Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Beránek a Lavička: přátelé a trenéři podobného ražení jdou do derby

Praha - V derby se na konci osmdesátých let potkávali jako hráči. V průběhu posledních dvanácti let pak i jako trenéři obou klubů. Těžko najdeme mnoho mužů, kteří jsou se Slavií a Spartou za posledních třicet let spojeni tak jako Miroslav Beránek a Vítězslav Lavička. Jak souboj mezi nimi a jejich mužstvy dopadne, můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport od 17:30. Náš web nabídne podrobnou on-line reportáž.

Vítězslav Lavička ke svému slávistickému protějšku chová velký respekt - příchod Beránka na trenérský post považuje za nejlepší rozhodnutí Slavie před letošní sezonou. Oba pak bez ohledu na klubovou příslušnost pojí blízké přátelství. "Pravidelně jsme si psali sms i v době, kdy jsem byl v Austrálii," uvedl Lavička. "Dokonce když jsme hráli jednou ligový zápas na Novém Zélandu, tak mi Mirek psal, že se možná přijde podívat. Měl tam totiž na dlouhodobém pobytu dceru a byl zrovna za ní," přidal. 

Jak Lavička, tak Beránek jsou nyní ve Spartě, respektive ve Slavii jako trenéři již potřetí. Pro Lavičku přitom obě první působení skončila právě po derby se sešívaným celkem. Před šesti lety se tak stalo po debaklu 1:4, v roce 2002 zase Letenští červenobílým podlehli ve finále Poháru ČMFS. 

"Je to delší doba, ale pamatuji si, že se tehdy na Strahově hrálo ve velkém horku. Ale jako odplatu to neberu. Pro mě utkání se Slavií nejsou nějaké zápasy pomsty," usmál se Lavička, jehož trenérským protivníkem v derby před dvanácti lety byl právě Miroslav Beránek. Ten však od té doby - a vlastně nikdy jindy za jeho působení u Slavie - Spartu porazit nedokázal. 


Pragmatismus a práce od základů

Od Beránkova letního příchodu se Slavia zatím neprezentuje příliš pohledným fotbalem. Tým se zvláště na začátku sezony vyznačoval spíše bojovnými výkony a kompaktním pojetím. "Trenér Beránek začal od základů, pracuje na důrazu, poctivé práci, obětavosti pro mužstvo, na týmové jednotě. To vše bylo v prvních utkáních určitě vidět," myslí si Lavičkův asistent Zdeněk Svoboda.

Sparťanský záložník Bořek Dočkal před derby upozorňoval také na to, že Slavia měla v úvodních zápasech také štěstí v zakončení. Bývalý stoper červenobílých Martin Hyský si však nemyslí, že by to byla známka "náhoda fotbalu". "Je to jen jiný styl, než praktikuje Sparta," soudí spolukomentátor ČT. "Viděl jsem na tréninku, že slávisté vědí, co mají dělat a jak reagovat. Slabiny? Pořád je to o kvalitě hráčů, ta rozhoduje. Nedá se o všech hráčích říct, že by byla kvalita dostačující."

A právě stavba od základů a nedostatečná hráčská kvalita omezují Beránkovy plány. Sám trenér si totiž podobně jako Lavička v ideálním případě představuje od svých týmů jiné pojetí. "Co se týče technické úrovně první ligy, já bych se přimlouval za to, aby tam bylo více techniky na úkor bojovnosti a úpornosti," řekl Beránek před devíti lety jakožto asistent národního týmu. "Často nenajdete prostor pro hru, každých deset vteřin se hra přerušuje, dominuje destrukce nad konstrukcí."

Mít koncepci jako Sparta

Beránka také omezuje fakt, že Slavia na rozdíl od Sparty minimálně po sportovní stránce rozhodně není stabilizovaným klubem. O tom je přesvědčen i Martin Hyský, který ve funkci mládežnického trenéra ve Slavii působil teprve přednedávnem. "Rozdíl mezi Spartou a Slavií je v tom, že Letenští jsou stabilizovaný klub, který jde po příchodu Jardy Hřebíka jasným směrem. Má vybudovanou koncepci od mládeže po první tým. Navíc má mládežnické centrum na Strahově. To Slavii chybí," vyjmenovává Hyský.

Beránek však již v minulosti prohlásil, že mu imponuje systém, který praktikuje například Ajax a Hyský věří, že s příchodem nového trenéra bude koncepčně pracovat i klub z Edenu. "Nepracuje se tam, jak by se pracovat mělo. Každý si jede na sebe, trenéři nespolupracují, mění se často. Nefunguje to. Tato fakta přispívají k tomu, jak se prezentuje tým. Míra Beránek potřebuje čas, aby mohl pracovat, tým poskládat a jinak pracovat s mládeží," myslí si.

Zatím však Beránkova práce naráží na limity. Přes mimořádně slibný úvod Slavia prohrála tři ligová utkání v řadě včetně vršovického derby, v poháru také vypadla na hřišti druholigového Žižkova. Spokojený s vývojem v posledním měsíci tak nemůže být ani Beránek. "Myslel jsem si, že do derby půjdeme v lepší výchozí pozici. Poslední výsledky a zejména hra na Bohemce nás vůbec nepotěšily. Zápas jsme si zanalyzovali, bylo povzbudivé, že hráči viděli problémy stejně jako my. Od toho může začít nějaká náprava," věří Beránek.

"První zápasy jsme hráli na hranici sebeobětování, nasazení. Tenhle aspekt nám na Bohemce chyběl. Proti Spartě musíme předvést takový výkon jako s Plzní, Libercem a Ostravou. Říká se, že derby nemá favorita. My tam vstupujeme spíš v pozici outsidera, ale jsme doma a nedáme kůži zadarmo," přidal slávistický kouč.

Slávistický odchovanec a nynější záložník Sparty Bořek Dočkal každopádně očekává podobný zápas, jaký se ve Vršovicích odehrál loni. "Myslím si, že v držení míče budeme přece jenom častěji. I když to pro nás bude venkovní zápas, měli bychom diktovat tempo hry," soudí Dočkal. "Od Slavie očekávám houževnatý výkon a hodně bojovnosti, dobrou organizaci směrem dozadu a čekání na standardní situace a brejky. Ale to je typ zápasu, který jsme zvyklí hrát, většina soupeřů se proti nám spoléhá na podobné zbraně," dodává český reprezentant.

Zdroj
ČT sport, ČTK, idnes.cz, iSport.cz, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články