Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Profily týmů PL: Liverpool, City, United, Newcastle, Norwich

Přinášíme vám profily všech týmů Premier League, jejich výhled do nové sezony a tipy na umístění. Kluby jsou rozděleny podle abecedy do čtyř článků po pěti, zde najdete rozbor Liverpoolu, Manchesteru City, Manchesteru United, Newcastlu a Norwiche.

Utkání Liverpool - Chelsea
zdroj: GettyImages autor: John Powell

Liverpool

Kde jsou ty časy, kdy patřil Liverpool k hlavním adeptům na titul. Druhý nejúspěšnější tým anglické ligy čeká na zisk ligového titulu dlouhých dvaadvacet let a výkony z posledních sezon příliš optimismu do žil fanoušků Reds nevlévají. Avšak všichni věří, že podobně jako Fénix, jehož mají ve znaku, povstane pokaždé z popela, tak i jejich milovaný klub se opět vrátí na výsluní. Tím, kdo by je měl z období temna vyvést, je nový kouč Brendan Rodgers, jenž by měl převést úspěchy ze Swansea i do Liverpoolu.

Rodgersovi by v tom mělo pomoci i několik posil. Z bývalého klubu si přivedl záložníka Joea Allena a z AS Řím útočníka Fabia Boriniho. V nejbližších dnech by měl přijít další záložník Nuri Sahin, o něhož stály i další celky v čele s Manchesterem United a Arsenalem. Pokud Liverpoolu hostování vyjde, fanoušci by tak mohli konečně vidět plnohodnotnou náhradu za Xabiho Alonsa a ze zranění se také vrátí důležitý záložník Lucas Leiva.

Kádr Liverpoolu tedy svoji kvalitu má, avšak na Manchester City a United mu stále něco chybí. Na druhou stranu by se Reds měli rozhodně poprat o nejlepší čtyřku, která zaručuje Ligu mistrů. Tu Liverpool hrál naposledy v sezoně 2009/2010. (paj)

Tip na umístění: 6. (Umístění v předchozí sezoně: 8.)

Radost Manchesteru City
zdroj: EPA autor: Peter Powell

Manchester City

Manchester City v minulé sezoně vyhrál vytoužený mistrovský titul. Stalo se tak poprvé od roku 1968, co Citizens mohli cennou trofej zvednout na hlavu. A do nové sezony jdou s jasným cílem, kterým je obhajoba. I když sám manažer City Roberto Mancini prohlásil, že favoritem na titul je konkurenční Manchester United, je jasné, že cokoliv než opětovný zisk titulu bude považováno za neúspěch.

Oproti předchozím sezonám zůstávají Citizens na přestupovém trhu spíše v pozadí, mají totiž velký problém zbavit se přebytečných hráčů. Ale naopak i díky tomu by hlavní zbraní Manchesteru City měla být především sehranost. Klub přivedl pouze talentovaného Jacka Rodwella z Evertonu, za nějž zaplatil okolo 15 milionů liber. Jednoho či dva hráče by však ještě Roberto Mancini do svého kádru měl přivést, nejvíce se pak skloňuje jméno Daniela Aggera z Liverpoolu. 

Zraky všech fotbalových fanoušků budou opět upřeny na Maria Balotelliho. Roberto Mancini nad ním v minulé sezoně několikrát zlomil hůl, ale nakonec vždy mladého Itala vzal na milost. Balotelli si opět o pozornost řekl na červnovém Euru, kde dotáhl svými výkony Itálii až do finále. Otázka je, jestli se vyhne všem skandálům a naplno prokáže svoje kvality i v Premier League. (paj)

Tip na umístění: 2. (1.)

Fotbalisté Manchesteru United v utkání s WBA
zdroj: ISIFA

Manchester United

Památné trauma z konce loňské sezony, kdy už hráči United měli titul téměř v kapse, jen aby o několik minut později nevěřícně zírali na neuvěřitelný obrat Citizens, by v mnohých týmech rezonovalo ještě dlouho. Jenže United jsou United – zapomenout na neúspěch už chtějí svými letními posilami. A je nezpochybnitelné, že právě ty by mohly United poposunout o ten malý krok, který jim chyběl.

United sice vypadli v Lize mistrů v základní skupině, jenže i přes nejneúspěšnější sezonu za dlouhou dobu nakonec doslova do posledních sekund bojovali o titul. I s papírově nejslabším týmem za poslední roky dokázal Manchester vybojovat nevídaných 89 bodů, což je skutečně pozoruhodný výsledek. Se Shinjim Kagawou, variabilním ofenzivním záložníkem, který stál za posledními dvěma tituly Dortmundu, a také famózním útočníkem Robinem van Persiem by jim tak letos titul uniknout neměl. 

Sestava se konsoliduje i díky návratu defenzivní opory, kapitána Nemanji Vidiče, z dlouhodobého zranění. Zde by také měl být největší posun oproti zpackanému začátku loňské sezony. Obranné dvojice se měnily v podstatě s každým zápasem a United pustili na svou bránu velké množství střel kvůli nesehranosti. Se zlepšenou kreativitou v záloze a obrovskou motivací napravit loňský kolaps by se pak měl Manchester United navrátit na pozici, na které byl za posledních dvacet let k vidění nejčastěji. (vma)

Tip na umístění: 1. (2.)

Cissé se raduje z gólu
zdroj: ISIFA

Newcastle

Newcastle by se před nadcházející sezonou dal bezesporu označit za černého koně soutěže, a to nejen kvůli barvě dresu. Svěřenci Alana Pardewa svoji kvalitu prokázali již v minulé sezoně, kdy skončili na šestém místě a dokázali potrápit nejednoho z favoritů. Stačí si vzpomenout na výhru 0:2 na hřišti Chelsea či domácí výhru proti Manchesteru United 3:0.

Síla strak je především kontinuita sestavy, která je pravidelně doplňována jedním či dvěma hráči a ti pak perfektně zapadají do herního systému Newcastlu. Jako vzorový příklad lze uvést zimní příchod útočníka Papisse Cissého z Freiburgu, jenž dal ve 14 zápasech 13 branek, a spolu se svým krajanem Kameruncem Ba vytvořili obávané útočné duo.

A i díky jménům jako Ben Arfa, Cabaye, Tioté či Krul bude Newcastle obávaným soupeřem. Nedá se očekávat, že by měl ambice na titul, ale bude opět atakovat nejlepší čtyřku, která by mu zaručila vysněnou Ligu mistrů. (paj)

Tip na umístění: 7. (5.)

Utkání Arsenal - Norwich
zdroj: ISIFA

Norwich

Norwich se po třetiligové prohře 7:1 s Colchesterem v roce 2009 dokázal pod následným vedením Paula Lamberta během tří sezon vyhrabat až na 13. místo v Premier League. Pozoruhodný posun však sledovala i Aston Villa, která si skotského kouče od nové sezony podepsala jako manažera.

Chris Hughton, jenž Lamberta nahrazuje, je rozumnou volbou, když v posledních dvou letech víceméně přesvědčil v Newcastlu a Birminghamu. Lze však trochu pochybovat o tom, zdali dokáže replikovat podobnou sezonu, jakou podceňovaní hráči měli. Talisman Grant Holt podepsal novou smlouvu, tým vlastně nepřišel o nikoho, naopak posílil například o oceňovaného Snodgrasse z Leedsu.

Hughton bude mít nesmírně těžký, ale i pro svou kariéru klíčový úkol – minimálně udržet ligu. Klíčové bude, nakolik dokáže udržet stejné zapálení a taktickou invenci, či přidat jiné elementy, aby Norwich úlohu zvládl. (vma)

Tip na umístění: 18. (12.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články