Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno zahájilo přípravu zatím bez Poláka, v tréninku jsou také Zlín, Dukla i Karviná

Praha - Další čtyři prvoligové týmy zahájily letní přípravu před nadcházející sezonou. S plným tréninkem začali fotbalisté v Brně, Zlíně, Karviné i na pražské Julisce. Týmy hlásí nové posily, jak v hráčském kádru, tak na trenérských postech. Musí však počítat i s některými odchody.

Slavící fotbalisté Zbrojovky Brno
zdroj: ČTK autor: Mašek Josef

Fotbalisté Zbrojovky Brno vstoupili do letní přípravy na nadcházející sezonu. Tým převzal nový trenér Svatopluk Habanec, který ale zatím nemůže počítat s posilou Janem Polákem. Pětatřicetiletý záložník se vrací do Brna po dlouhém působení v zahraničí.

Na zkoušce je ve Zbrojovce dvaadvacetiletý útočník se srbským a bosenským pasem Bojan Djordič, který v minulosti působil ve Varnsdorfu a Táborsku. Do Brna míří i dvacetiletý útočník Petr Rybička z Chrudimi, který byl s 21 brankami nejlepším střelcem ČFL. Další posily brněnský klub hledá.

"V případě Rybičky jsme v jednání nejdále. Jeho příchod je na spadnutí," řekl trenér Habanec, který se seznamuje s kádrem. "Paměť na obličeje mám dobrou, jména jsou pro mě ještě loterie. Ale věřím, že se do sobotního prvního přípravného zápasu s Blanskem už i tento problém vyřeší," uvedl Habanec s úsměvem.

V tomto týdnu čekají na brněnské fotbalisty každodenně dvě fáze. Jedna na hřišti a druhá v posilovně. "Preferuji běhavé tréninky s míčem. Zatím mám z prvních dnů v novém působišti dobrý pocit, všichni hráči bojují o místo v základní sestavě," řekl Habanec.

Zatím má k dispozici 22 hráčů a pět brankářů. Zužovat kádr se chystá ve dvou etapách. První přijde začátkem července po soustředění v Uherském Brodě, druhá až po herním kempu v rakouském Kaprunu, kam odjedou Brňané 16. července. Sehrají tam zápasy s německými týmy St. Pauli (20. července) a Stuttgartem, s nímž to bude 23. července generálka na ligu.

Přípravu zahájil také Zlín

Do přípravy nastoupili také fotbalisté Zlína i s novou posilou. Devětadvacetiletý Josef Hnaníček, který naposledy nastupoval v dresu Příbrami, přichází vyztužit obranné řady. Kromě Hnaníčka se na tréninku Zlína objevili na zkoušku čtyřiadvacetiletý Polák Piotr Glowacki, o rok mladší Adam Kučera a jednadvacetiletý Jakub Doležal. Všichni jsou krajní záložníci.

"Hledáme vhodnou náhradu za Štěpána Koreše. Nyní je chceme vyzkoušet v přípravných zápasech," poznamenal trenér Bohumil Páník, který sledoval Glowackého v jeho předcházejícím působišti Olsztyně. Kučera hrál minulou sezonu v Ružomberku na hostování z Vlašimi, Doležal je z Plzně. Z hostování v Sokolově se vrátil záložník Miloš Kopečný. Smlouvu by měl ve Zlíně prodloužit i devětatřicetiletý obránce David Hubáček.

"Všichni ostatní by měli zůstat včetně Hájka s Poznarem. Díváme se i po vhodném brankáři. Na to ještě máme dva týdny," konstatoval Páník. V prvním týdnu přípravy čekají Zlín tři přípravné duely se slovenskými soupeři. Ve středu nastoupí proti Myjavě a v sobotu jsou na programu dva zápasy. Jeden výběr se střetne s Dunajskou Stredou a druhý se Slovanem Bratislava.

Dukla Praha vstoupila do přípravy se Šilhavým, ale bez Bergera

Fotbalisté Dukly dnes pod vedením nového trenéra Jaroslava Šilhavého zahájili letní přípravu. Na úvodním tréninku chyběl nejlepší střelec minulé sezony Tomáš Berger, který s pražským klubem neprodloužil končící smlouvu.

Přestože Berger v uplynulém ligovém ročníku nastřílel deset branek, vážně uvažoval o konci kariéry. Zatím je jisté, že třicetiletý útočník uzavře po devíti letech své účinkování v Dukle. Nepřemluvil ho ani Šilhavý, který na Julisce nahradil dlouholetého kouče Luboše Kozla.

Mezi třicítkou hráčů byla také posila do zálohy Štěpán Koreš. Do Dukly by se mohl po třech letech vrátit Tomáš Borek. Třicetiletý středopolař po vypršení smlouvy v tureckém Konyasporu zatím s dejvickým mužstvem trénuje. Z hostování v Táborsku se vrátil univerzál Jan Juroška, novému trenérovi se přišlo ukázat i několik fotbalistů z třetiligové benešovské farmy a juniorky.

Hráči Dukly absolvují tradiční zátěžové testy na FTVS, první přípravný zápas absolvují proti druholigovým Pardubicím. Po dalších čtyřech duelech s tuzemskými soupeři Pražané odjedou na soustředění do Rakouska, které je na programu od 13. do 21. července.

Karviná bez výrazných změn v kádru

Největší zajímavostí v týmu prvoligového nováčka je účast bývalého reprezentačního brankáře Jana Laštůvky, který se po odchodu z ukrajinského Dněpropetrovsku zapojil v mateřském klubu do přípravy a o jeho osudu se rozhodne v dalších týdnech. Nové posily na karvinský stadion zatím nedorazily.

Kouč Jozef Weber je možná najde mezi hráči, kteří přišli na testy: těmi jsou Martin Toml (Mladá Boleslav), Zoltán Kontár (Senica), Piotr Gurzeda (Nowy Dwor Mazowiecki) a Tomáš Okleštěk (Znojmo).

"Důležité bylo, abychom udrželi kostru mužstva, a to by se mělo podařit. Tým ještě potřebujeme doplnit na některých postech, což je v jednání. Uvidíme, co vyjde z těch hráčů, které zkoušíme," řekl Weber, kterého potěšilo, že hostování prodloužili Jan Moravec, Lukáš Budínský, Jan Hošek a Jan Šisler.

Postupový kádr naopak opustili Jan Růžička, Jan Sedlák a Martin Pastornický. Karviná by všemi deseti brala svého odchovance Laštůvku, ale toho to táhne stále do zahraničí. S klubem je dohodnutý, že by začátkem července měl dát vědět, co bude dál.

"Jsem rád, že můžu být doma a že mi Karviná umožnila připravovat se s mužstvem a úplně nevypadnout z praxe. Rád bych zkusil ještě něco venku, ale teď opravdu nedokážu říct, co bude třeba za dva týdny," řekl Laštůvka. Karviná v prvním přípravném utkání doma vyzve polské Zabrze. Do přípravných zápasů Laštůvka nezasáhne.

Je nám líto, video expirovalo.
Weber: Udrželi jsme většinu stávajícího kádru
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články