Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sparta vyráží na Plzeň. Co můžeme čekat od ligového zápasu roku?

Praha - Těžko se v českém fotbalovém prostředí hledá zápas, který by v současnosti přitahoval více pozornosti. V souboji dvou nejlepších českých klubů se protíná to nejzásadnější, co se za poslední měsíce i roky stalo s českým fotbalovým prostředím. Jak vzestup nové generace fotbalistů a vynikající představení na mezinárodní scéně, tak i mocenský souboj a pochybná korupční kauza, jejíž rozřešení je v nedohlednu. To vše se zhmotňuje ve večerním fotbalovém utkání mezi Spartou a Plzní. Tradiční vládce tuzemského fotbalu chce po několika letech odmlky konečně znovu dominovat české kopané a překonat při tom Plzeň. Povede se mu to?

Statistiky Sparty před večerním utkáním na vyprodané Letné nejsou ani zdaleka příznivé. Těžko říct, zdali mluvit o plzeňském komplexu, pravdou však je, že z posledních sedmi ligových utkání s Viktorií vyhráli Pražané pouze jednou. Pokud se přitom podíváme hlouběji do statistik, zjistíme, že za poslední tři sezony mají Sparťané velké problémy téměř se všemi kvalitními soupeři. Z 21 zápasů s týmy umístěnými v první pětce dokázali vyhrát pouhých osm – tedy stejný počet utkání, který s těmito celky prohráli. A domácí bilance v této minitabulce je zvláště alarmující – z deseti zápasů vyhrála Sparta pouhé dva, za poslední dvě sezony přitom ani jeden.

Sparťané by mohli mít poměrně pádný důvod, proč tyto statistiky nebrat příliš vážně, v letošní sezoně totiž mají za sebou nesmírně podařenou účast v Evropské lize. Doma zde vedle Feyenoordu či Šmony přemohli také loňského finalistu soutěže, Athletic Bilbao, remizovali s Lyonem a prohráli jen s Chelsea. Při vítězstvích však jejich góly většinou nepadaly z protiútoků, nýbrž vznikly v situacích, kdy obrana soupeře byla poměrně zatažená. S ještě nepříznivějšími podmínkami pro útočnou fázi se Sparťané musejí popasovat i v ligových utkáních, zde však obranná činnost Sparty často nefungovala ideálně při protiútocích soupeřů. Viditelný rozdíl spočíval také i v agresivitě, napadání a celkovém psychickém rozpoložení Sparťanů, kteří v Evropské lize byli téměř pod nulovým tlakem.

Přesto pokud srovnáme letošní psychickou odolnost sparťanských hráčů s loňským jarem, je to k nepoznání. Vítězslav Lavička dokázal ve velmi krátkém časovém období stabilizovat kádr a vtisknout mu herní styl sázející na protiútoky a nebezpečné centry. Po zimní přestávce se přitom zdá, že se trenér s týmem stále více snaží klást důraz na držení míče. Dost možná jej v tom ovlivnila právě úspěšná utkání v Evropské lize, ale také problémy s překonáváním zatažených ligových obran či podzimní prohra s Plzní. Viktoria sice nevstřelila gól ze hry, ale i tak v zápase dominovala a Sparta měla štěstí, že zápas skončil jen 1:0 pro Plzeň.

Proměnu sparťanského herního pojetí ostatně zaznamenal i Pavel Vrba. "Nevím, zdali bude Sparta úspěšnější než na podzim, jisté ale je, že se změnil její styl. Získala nové hráče a díky nim teď víc drží míč a snaží se o kombinaci. Myslím, že to je docela patrná změna," řekl trenér Plzně, který zároveň před zápasem prohlásil, že jeho mužstvo jede na Letnou s cílem zvítězit. Bude tak velmi zajímavé sledovat, s jakým herním pojetím oba týmy do zápasu vstoupí. Oba týmy se svým herním stylem velmi přibližují – podávají nejlepší výkony, když praktikují vysunutý presink, mohou se spolehnout na kvalitní držení míče, velmi silné kraje záloh, centry ze stran, důraz v útoku a efektivitu při protiútocích.

Plzeňská bilance vzájemných zápasů s dalšími čtyřmi nejlepšími ligovými týmy je přitom letos vynikající. Vyhrála čtyři utkání z pěti, ztratila pouze doma při remíze s Jabloncem. Oproti loňským ročníkům je pak velmi patrná jedna změna. Zatímco v sezoně 2010/11 od nejlepších týmů obrana Plzně obdržela 11 gólů a loni pouze o jeden méně, letos inkasovala jedinou branku. Samozřejmě ještě zbývají tři vzájemné zápasy, nicméně proměna je přesto zjevná. Plzeň je tak letos mimořádně schopná kontrolovat zápasy a spolehnout se i na to, že její obrana dokáže vydržet pod tlakem soupeře.

Zásadní tak v zápase bude otázka, s čím obě mužstva půjdou do zápasu. Přestože Pavel Vrba chce se svým týmem vyhrát, v tabulce drží tříbodový náskok a nemusí nutně zvítězit. Může se navíc spolehnout na velmi silnou obranu a zároveň brejkové situace, které Sparťané stále neumějí stoprocentně eliminovat – důkazem je například zápas s Jabloncem. Podobně již Plzeňští v sezoně vystupovali na hřištích soupeřů několikrát a většinou úspěšně.

Pro Spartu by vítězství nad Plzní znamenalo mnohé. Přesto, že trenér Letenských Lavička bude chtít kočírovat emoce svých svěřenců, jistá křivda ze záříjového utkání, kdy rozhodčí Matějek odpískal kontroverzní penaltu proti Spartě a dvě sporné situace na druhé straně nechal bez povšimnutí, zde jistě bude přetrvávat. "Bude to vypjatý zápas, budou tam určitě emoce na obou stranách. Ale my chceme, aby byly pod kontrolou. Pokud se necháme odvést někam jinam, ztratíme tím koncentraci," připomíná Lavička.

Spartě se pasivita a vyčkávání na protiútoky v minulém vzájemném zápase vůbec nevyplatily. Navíc motivace odčinit neslavnou porážku, předvést se před vyprodaným stadionem a zlepšená souhra a držení míče v předchozích zápasech napovídají, že by Letenští měli mít přirozenou tendenci udávat tón zápasu. To vše by však nahrávalo Plzni, jejíž efektivita při protiútocích je devastující.

Je tedy dost dobře možné, že se oba celky budou spíše chtít navzájem eliminovat agresivním napadáním v rozehrávce a spoléhat se na protiútoky a centry do vápna. Zde se přitom Sparta může hodně spolehnout na Léonarda Kweukeho, který v každém zápase nadělal obraně Plzně velké problémy. Je to zároveň jediný hráč Sparty, jenž se proti Viktorii dokázal v posledních pěti zápasech gólově prosadit. "Jak my, tak Plzeň předvádíme ofenzivní styl a hrajeme kombinační fotbal. Místy to může být šachová partie, ale očekávám zajímavý zápas," podotkl Lavička.

Přímý přenos utkání sledujte od 19:50 na ČT sport a našem webu.


Zdroj
ČT sport, Deník Sport, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články