Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pelta: Naše problémy jsou oproti zahraničním soutěžím malinké

Praha – Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta má po dvou kolech dobrý pocit z nové sezony Synot ligy. Je rád za počet fanoušků, kteří se objevili na ochozech, těší se i na zářijový start kvalifikace o mistrovství Evropy 2016 s Nizozemskem. Radost mu zkalilo jen nečekané úmrtí teplického funkcionáře Františka Hrdličky. "Bude nám všem chybět," uvedl ke skonu ředitele severočeského klubu.

Nejvyšší fotbalová soutěž má za sebou první dvě kola, v nichž viděli fanoušci celkem 40 gólů. Po dlouhé době jsou na prvních příčkách tabulky Sparta a Slavia. V době dovolených ale zatím chodí na stadiony o něco méně fanoušků než v minulé sezoně. V té byla průměrná návštěvnost 5 065 diváků na zápas. Po dvou kolech letošní sezony je to 4 849.

Ze stadionů zároveň ubylo vulgárního skandování proti Peltovi. Možná i proto, že se kvůli nadávkám už nemají přerušovat zápasy. Úvod nové sezony ale zasáhla i smrt dlouholetého šéfa teplického klubu Hrdličky. Bylo mu 57 let. "Byli jsme přátelé i v osobním životě, nejen v tom profesním. Přeju Teplicím, aby se s tím dokázaly po sportovní stránce vypořádat a aby dál patřily k úspěšným klubům," uvedl Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Předseda FAČR Miroslav Pelta

Hrdlička byl dlouholetým zastáncem osamostatnění ligy. Pelta byl v době, kdy ještě nebyl šéfem FAČR, téhož názoru, který však postupně změnil. "V celé Evropě, ve vyspělých zemích, je liga samostatná. Jde o to, že profesionální fotbal z výnosů prodeje TV práv dává peníze zpátky do prostředí neprofesionálního fotbalu. V českých poměrech přispívá svými výnosy na ligu česká reprezentace, přestože se teď podařilo prodat práva výrazně lépe a máme silného nového generálního sponzora. Jedna věc je oddělit řízení a druhá věc ekonomická stránka věci. V téhle chvíli tu myšlenkou až tak výhodnou nevidím," vysvětlil.

Ze startu nového ročníku ligy má každopádně příjemné pocity. Dvě uplynulá kola podle něj ukázala sílu českého fotbalu. "Přestože jsou prázdniny, na stadionech jsou vysoké návštěvy. Grafika, znělky i Česká televize se na tom výrazně podílí, je to výrazný posun. Čísla sledovanosti jsou v pořádku a máme z toho dobrý pocit," uvedl Pelta, který doufá ve výrazný nárůst diváků oproti minulé sezoně. "Atraktivita letošního ročníku je velká. Hrajeme o dvě místa v Lize mistrů, myslím, že zažijeme příjemný ročník," dodal.

Majitel Jablonce v současné době řeší i postup vůči problematickým fanouškům, který přišel na přetřes hlavně po excesech během jarního zápasu mezi Baníkem Ostrava a pražskou Spartou. "V minulosti jsme spíše říkali, co uděláme, a když pak byl klid, nechali jsme to vyšumět. Nyní jsme dali jasný signál slušným divákům, že je nebudeme kontrolovat a otravovat, ale budeme chtít, abychom měli jasný přehled o závadových divácích, abychom mohli určit, které chceme a které ne. Oproti zahraničí ale problémy, které tu řešíme, jsou ještě malinké," řekl Pelta.

Šéf českého fotbalu už netrpělivě vyhlíží zahájení bojů v kvalifikační skupině o postup na mistrovství Evropy 2016. "Naší povinností je bojovat o druhé místo, protože jednoznačným favoritem je Nizozemsko. Po stránce přípravy a organizace je všechno zajištěno a teď jde o to, aby byli hráči zdraví, měli formu a byli schopni v těžkých zápasech na podzim urvat co nejvíce bodů."

Ještě před utkáním s Nizozemskem přijde na řadu přátelák s výběrem Spojených států. V něm by se měli objevit hlavně hráči z domácí soutěže. "Teď přichází chvíle, kdy větší část nominovaných bude ze Synot ligy, a to je model, který si pamatuju z roku 1996, kdy jsme jeli na mistrovství Evropy do Anglie. Teprve po šampionátu hráči odcházeli na lukrativní zahraniční angažmá. Doufám, že to bude pro ty Kadeřábky, Krejčí a další hráče z domácí scény krok, kterým se prosadí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články