Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chelsea porazila Monterrey a je ve finále mistrovství světa klubů

Jokohama - Finálový duel mistrovství světa klubů bude opět soubojem nejlepšího evropského a jihoamerického celku. Brazilské Corinthians ve finále doplní Chlesea, která bez větších potíží přehrála mexické Monterrey 3:1. O branky londýnského celku se postarali španělští reprezentanti Mata a Torres, vlastní gól si po Matově pobídce vstřelil Chavez. V samotném závěru už jen snížil De Nigris.

Chelsea pod Rafaelem Benítezem nijak nezáří, mistrovství světa klubů, je tak příležitostí pro Londýňany opět nastartovat jejich vítězný stroj. Proti Monterrey Benítez překvapil zařazením často chybujícího stopera Davida Luize do záložní řady po bok Obiho Mikela. Ve stoperské dvojici Brazilce nahradil Branislav Ivanovič.

A David Luiz od úvodních minut ukazoval, že by se nemuselo jednat o špatný tah. Brazilský hráč byl aktivní, nabízel se spoluhráčům a po několika desítkách vteřin minul technickou ranou branku. Chvíli poté krásnou kolmicí z vlastní poloviny vyslal do úniku Edena Hazarda, který z mírného úhlu běžel sám na brankáře. Jeho střela na vzdálenější tyč se ovšem do branky nevešla.

Rafael Benítez, trenér Chelsea: "Hráli jsme v dobrém tempu a měli mnoho šancí. Jsem spokojen s výkonem mužstva. Torres si vede dobře a je mnohem ostřejší než dříve. Doufám, že v tom bude pokračovat i v budoucnu."

Nedlouho nato připravil Hazard přesným centrem skvělou příležitost pro Oscara, ten ale trefil jen stínující obránce. Po rohovém kopu se ke střele z hranice malého vápna dostal Ivanovič, ani on se ale mezi tři tyče netrefil. Netrvalo ovšem dlouho a Chelsea svou převahu proměnila v krásný gól. Oscar překvapivou patičkou uvolnil Colea na levém křídle a ten precizní přihrávkou pod sebe našel na penaltovém puntíku nikým nehlídaného Juana Matu. Španělský záložník nabídnutou šancí nepohrdl.

Mata slaví svůj gól proti Monterrey
zdroj: Isifa/EPA

Hráči Chelsea pak viditelně ubrali, lehce kombinovali v exhibičním tempu a laxním přístupem pustili do té doby neškodné Monterrey do hry. V 27. minutě zahrozil nebezpečnou hlavičkou De Nigris, který zůstal osamocen před Petrem Čechem. Londýňané se už ale nedokázali vrátit ke svému přístupu ze začátku utkání, Mexičané byli nyní těmi, kdo přesněji kombinoval. Až do konce poločasu se tak hrál poměrně nedůrazný bezstarostný fotbal bez větších šancí na obou stranách.

Bleskový vstup Chelsea, dobrý závěr Monterrey

Chelsea ale vstoupila do druhé půle ve velkém stylu. Po několika vteřinách unikl po levém křídle Hazard a přesnou zpětnou přihrávkou nalezl Torrese. Střela španělského útočníka sice mířila vedle tyče gólmana Orozca, jenže míč se od skluzujícího obránce odrazil přímo do šibenice.

Petr Čech: "Jsme rádi, že jsme udělali první správný krok a máme možnost hrát finále. Corinthians byli spolu s námi favoritem soutěže už před startem a teď se mezi sebou utkáme o titul. Bude to těžký soupeř, ale věřím, že uspějeme a získáme trofej."

Juan Mata: "Zvítězit takovým stylem jsme potřebovali. Chceme tuto trofej získat a stát se světovými šampiony. Koncentrovali jsme se na góly a výhra nám dodá sebevědomí pro finále." 

A za dvě minuty uhodilo znovu. Torres našel v rychlém protiútoku křižnou přihrávkou nabíhajícího Matu. Ten ještě míč vracel před branku, kde si ho za brankovou čáru srazil vracející se Chavez. Chelsea, která měla luxusní třígólový náskok, tentokrát neubrala a dál Monterrey tlačila. V 54. minutě se ale z ničeho nic objevil sám před Petrem Čechem opět De Nigris, český gólman včasným výběhem zmenšil mexickému útočníkovi úhel a ten nedokázal míč protlačit za brankovou čáru.

Hráči Chelsea si sice ještě chvíli udržovali převahu, zhruba od 65. minuty se ale londýnský celek vrátil k pasivní hře ze závěru prvního poločasu. Žádná velká dramata se už ani před jednou z obou branek neodehrávala. Fotbalistům Monterrey sice nešla upřít snaha, přes obranu Chelsea se jim až do vápna ale prokombinovat nedařilo. Centrované míče zase povětšinou bez potíží sbíral brankář Čech. Český gólman o čisté konto nakonec přeci jen přišel. Po rychlém útoku se prosadil nejnebezpečnější hráč hostů De Nigris a snížil na konečných 3:1

Finále mistrovství světa klubů tak bude opět soubojem nejlepšího evropského a jihoamerického celku. Evropské kluby kralují mistrovství světa klubů již pět let. Posledním neevropským vítězem byl v roce 2006 brazilský Internacional, který zaskočil Barcelonu, vítěze z let 2009 a 2011.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články