Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš? Van Gaal už potřetí povede reprezentaci Nizozemska

Po nepovedeném mistrovství Evropy a konci Franka de Boera na lavičce našla nizozemská fotbalová reprezentace trenérskou náhradu. Výběr "oranje" už potřetí v kariéře povede Louis van Gaal, který podepsal smlouvu do mistrovství světa 2022 v Kataru.

De Boer se ujal "oranje" loni v září po odchodu Ronalda Koemana do Barcelony. Nizozemsko na letním evropském šampionátu vyhrálo v Amsterdamu všechny tři duely základní skupiny, v osmifinále v Budapešti ale podlehlo Česku 0:2, což stálo De Boera místo.

Devětašedesátiletý van Gaal už národní tým trénoval v letech 2000-2002 a 2012-2014, na MS v Brazílii 2014 s týmem obsadil třetí místo. Jeho asistenty budou bývalý hlavní kouč národního mužstva Danny Blind (2015-2017) a Henk Fraser, jenž zůstane trenérem Sparty Rotterdam. Trenérem brankářů bude Frans Hoek.

"Nizozemský fotbal mi vždycky ležel u srdce. Vedení národního týmu je podle mého názoru klíčovou pozicí pro další rozvoj našeho fotbalu. Trénovat nizozemskou reprezentaci beru jako čest," uvedl v prohlášení Van Gaal.

Amsterdamský rodák van Gaal se k trénování vrátí po pěti letech od odvolání z lavičky Manchesteru United v roce 2016. Jeden z nejúspěšnějších nizozemských koučů má ve sbírce trofeje s Ajaxem, Barcelonou či Bayernem Mnichov.

Už před dvěma lety oznámil odchod z fotbalové scény. "Jsem teď důchodce. Nemám žádnou ambici stát se manažerem nebo televizním expertem," řekl tehdy.

Nizozemsko načalo březnovou kvalifikaci o postup na světový šampionát porážkou 2:4 v Turecku. Následně si doma poradilo s Lotyšskem 2:0 a na Gibraltaru zvítězilo 7:0. Na vedoucí Turky ztrácí z druhé pozice bod. Stejně bodů jako "oranje" mají i Černá Hora a Norsko.

V rozmezí od 1. do 7. září se Nizozemci představí v Norsku a doma s Černou Horou a Tureckem. "Do nadcházejících kvalifikačních zápasů, které jsou klíčové pro účast na mistrovství světa, zbývá málo času. Okamžitě se stoprocentně soustředíme na hráče a přístup. Proto jsem byl jmenován," prohlásil Van Gaal.

Na poslední mistrovství světa v Rusku před třemi lety se Nizozemsko neprobojovalo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články