Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Superpohár vyžaduje supersložitou televizní akci, přenos poletí do 115 zemí

Praha - Páteční zápas o fotbalový Superpohár uvidí diváci ve 115 zemích světa. O zápas mezi londýnskou Chelsea a Bayernem Mnichov je mimořádný zájem nejen mezi fanoušky, ale i žurnalisty. Navzdory přísným výběrovým kritériím UEFA jich do Prahy dorazí více než dvě stovky. V pohotovosti je i Česká televize.

Vršovický Eden se připravuje na Superpohár UEFA
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

Podle vedoucího oddělení mezinárodních přenosů Vladimíra Drbohlava je to pro Českou televizi jednoznačně nejsložitější akce v letošním roce. "Požadavky UEFA jsou ještě o něco výš než při utkáních základní skupiny Ligy mistrů. Tomu odpovídá například i počet kamer, kterých bude v pátek v akci 28," řekl.

Deset televizních společností posílá do Prahy vlastní přenosové vozy a svými štáby bude doplňovat základní signál od ČT. Nejpočetnější týmy mají televize ze zemí obou finalistů - německá ZDF a britská dvojice BSkyB a ITV. Obě připravují už na čtvrtek velké předzápasové studio.

Kapacita Eden Arény pro Superpohár bude snížena na 20 100 míst a bude vyprodáno. Ceny lístků se pohybovaly od 50 eur (asi 1 300 korun) po 130 eur (3 300 korun). Většinu kapacity stadionu si rozdělily oba zúčastněné kluby, několik tisícovek lístků si ponechala UEFA pro své potřeby, pro české fanoušky bylo určeno zhruba 1 500 vstupenek.

Ve fanzónách se utkání promítat nebude

Očekává se příjezd velkého množství fanoušků především ze sousedního Německa. "Z Anglie ještě žádná konkrétní čísla nemáme, ale z Německa se vedle zhruba osmi tisíc lidí, kteří se dostanou na stadion, očekává dalších deset tisíc fanoušků. Přijedou sem ve snaze buď koupit nějaký zbylý lístek, nebo jen být na místě," řekl mluvčí Fotbalové asociace ČR Petr Kovář.

Pro fotbalové příznivce budou v Praze připravena i speciální místa setkávání. "UEFA zřizuje dvě fanzóny v bezprostředním okolí stadionu. Tam se budou scházet fanoušci, budou tam nějaké suvenýry a občerstvení, ale určitě se tam nebude zápas promítat. To si UEFA nepřála," řekl Kovář.

Vystavené poháry pro vítěze Ligy mistrů, Evropské ligy a Superpoháru
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Pražská radnice rozhodla, že po městě nebudou rozmístěny žádné velkoplošné obrazovky. "Jednak se nejedná o české týmy, navíc to zvyšuje bezpečnostní riziko," řekl primátor Tomáš Hudeček.

Policie ve střehu

V akci bude několik stovek policistů a další stovky strážníků. Mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová uvedla, že policisté budou hlídkovat na příjezdových komunikacích, budou ale také doprovázet fanoušky ve vlacích. "Zvýšené kontroly na hranicích zatím neplánujeme," dodala.

Podle mluvčího policie Jana Daňka se na bezpečnostních opatřeních budou podílet policisté z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky a také psovodi a policisté na koních. Připraven vzlétnout bude i vrtulník. Magistrát pošle do ulic mobilní kamery. "Zjistili jsme, že některá místa nejsou monitorována," zdůvodnil primátor Hudeček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články