Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

West Bromwich útočí na špici tabulky přes minimální rozpočet

Praha - Platy ani tržní hodnotou hráčů se nemůže rovnat nejsilnějším týmům anglické Premier League. Přesto však West Bromwich Albion sbírá jedno vítězství za druhým. Po víkendové výhře na hřišti Sunderlandu se vyšvihl na třetí místo ligové tabulky; nejlepší start WBA do sezony od roku 1953 na vlastní kůži pocítily i tak velké kluby, jako je Liverpool nebo Chelsea. "Baggies" dokazují, že i bez velkých peněz se dá hrát o přední příčky anglické ligy.

Fotbalisté West Bromwiche Albionu
zdroj: ISIFA

Celý kádr západoanglického týmu dosahuje dle serveru transfermarkt hodnoty necelých 70 milionů dolarů. To je zhruba cena Edena Hazarda s Oscarem, letních příchodů Čechovy Chelsea. Pro porovnání – celkovou cenu kádru Chelsea server odhaduje na 400 milionů liber, kádr vedoucího týmu ligy Manchesteru United na 441 milionů. Přesto však West Brom těmto týmům zdatně konkuruje.

"Levné" nákupy oproti velkým jménům

Současná forma WBA nepochází ze zářících jmen na soupisce. Odkazuje spíše ke koncepční práci týmu a hráčského kolektivu, který z ní vzešel. Velkou zásluhou na ní nese bývalý sportovní ředitel Dan Ashworth (dnes u reprezentace), který dokázal za nepatrné částky přivést současné opory týmu – cena Grahama Dorranse, Yosefa Mulumbua, Jonase Olsona, Garretha McAuleyho a Argentince Yacoba vyšla na jeden a čtvrt milionu liber.

S jejich pomocí se Robertu Di Matteovi, kterého prohra se svým bývalým týmem posunula blíže k odchodu z londýnských "blues", podařilo vytáhnout tým z druhé anglické soutěže. Dobré výsledky z Championship league však Di Matteo nedokázal přenést i do nejvyšší ligy a po třinácti prohrách z osmnácti utkání v únoru roku 2011 přenechal otěže Roy Hodgsonovi.

Steve Clarke s Danem Ashworthem
zdroj: ISIFA

Hodgsonův příchod do West Bromu nebyl náhodou. Vedení klubu si jej vyhlédlo a oslovilo dostatečně dlouho před odchodem Di Mattea a dalo mu tím čas k nastudování nejlepšího možného přístupu. Právě bývalý kouč Liverpoolu potom významně dopomohl k současným úspěchům, když týmu naordinoval odpovědnou hru, ve které každý hráč přesně znal svou úlohu. Tím se mu podařilo vytáhnout klub ze sestupových příček až na 11. pozici v roce 2011, nejlepší umístění "baggies" za tři dekády.

Po odchodu trenéra k anglické reprezentaci navázal na jeho práci bývalý skotský reprezentant Steve Clarke. Dlouholetý obránce Chelsea přicházel jako poměrně nezkušený trenér – figuroval sice na trenérské pozici v Liverpoolu a Chelsea, s prací hlavního kouče týmu Premier League však zkušenosti neměl. Clarke zdědil poměrně solidní tým, do kterého se Hodgsonovi s Ashworthem podařilo přidat například brankáře Man Utd. Bena Fostera či útočníka Shanea Longa, který doplnil posilu z předchozího roku Petera Odemwingieho.

Clarke s pomocí Ashwortha do týmu přivedl další "levné" posily typu Romelu Lukaku (na hostování z Chelsea) či Argentince Claudia Yacoba, který vyplnil mezeru na pozici defenzivní zálohy. Kádru naordinoval hru vycházející ze zajištěné obrany Hodgsonovy éry, větší důraz však přidal na útočnou fázi. Oproti týmům postaveným na individualitách ovšem Clarke těží z celkové souhry a dobré nálady týmu. Z té pramení i výsledky – z třinácti odehraných zápasů West Brom hned osmkrát vyhrál a s 26 body jsou před ním pouze oba týmy z Manchesteru.

Clarke však nadšení mírní. "Jsem realista a nic si nenalhávám. Převzal jsem dobrý tým, který bez problémů zvládne účast v nejvyšší soutěži. Přidali jsme do něj několik dobrých hráčů a věříme v dobrou sezonu. Nejsme ale ještě ani v půlce a kdo ví, jestli uspějeme i po Vánocích," řekl. Je otázkou, zda se West Bromu podaří pokračovat ve skvělém startu do sezony. První tři měsíce však dokazují, že i malý klub s dobrým vedením zvládne konkurovat tradičním velikánům.

Video: Sestřih utkání Sunderland - WBA

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články