Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Guardiola kývl Bayernu, povede ho od léta

Mnichov - Bývalý kouč Barcelony Pep Guardiola v létě převezme fotbalisty Bayernu Mnichov. Německý velkoklub oznámil, že se s ním dohodl na tříleté smlouvě. O služby úspěšného španělského trenéra se prý ucházely manchesterské kluby United a City či londýnská Chelsea, ale nakonec vyhrál Bayern. Na jeho lavičce Guardiola vystřídá Němce Juppa Heynckese.

Pep Guardiola
zdroj: Getty Images autor: David Ramos

Guardiola po minulé sezoně opustil Barcelonu, s níž během čtyř sezon získal 14 trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů a tří španělských titulů. Jednačtyřicetiletý španělský internacionál si dopřává roční dovolenou a žije s rodinou v New Yorku. Minulý týden v Curychu před galavečerem FIFA uvedl, že se hodlá od příštího ročníku k trénování vrátit, své další působiště však neprozradil.

Po veleúspěšném angažmá v Barceloně, za kterou nastupoval i jako hráč, nakonec zamíří za svou druhou trenérskou štací do Mnichova. Německá média hned označila jeho příchod za možná nejlepší investici Bayernu v klubové historii. "Pep je jeden z nejúspěšnějších trenérů na světě a jsme si jistí, že může dodat kouzlo nejen Bayernu, ale celému německému fotbalu. Těšíme se na vzajemnou spolupráci od července 2013," prohlásil předseda představenstva klubu a legendární útočník Karl-Heinz Rummenigge.

I císař smeká

"Před tímhle je třeba smeknout," ocenil tah Bayernu jeho bývalý šéf a legenda Franz Beckenbauer. "Matthias Sammer a Guardiola - lepší partnerství ani nemohli dát dohromady," konstatoval s odkazem na sportovního ředitele klubu, jenž bude s koučem úzce spolupracovat.

Hráči Bayernu Mnichov
zdroj: Isifa

K příchodu Guardioly gratulovalo Bayernu i vedení Borussie Dortmund, která v minulých dvou letech kralovala Bundeslize. "Můžu jim jen z celého srdce a bez závisti blahopřát. Je to obrovská událost pro celou ligu, která získá na mezinárodním poli ještě větší reputaci," uvedl šéf Borussie Hans-Joachim Watzke.

Vedení bavorského celku už před Vánocemi oznámilo kouči Heynckesovi, že mu neprodlouží stávající kontrakt. Bayern přitom pod jeho vedením vládne Bundeslize, v níž má před startem jarní části náskok devíti bodů na druhý Leverkusen. Postoupil také do osmifinále Ligy mistrů, v kterém ho čeká dvojzápas proti Arsenalu.

Heynckes se prý po sezoně chystá ukončit kariéru. Sedmašedesátiletý kouč působí na lavičce Bayernu už potřetí a může se rozloučit ziskem třetího titulu. Německou ligu s ním vyhrál už v letech 1989 a 1990. Loni jeho svěřenci podlehli ve finále Ligy mistrů Chelsea. Bývalý mistr světa a Evropy v barvách SRN má na kontě trenérských úspěchů i triumf v Lize mistrů s Realem Madrid.

Žádné přetahování hráčů, přeje si šéf Barcelony

Krátce před oznámením Bayernu vyzval prezident Barcelony Guardiolu, aby se po nástupu do nového angažmá nesnažil přetáhnout z Nou Campu některého z bývalých svěřenců. "Doufám, že zaměří svou pozornost na jiné hráče, ne na naše, až bude pracovat na svém novém projektu," řekl Sandro Rosell španělskému rozhlasu. "Vidět Pepa na lavičce jiného mužstva bude pro všechny fanoušky Barcy těžké, ale na to si zvykneme," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články