Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Šilhavý: Předvedli jsme mnohem lepší výkon než na Slovensku, i když jsme prohráli

Ve druhém vystoupení v roli trenéra fotbalové reprezentace musel Jaroslav Šilhavý skousnout premiérovou porážku, ale s výkonem svých svěřenců v Charkově byl spokojen. Přestože prohráli s Ukrajinou 0:1, odehráli dle slov nového kouče lepší utkání než při sobotním vítězství 2:1 na Slovensku. Tentokrát postrádali lepší efektivitu v koncovce, což rozhodlo o konečném výsledku. Šestapadesátiletý stratég nicméně věří, že za předpokladu udržení konstantní výkonnosti budou Češi schopni úspěšně bojovat v blížící se kvalifikaci mistrovství Evropy 2020.

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
zdroj: REUTERS autor: Gleb Garanich

"Výsledek je pro nás špatný, ale výkon byl velice dobrý. Hráli jsme, nebáli jsme se, chtěli jsme balon, vytvářeli jsme si šance. Chyběla pouze efektivita v zakončení, ale předvedli jsme mnohem lepší výkon než na Slovensku, i když jsme prohráli," hodnotil Šilhavý.

Těšilo ho, že zatímco před měsícem Ukrajina český výběr jasně přehrála, tentokrát jí reprezentanti byli vyrovnaným soupeřem. "Byly tam i pasáže, kdy jsme je zatlačili. Byli jsme jim rovnocenným protivníkem a myslím si, že se o výhru strachovali," pokračoval zkušený kouč, který si tak po výhře na Slovensku připsal první porážku v nové roli.

Češi i proto přišli o šanci na první místo ve skupině Ligy národů, jež uzmula právě Ukrajina, a čeká je souboj se Slovenskem o druhou pozici, znamenající záchranu ve druhé lize. "Druhé místo zaručuje, že zůstaneme ve druhém koši pro následná losování, takže ho určitě chceme udržet," ujistil Šilhavý. "Pokud budeme takhle pracovat, tak jsme toho schopni a můžeme uspět i v následné kvalifikaci na Evropu," doplnil.

Proti Ukrajině udělal pět změn v základní sestavě, z toho dvě vynucené. "Trenéři brankářů přišli s tím, že by chtěli vidět v akci také Pavlenku. On i Tomáš Vaclík pravidelně chytají v dobrých klubech a chtěli jsme je vidět v ostrých zápasech, abychom mohli spravedlivě vybrat jedničku pro kvalifikaci," vysvětlil Šilhavý změnu v brance. "Jankta jsme také chtěli vidět. Útočníci jsou vyrovnaní, a proto jsme to protočili," přidal.

Z prvního srazu po nástupu do funkce po Karlu Jarolímovi má dobrý pocit. "S klukama jsme našli společnou řeč. Nebyla jim jedno kritika po předchozích duelech, vzali to za správný konec. Věřím, že to takhle bude pokračovat. Cítím z týmu energii. Jsme na začátku a věřím, že se budeme dále zlepšovat a že to bude dobré," zakončil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články