Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Anglie opět prošetří největší fotbalovou tragédii z Hillsborough

Londýn - Velká Británie znovu otevírá tragédii z fotbalového stadion Hillsborough, kde při utkání Anglického poháru před 23 lety zemřelo 96 fanoušků Liverpoolu. Nejvyšší soud rozhodl o schválení návrhu státního zástupce Dominica Grieva o zrušení dosavadních závěrů vyšetřování. Důvodem jsou nové důkazy o pochybeních policie.

Pieta za oběti Hillsborough
zdroj: ISIFA

Ministryně vnitra Theresa Mayová řekla, že nové šetření prokáže, co přesně se na stadionu stalo. Vyšetřováním byl pověřen bývalý velitel durhamské policie Jon Stoddart. Má právo vybrat si vyšetřovací tým s podmínkou, že v něm nesmí být nikdo z lidí, kteří se kauzou zabývali už v minulosti.

Tragédie se udála 15. dubna 1989 na sheffieldském stadionu Hillsborough při semifinálovém utkání Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottingamem Forrest. Vinou špatných organizačních opatření a nedostatečného zásahu policie a záchranářů zde bylo ušlapáno 96 fanoušků Liverpoolu, dalších 766 bylo zraněno.

Tlak na znovuotevření případu odstartovala zářijová zpráva nezávislé komise Hillsborough Independent Panel, dle které se policie dopustila trestuhodného pochybení nejen přímo při tragédii, ale i při následném nakládání s fanoušky. Komise složená z významných akademiků i osob z veřejného života ve své rozsáhlé zprávě dodala, že autority vynaložily silný tlak na to, aby vina za neštěstí ulpěla na samotných fanoušcích.

Návrh generálního prokurátora je vyvrcholením snah pozůstalých. "Slyšení nejvyššího soudu je tím, za co rodiny obětí bojovaly skoro čtvrt století," uvedl liverpoolský poslanec Steve Rotheram pro deník Guardian. "Anulování dosavadního verdiktu se zdálo nemožné po celých 23 let. Teď však nastává chvíle, na kterou jsme čekali přes dvě desetiletí," dodal.

Hlavní policejní inspekční orgán Nezávislá komise pro stížnosti po zářijové zprávě již začala celou záležitost znovu prošetřovat. Vyslechne více než 250 policistů, kteří budou muset zdůvodnit svou roli v řešení incidentu. Mimo jiné komise taky prošetří, proč policisté změnili více než 120 výpovědí fanoušků z celkem 164, které po incidentu shromáždili.

"Doufám, že tyto nezvratné důkazy odhalené v letošním roce budou dostatečné k tomu, aby policie uznala svou vinu a podnikla kroky k nápravě," uvedl Rotheram. "Rozhodnutím soudu se dostaneme na cestu k nápravě této největší nespravedlnosti minulého století," dodal.

Tragédie výrazně změnila fotbal v Anglii. Byla zrušena místa k stání a ploty kolem tribun a legislativa byla změněna tak, že učinila přítrž častému násilí fanoušků. Liverpool od neštěstí na Hillsborough nikdy žádný zápas nehrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Ivana Kytky k vyšetřování tragédie z Hillsborough
Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články