Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Eden uvidí prestižní derby o udržení. Zafunguje Šilhavého aura proti Slovákům i podruhé?

Rozlučka s letošním kalendářním rokem z pohledu české fotbalové reprezentace proběhne v pražském Edenu. V závěrečném duelu Ligy národů totiž nastoupí proti Slovensku. Derby bývalých federálních partnerů bude přímým soubojem o druhé místo ve tříčlenné tabulce, které znamená udržení v Lize B a také výhodnější pozici pro blížící se losování evropské kvalifikace. Zatímco Čechům stačí bod, Slováci potřebují zvítězit. Očekávanému souboji dodává náboj také fakt, že soupeře nově vede český trenér Pavel Hapal. Přímý přenos utkání sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Slovensko - Česko
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Český tým chce v závěrečném letošním střetnutí potvrdit zlepšení po příchodu kouče Jaroslava Šilhavého, který po zářijových dvou porážkách nahradil Karla Jarolíma. Svěřenci nového trenéra v jeho říjnové premiéře vyhráli 2:1 na Slovensku, následně prohráli 0:1 na Ukrajině a ve čtvrtek uspěli v přípravném zápase v Polsku (0:1).

"Vítězství v Polsku je povzbuzením. Bylo by to krásné, kdybychom to se Slováky zvládli. Nechci říct, že bychom mohli jet na losování kvalifikace klidnější, ale určitě by bylo lepší, abychom byli ve druhém koši. Určitě za tím půjdeme," řekl Šilhavý.

Reprezentaci stačí k udržení druhého místa remíza, v případě bodové rovnosti by měla lepší vzájemnou bilanci vzhledem k říjnové výhře v Trnavě.

"Na remízu se však hrát nedá. Kdo na ni hraje, tak se mu to vymstí. Může přijít jeden gól z čehokoliv. My budeme chtít zvítězit, nejen kvůli tabulce, ale hlavně kvůli fanouškům. Kvůli naší pohodě a kvůli faktu, že jsme tu nastolili něco, čemu věříme," řekl záložník Tomáš Souček, jenž se na trávníku v Edenu může potkat se svým slovenským spoluhráčem ze Slavie Miroslavem Stochem.

V Trnavě vyhráli Češi díky gólům nyní zraněného Michaela Krmenčíka a Patrika Schicka. "Trochu to zkresluje, na Slovensku to mohlo dopadnout i opačně. Pořád mají velice silný tým, teď tam ještě přijde Míra Stoch, který to vyšperkuje. To je jen dobře pro fanoušky na stadionu," uvedl Šilhavý. "Čekám podobný zápas jako v Trnavě  bude důležité, kdo dá první gól," doplnil Souček.

Po říjnovém duelu kvůli porušení životosprávy několika hráčů rezignoval slovenský trenér Ján Kozák, jehož později nahradil Hapal.

V páteční premiéře pod bývalým koučem Sparty zvítězili Slováci nad Ukrajinou 4:1 a do Prahy vyrazili se zvýšeným sebevědomím. "Tak vysokou výhru jsme nečekali. V Edenu to pro mě bude specifický zápas. Chceme zůstat v této skupině, chceme uspět a uděláme pro to všechno," prohlásil Hapala.

"Češi v posledních zápasech dosáhli dobrých výsledků a změnil se i jejich herní projev. Vyhráli na půdě silného Polska, ale tentokrát to bude jiné. Máme lepší kádr a zkušenější hráče. Věřím, že kvalitu přeneseme i na hřiště a dosáhneme toho, čeho chceme," zakončil Stoch.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Čelůstka, Novák - Souček, Pavelka - Vydra, Dočkal, Jankto - Schick.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš - Rusnák, Kucka, Hamšík, Stoch - Nemec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články