Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Superpohár se blíží, v Praze jsou nejprestižnější fotbalové trofeje

Praha – Česká republika bude na konci měsíce hostit jednu z nejsledovanějších sportovních akcí. Třicátého srpna se na pražském stadionu v Edenu odehraje fotbalový Superpohár, ve kterém se střetne vítěz Ligy mistrů Bayern Mnichov a vítěz Evropské ligy londýnská Chelsea. Čeští fanoušci mají k dispozici 1 600 vstupenek, informovali na tiskové konferenci organizátoři. V sobotu pak budou v Praze vystaveny trofeje pro vítěze Ligy mistrů, Evropské ligy a Superpoháru.

Tomáš Ujfaluši s pohárem pro vítěze Superpoháru
zdroj: ČTK

Předchozích patnáct ročníků se konalo v Monaku, letos se Superpohár poprvé vydává jinam – do České republiky. Fanoušci budou mít jedinečnou šanci vidět v Praze Petra Čecha nebo souboj trenérů Josého Mourinha a Josepa Guardioly.

"Je to začátek sezony a jeden z vrcholů evropského fotbalu. Pro český fotbal to bude prestiž. Z Prahy se na několik dní stane hlavní město fotbalu. Sjedou se sem funkcionáři včetně předsedy UEFA Michela Platiniho," řekl dlouholetý fotbalový funkcionář Petr Fousek.

Zhlédnout fotbalové představení naživo však bude moct pouze pár vyvolených. Mezi české fanoušky zamířilo z celkového počtu 17 000 vstupenek pouze 1 614, zbytek je blokován pro fanoušky obou klubů či pro partnery. Další možností, jak se ke vstupenkám dostat, bude dražba lístků. Její výtěžek má zpřístupnit stadiony handicapovaným fanouškům.

"Budou se dražit vstupenky kategorie 1, minimální příhoz bude 130 eur. Výtěžek bude UEFA poskytovat fondu, který zajišťuje pro tělesně postižené snadnější přístup na fotbalové stadiony," informoval ředitel PR oddělení Fotbalové asociace ČR Jaroslav Kolář. Zájemci mají možnost dražit do 7. srpna.

Přestože se přímo na stadion dostane pouze pár šťastných fanoušků, v sobotu mají všichni fotbaloví příznivci jinou zcela jedinečnou příležitost. Na Václavském náměstí v Praze budou představeny a poté od 10:00 do 18:00 vystaveny poháry pro vítěze Ligy mistrů, Evropské ligy a Superpoháru. "Fanoušci se budou moci s trofejemi vyfotit, na náměstí budou i oba patroni akce Tomáš Ujfaluši a Vladimír Šmicer," uvedl projektový manažer akce Ivo Sekerka.

Tomáš Ujfaluši s poháry
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Eden se bude muset na Superpohár připravit

Multifunkční stadion ve Vršovicích, na kterém sídlí fotbalová Slavia, se bude muset přizpůsobit požadavkům UEFA. Bude se pokládat nový trávník, budovat rozšířené centrum pro novináře, jelikož zápas má sledovat až 40 milionů diváků po celém světě. Modernizací projde i osvětlení stadionu. 

"Trávník byl jedním z důvodů, proč se Monako opouštělo. V Edenu bude nový trávník 6. srpna, před Superpohárem jej zatíží pouze utkání Slavia - Teplice. Poté bude stadion od 23. přenechán Fotbalové asociaci a budou zde probíhat přípravy související s utkáním," dodal Sekerka.

Ujfaluši si vítězstvím v Superfinále splnil dětský sen

Jedním ze čtyř českých fotbalistů, kteří Superpohár vyhráli, je bývalý reprezentační stoper Tomáš Ujfaluši. Ten pohár zvedl nad hlavu v roce 2010, kdy s Atléticem Madrid jakožto vítězem Evropské ligy ve finále zdolal Inter Milán 2:0. "Byl to rok, kdy Mourinho odcházel z Interu. Inter byl jasným favoritem, ale odehráli jsme vynikající zápas, do ničeho jsme je nepustili a zaslouženě vyhráli," řekl Ujfaluši, který je ambsadorem pro srpnové utkání v Edenu. 

Pětatřicetiletý obránce, který se ve finále musel starat především o hvězdného útočníka Samuela Eto'a, přiznal, že se mu výhrou v Evropské lize a následně v Superpoháru splnil velký sen. "Nikdy se mi o tom ani nezdálo, že bych se dostal tak daleko, kam jsem se až dostal. Já jsem v podstatě do té doby nevyhrál vůbec nic, ale zaplať pánbůh, že to přišlo," prozradil Ujfaluši, který si myslí, že pořádání finále je pro Prahu skutečná odměna.

"Je to velká prestiž. Praha je v podstatě po Monaku prvním městem, které hostí finále Superpoháru, a tak doufám, že se lidé dojdou podívat," dodal Ujfaluši.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články