Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Slavia má smělé plány na jaro a plní kádr, Jablonec nechce oslabovat

Praha - Fotbalisté Slavie zahájili, stejně jako ostatní ligové mančafty, zimní přípravu. Trenér Dušan Uhrin přivítal v kádru i čtyři nové posily Josefa Hušbauera, Zdeňka Linharta, Antonína Baráka a Jana Bořila. Další hráče hodlá vedení, posílené novým čínským kapitálem, do Edenu přivést. Jablonec zase po nepovedeném podzimu začal přípravu s novým koučem Zdenkem Frťalou. Severočeši jsou až na osmém místě ligové tabulky, přesto nechtějí oslabovat kádr a na odchodu momentálně není žádná z opor.

Sport
zdroj: ČT4

Slavia Praha

"Už jsem měl přijít v létě, což se nakonec nepodařilo, takže jsem moc rád, že teď to vyšlo," řekl Bořil. "Jdu sem s tím cílem, abychom hráli evropské poháry, a to chci i dodržet," dodal čtyřiadvacetiletý krajní obránce. Bořila velmi dobře znají trenéři Slavie Uhrin a Petr Čuhel. "Když mi bylo sedmnáct let, tak jsem začínal v áčku v Mladé Boleslavi. Dalo by se říct, že si mě právě oni vytáhli," podotkl Bořil, který má na kontě 124 ligových startů a jeden gól.

Do přípravy Slavie se zapojí také záložník Jan Vošahlík, který se vrátil z ročního hostování v Kazachstánu. Nováčkem je Daniel Souček z mládežnické devatenáctky, šanci dostanou i další mladíci Jan Kuchta a Libor Holík, kteří už atmosféru A-týmu okusili na podzim.

"Bylo vidět, že se hráči do přípravy těšili a že během Vánoc něco dělali. Teď nás čekají dva dny testy a pak budeme trénovat dopoledne na hřišti a odpoledne v lese," uvedl k začátku přípravy trenér Uhrin. Slavia, která na podzim získala nové ekonomicky silné majitele, plánuje přivést ještě další posily. Spekuluje se, že pátý tým ligy by mohl získat například Josefa Šurala z Liberce, kterého ale chce i konkurenční Sparta.

Sport
zdroj: ČT4

Baumit Jablonec

Přestože o útočníka Stanislava Tecla a záložníka Martina Pospíšila údajně projevila zájem právě Slavia, Jablonec nechce oslabit. Jiné týmy zase brousí okolo Tomáše Wágnera či slovenského reprezentačního středopolaře Jána Greguše. "Nechceme nikoho uvolňovat. Tohle mužstvo má potenciál na to, aby ještě něco dokázalo, takže se budeme snažit ho udržet pohromadě. Nejsme na tom ekonomicky tak špatně, abychom hráče prodávali pod cenou a posilovali konkurenci," řekl nový sportovní ředitel Ivan Horník.

Jablonečtí zatím neplánují ani žádné velké příchody, takže mužstvo se sešlo na startu přípravy téměř ve stejném složení jako na podzim. Z hostování se vrátili Ondřej Mihálik a Vojtěch Kubista, po zranění se pak znovu zapojil brankář Roman Valeš. Z mladíků dostanou v přípravě šanci Davidové Lischka s Bredou, naopak smlouva skončila útočníkovi Michalu Hubníkovi.

Sport
zdroj: ČT4

"Vzhledem k tomu, že zatím nikdo neodchází, tak nikdo ani nepřichází. Kádr je nějak stabilizovaný. Jsme připraveni v případě, že to bude nutné, mužstvo vhodně doplnit. Chtěli bychom jít cestou mladých hráčů s perspektivou," podotkl Horník, který zavelel snížit provozní náklady. Jedním z kroků je zrušení jednoho ze dvou soustředění v zahraničí, místo na Tenerife pojedou Severočeši v lednu do Nymburka.

Jablonečtí ztrácejí na osmém místě devět bodů na čtvrtý Liberec, boj o poháry ale nevzdávají. Navíc jsou ve hře v domácím poháru. "V tříbodovém systému je možné všechno, určitě neskládáme zbraně, to ani náhodou. Pořád je před námi 14 kol, kde se dá získat spousta bodů. Kádr určitě patří na vyšší patra, než kde je," uvedl Frťala.

Mladá Boleslav

Fotbalisté Mladé Boleslavi zahájili přípravu i se čtveřicí nových tváří. Vedle Tomáše Přikryla a Lukáše Pauscheka, kteří přišli ze Sparty výměnou za Ondřeje Zahustela, přivítal trenér Karel Jarolím na prvním tréninku také mládežnického reprezentanta Ladislava Takácse a testovaného finského obránce Daniho Hatakku, který by měl pomoci zacelit v defenzivě mezeru po Bořilovi, který zamířil do Slavie. Do přípravy naskočil i reprezentant Jiří Skalák, u něhož se spekuluje o přestupu do zahraničí.

Jarolím potvrdil svou náročnost a při prvním setkání hráče vůbec nešetřil. Na umělé trávě naordinoval skupinový trénink ve svižném tempu, které měla i závěrečná hra na dvě branky. První herní příprava čeká Boleslav v pátek, kdy se v rámci zimní Tipsport ligy střetne s druholigovými Pardubicemi. Poslední týden v lednu odjedou Mladoboleslavští na soustředění do Rakouska, kde se utkají i s nejlepším místním celkem Salcburkem.

Mladoboleslavská radost
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Zbrojovka Brno

Fotbalisté Brna zahájili přípravu i s lotyšským obráncem Olegsem Timofejevsem z týmu Skonto Riga, který má na kontě tři reprezentační starty. Trenér Václav Kotal naopak zatím postrádá zraněné opory obránce Aleše Schustera a nejlepšího klubového střelce Jakuba Řezníčka.

"Hledáme pravého obránce, toto místo v sestavě nás trápí. Sedmadvacetiletý Timofejevs bude na testech zhruba do konce ledna, do této doby by se mělo rozhodnout o jeho další spolupráci. Kromě něj jsme stáhli z hostování v Třinci obránce Jiřího Janoščina," uvedl Kotal, jehož tým má od 28. ledna v plánu soustředění v Turecku, kde se střetne s bulharskými celky Ludogorec Razgrad, Levski Sofia a s rumunským CSMS Iasi.

Slovan Liberec

Liberec zahájil přípavu na jarní sezonu kondičními testy. Kádr čtvrtého týmu prvoligové tabulky dosud nepotkaly žádné větší změny, s mužstvem zatím je i reprezentant Josef Šural, o něhož usilují Sparta a Slavia. Do tréninku nastoupí také stoper Ondřej Švejdík a albánský záložník Herolind Shala, jimž po podzimu vypršelo hostování ze Sparty. Spolu s nimi dostal od letenského klubu svolení zahájit přípravu se Slovanem i talentovaný Ondřej Karafiát. O případném působení všech tří hráčů pod Ještědem se bude jednat.

Rozhodnuto už je naopak o tom, že brankář Tomáš Koubek bude v Liberci i na jaře hostovat ze Sparty. Na zkoušku přichází spoluhráč sportovního ředitele Slovanu Jana Nezmara z německého Neugersdorfu devatenáctiletý Filip Kusič. Němec se srbským pasem sbíral starty v mládežnických výběrech Srbska.

Liberecký kádr naopak opustil Milan Kerbr, který zamířil z hostování zpět do Slovácka. Na hostování v jiných klubech zůstávají Tomáš Egert a Martin Sus, z Příbrami se vrátil Vojtěch Hadaščok, jenž se ale bude spolu s Jiřím Pimparou hlásit do přípravy juniorky. Kamerunský záložník Djika Douglas odjel na zkoušku do druholigového Třince, korejský obránce Won Čche-pong ve čtvrtek odletí na testy na Maltu.

Sport
zdroj: ČT4

Příbram

Bez výraznější posily začali zimní přípravu fotbalisté Příbrami. Trenér Pavel Tobiáš bude pokračovat především v zapracovávání mladíků z úspěšné juniorky, na testy pak přivedl záložníka Jakuba Moravce ze Sparty, slovenského útočníka Róberta Gešnábela ze Šaly a tři Afričany. Z hostování v Českých Budějovicích se vrací zkušený stoper Tomáš Hájovský.

Kádr Příbrami tak před zimou spíše oslabil, když odešli Antonín Barák do Slavie a z hostování se vrátili do Plzně Jan Suchan, David Štípek s Matějem Končalem a do Liberce Vojtěch Hadaščok. Na jejich místa pak přišli z juniorky Denis Lanka, Matěj Chaluš a Jiří Januška, kteří se pokusí vybojovat si stálé místo v týmu.

Sport
zdroj: ČT4

Slovácko

Fotbalisté Slovácka vstoupili do zimní přípravy i se středopolařem Milanem Kerbrem, který se vrátil z Liberce, a s uzdraveným Lubošem Kaloudou. Kouč Svatopluk Habanec do kádru zařadil i mladíky Tomáše Ťoka a Lukáše Křivánka. První přípravné utkání odehraje Slovácko 16. ledna v Žilině. Od 27. ledna mužstvo čeká jedenáctidenní herní příprava s třemi zápasy v Turecku.

Dukla Praha

Novou tváří Dukly na prahu přípravy je obránce Michal Smejkal, který patří Mladé Boleslavi a naposledy loni hrál za kazašský klub Okžetpes. V české nejvyšší soutěži devětadvacetiletý zadák také působil v Plzni, Teplicích a Slavii, celkem má na kontě 142 zápasů a devět branek.

Trenérovi Luboši Kozlovi se na Strahově hlásilo celkem 22 hráčů včetně záložníka Jana Jurošky, jenž se vrátil z půlročního hostování ve Varnsdorfu, a Bidjeho Manzii. Konžský útočník zase podzim strávil v Sokolově. Dukla se na jaře bude muset obejít bez ofenzivních fotbalistů Tomáše Přikryla a Michaela Krmenčíka, kteří se z hostování vrátili do Plzně, respektive do Sparty. Přikryl pak zamířil na přestup do Mladé Boleslavi.

Jedenácté mužstvo tabulky sehraje první přípravný zápas v sobotu v Berouně proti Žižkovu, pak se ještě utká s Vlašimí, Českými Budějovicemi a slovenským Ružomberkem. Na přelomu ledna a února Dukla zamíří na herní soustředění do Turecka, kde ji čekají ukrajinské celky Volyň Luck a Metalist Charkov a zatím neurčený soupeř.

Radost fotbalistů Dukly
zdroj: ČT4 autor: Roman Vondrouš

Zlín

Zlín zahájil zimní přípravu i s pětadvacetiletým útočníkem Lukášem Železníkem, jenž má namířeno do Slavie. Odchod nejlepšího zlínského střelce, který v podzimní části ligy dal osm branek, je podle představitelů klubu ve stadiu závěrečného jednání. "Zbývá už pouze souhlas představenstev obou klubů," uvedl trenér po podzimu šestého klubu tabulky Bohumil Páník.

Zbytek kádru by měl zůstat pohromadě. V týmu ligového nováčka zůstanou i na jaře po prodloužení hostování brankář Tomáš Holý a středopolaři Vukadin Vukadinovič a Štěpán Koreš. "Nabízí se nám i možnosti, jak získat náhradu za Železníka," dodal Páník, který už bude mít k dispozici uzdraveného Antonína Fantiše a Marka Jordana, který by měl dostat na jaře více herních příležitostí.

Úvod zimní přípravy je naplánován v domácích podmínkách ve Zlíně. Od 26. ledna čeká ligového nováčka osmidenní herní soustředění v Turecku se třemi zápasy. Generálku na jarní premiéru doma se Spartou plánuje Zlín týden před zahájením ligy, jeho soupeřem bude slovenská Senica.

Sport
zdroj: ČT4

Bohemians 1905

Fotbalisté Bohemians 1905 zahájili zimní přípravu bez zkušeného obránce Radka Šírla, který po vypršení smlouvy ukončil hráčskou kariéru a u "Klokanů" pravděpodobně zůstane v jiné roli. Pražský klub testuje Václava Proška ze Slavie a Fina se slovenskými kořeny Tomáše Hrádeckého.

Svěřence Romana Pivarníka čeká první přípravný zápas v sobotu na Vyšehradě proti druholigovému Táborsku v rámci zimní Tipsport ligy. Bohemians během soustředění v Turecku na konci ledna narazí i na Rapid Vídeň.

Sigma Olomouc

I s dlouholetou oporou Michalem Ordošem, který se dohodl na prodloužení smlouvy do konce sezony, vstoupili do zimní přípravy fotbalisté Olomouce. Trenér Václav Jílek na úvodním tréninku přivítal také lotyšského reprezentačního stopera Renarse Rodeho, který přichází na půlroční hostování s opcí z Ventspilsu jako náhrada za Romana Hubníka, který se vrátil do Plzně. Na testy pak přicházejí defenzivní záložníci Chorvat Dejan Polič ze slovinského Zavrče a Abdel Fardi Zato-Arou z Toga. Ten hrál naposledy za islandský Keflavík.

Sigma se bude přes zimu připravovat s vědomím, že je po podzimu předposlední a čeká ji boj o záchranu. Kádr rozšířili hráči z rezervy Jan Štěrba, Petr Ševčík, brankář Štěpán Spurný a útočník Jakub Yunis. "Hledáme ještě hrotového útočníka, ale zatím se nám nepodařilo přivést hráče, kterého bychom chtěli. Proto počítáme s Yunisem do začátku přípravy," řekl Jílek, jenž by mohl přijít i o útočníka Václava Vašíčka, kterého chce Dukla Praha.

Sigmu čeká v přípravě šest utkání v Tipsport lize, když se tým rozdělí do dvou skupin. Následovat bude herní soustředění v Turecku, kde má vedení klubu zatím domluvené zápasy se Štětínem a s makedonským celkem Čukarički.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články