséne Wenger se ke zvrácení zápasu na svou stranu rozhodl na hřiště přivést Wilsherea, Walcotta a Gibbse, a druhý jmenovaný nakonec díky tečované střele rozhodl o postupu londýnského celku do osmifinále FA Cupu.

Výsledky 4. kola FA Cupu

Stoke - Manchester City 0:1, Macclesfield (V.) - Wigan 0:1, Brighton (II.) - Arsenal 2:3, Bolton (II.) - Everton 1:2, Norwich - Luton (V.) 0:1, QPR - MK Dons (III.) 2:4, Reading - Sheffield U. (III.) 4:0, Derby (II.) - Blackburn (II.) 0:3, Huddersfield (II.) - Leicester (II.) 1:1, Hull (II.) - Barnsley (II.) 0:1, Middlesbrough (II.) - Aldershot (IV.) 2:1. Manchester United - Fulham 4:1, Brentford (III.) - Chelsea 2:2. Leeds (II.) - Tottenham 2:1. Oldham (III.) - Liverpool 3:2.

Vedoucí tým Premier League Manchester United prošel bez problémů do 5. kola, když doma deklasoval Fulham 4:1. Red Devils vedli již od 3. minuty gólem Ryana Giggse, další trefu přidal po změně stran Wayne Rooney a poslední dva zásahy domácích přidal Hernandéz. Za Fulham stačil už pouze snížit gólem Aarona Hughese v 77. minutě. Úřadující anglický mistr City zase zdolal Stoke na jeho hřišti 1:0 až Zabaletovou brankou z 85. minuty.

O dosavadní největší šok v průběhu soutěže se postaral Luton Town, celek z 5. nejvyšší anglické soutěže, a tedy "neligový" klub (v anglickém systému jsou totiž pouze první čtyři soutěže organizovány jako liga), který zvítězil na hřišti Norwiche 1:0 po gólu Rendella. Zápas byl specifický pro brankáře Lutonu Marka Tylera, jenž byl právě z Norwiche jako žáček před dvaceti lety propuštěn. "Bylo hodně emotivní vrátit se do míst, kde jsem začal s fotbalem. To, že jsem tady mohl hrát a vychytal čisté konto, pro mne znamená celý svět," uvedl pětatřicetiletý Tyler. 

Ostudu si uřízl také QPR, který prohrával s třetiligovým MK Dons již 0:4, nakonec dokázal jen snížit na 2:4 a z poháru vypadl.



Hlavní zprávy

Nejčtenější články