Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia se brání: Kusému nic nedlužíme, je to šikana

Praha – Fotbalová Slavia čelí insolvenčnímu řízení, na jehož zahájení podala návrh společnost z tichomořského souostroví Samoa. Ta pohledávku odkoupila od bývalého generálního ředitele klubu Zbyňka Kusého. Slavia ale požadavky společnosti Online Services LTD i samotného Kusého označuje za "šikanózní."

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia: Kusému nic nedlužíme

Firma Online Services LTD uplatňuje u Městského soudu v Praze pohledávku přes šesti milionů korun po splatnosti, kterou odkoupila od Kusého. Ten byl ředitelem Slavie od května 2012 do června 2013. Po Slavii tuto částku požadoval jako zprostředkovatelskou odměnu za činnost v reklamě, obchodu a propagaci na základě smlouvy, která podle něj platila i po jeho odchodu.

"Slavia čelí jednoznačně šikanóznímu insolvenčnímu návrhu na základě pohledávek, které nemají reálný základ a jsou podle našeho názoru neoprávněné," stojí v prohlášení Slavie. "Žádná pohledávka z pracovního poměru pana Kusého neexistuje a žádná jiná smlouva s panem Kusým nebyla platně uzavřena."

"Fungování Kusého v čele klubu skončilo ekonomickou i sportovní katastrofou"

Slavia navíc přešla do protiútoku a tvrdí, že naopak v klubu zůstaly dluhy po Kusém. "Výsledek jedenáctiměsíčního fungování pana Kusého v čele našeho klubu skončil ekonomickou i sportovní katastrofou, s jejímiž následky se potýkáme dodnes. Insolvenční návrh na Slavii a domáhání se částky bezmála dvacet milionů korun ukazuje, že morální vlastnosti pana Kusého jsou ještě slabší než ty odborné," uvedla Slavia. Kusý se sám domáhá dalších 13 milionů korun v exekučním řízení. Jeho vyjádření se nepodařilo získat.

Za podezřelé považuje Slavia i to, že pohledávka byla postoupena firmě v Tichomoří. "Vnímáme to jako účelové, aby byla uměle vytvořena tzv. mnohost věřitelů, jako podmínka podání insolvenčního návrhu. Oznámení o postoupení údajné pohledávky s výzvou k úhradě jsme od této společnosti obdrželi 26. května, přičemž insolvenční návrh byl podán jen o týden později. Z dokumentů přitom vyplývá, že pan Kusý tuto údajnou pohledávku postoupil už v závěru roku 2013. To, že nás tato společnost informovala o svých údajných nárocích až po roce a půl, nás znovu jen utvrzuje v podezření z další účelové manipulace s fakty a daty," uvedl vršovický klub.

Nevesovi nedlužíme, on dluží nám

Návrh mimo jiné poukazuje i na údajné dluhy Slavie vůči hráčům a jako příklad uvádí pohledávku Kapverďana Fernanda Nevese ve výši 2,7 milionu korun. Dalších pět případů dluhů vůči hráčům prý řeší arbitráž Fotbalové asociace ČR. "Spor okolo hráče Nevese se v současné době vede na FIFA a dosud není pravomocně ukončen. Hráčem uplatněná pohledávka je však podle našeho názoru zcela neoprávněná a navíc účelově vykonstruovaná s cílem zakrýt celou podstatu věci. Slavia v řízení vedeném u FIFA naopak uplatňuje svůj nárok na náhradu škody, která jí ukončením smlouvy ze strany hráče Nevese vznikla," uvedla Slavia.

Slavii nahrává i fakt, že podle Fotbalové asociace ČR neměla k 31. prosinci 2014 žádné neřešené dluhy, jinak by nemohla získat licenci nutnou pro působení v prvoligové soutěži. "Pro všechny kluby platí, že pokud existují závazky k 31. prosinci 2014, musí deklarovat, že se s nimi pracuje. Například že jsou u arbitráže," řekl licenční manažer asociace Stanislav Rýznar. Současnou situaci Rýznar pozorně monitoruje. Návrh na insolvenci není důvodem zahajovat řízení o odebrání licence. "Není to první podobný případ. Vždy jsem je intenzivně sledoval a budu i nyní," uvedl. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články