Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Švancara vyprodal Lužánky, petice za nový stadion odstartovala

Brno - Petice za výstavbu nového fotbalového stadionu v Brně odstartovala úvodními podpisy. Myšlenku vzkřísila rozlučková akce Petra Švancary, která se uskuteční 27. června na stadionu za Lužánkami. Benefice vyprodala stařičký stadion během pouhých deseti pracovních dní, ačkoliv do prodeje šlo 23 tisíc lístků. "Více lidí se na stadion za současných podmínek nevejde. Hlediště už nikam nejde nafouknout," posteskl si Švancara.

Stadion Za Lužánkami
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Výtěžek ze vstupného na exhibiční utkání půjde nejen na pokrytí nákladů na opravu stadionu. "Ten zápas bude mít i charitativní podtext, chceme věnovat peníze těm, kteří to potřebují. Ať už jde o brněnskou fakultní nemocnici, nejrůznější dětské projekty nebo i psí útulek. Pořád ale přibývají další s tím, jak se nám daří prodávat vstupenky," uvedl Švancara.

Právě očekávanou velkou návštěvu spolu s úspěšným sbíráním podpisů pod petici bere Švancara jako nadějný signál, že by se prvoligový fotbal v Brně mohl znovu hrát v důstojném prostředí. "Jsme velké město, takže bychom rádi sehnali co nejvíc podpisů. Hlavně ale chceme, aby se k lidem dostala informace o tom, že je tu snaha s tím stadionem něco dělat. Proto jsem rád, že petici mezi prvními podepsal právě pan primátor," vysvětlil Švancara.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno žije Švancarovou beneficí a reinkarnací stadionu Za Lužánkami

Vedení Brna už začalo s právními analýzami a předprojektovými přípravami nového stadionu. "Pokud by šlo všechno dobře, tak bychom mohli v příštím roce dospět k rozhodnutí, jak budeme stavbu financovat, kdo nám bude ekonomicky pomáhat a jak budeme stadion provozovat. Potom by do dvou let mohl nový stadion stát," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál, který byl jedním z prvních signatářů petice.

Tvrdí, že se finance na stavbu stadionu sehnat dají. "Problém Brna v dnešní době je takový, že pokud bychom měli i miliardu, tak ji nemáme za co utratit. Žádné projekty totiž nejsou připraveny," posteskl si primátor, kterého překvapilo, že se objevilo hodně zájemců s nabídkou být partnerem ochotným převzít finanční zátěž. "Tak rozsáhlý projekt nemůže finančně ani provozně zvládnout pouze město, je nutné vícezdrojové financování," dodává zastupitel za opoziční ČSSD Oliver Pospíšil.

Cena nového fotbalového stadionu bude záležet na kapacitě hlediště. Zvažují se varianty od 15 až do 30 tisíc diváků. Vokřál se domnívá, že optimální variantou je hlediště pro 22 500 návštěvníků. "S tím, že by se dalo rozšířit na 30 tisíc diváků, pokud by Česká republika pořádala velkou fotbalovou akci. V tom případě by se hovořilo o rozpočtu od 1,7 až do 2,5 miliardy korun," řekl.

Pokud se rozhodne, že se stadion v Brně postaví na základě již připraveného projektu pro 20 tisíc diváků, mohly by další kroky rychle následovat. "Chceme si ale udělat revizi tohoto projektu, který nechci zpochybňovat. Je nutné si udělat i názor z mezinárodního pohledu. Abychom minimalizovali provozní nedostatky a projekt optimalizovali," dodal Vokřál.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články