Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šilhavého aura fungovala i v Charkově, ale z postupu se raduje Ukrajina

Po úspěšném debutu na Slovensku zažil nový kouč fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý premiérovou porážku. Ve třetím utkání skupinové fáze Ligy národů se český tým musel podruhé sklonit před Ukrajinou, tentokrát prohrál vyrovnanou bitvu v Charkově gólem Ruslana Malinovského 0:1. Svěřenci trenéra Andreje Ševčenka si proto zajistili postup mezi elitní mužstva starého kontinentu. Češi budou bojovat o druhé místo se Slováky. 

Ruslan Malinovskij se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Ofenzivní festival na stadionu Metalist rozhodl záložník belgického Genku Malinovskij, který ve 43. minutě využil ideálního sklepnutí Jaremčuka a tvrdou střelou z hranice pokutového území překonal bezmocně plachtícího brankáře Pavlenku. Strážce české svatyně, jenž nahradil mezi tyčemi Vaclíka, nicméně podal slušný výkon. Vyznamenal se zejména proti individuálnímu průniku Konopljanky a samostatnému nájezdu Cygankova v závěru.

Více než nadějné příležitosti si ovšem vypracovali i hosté. Během prvního poločasu neproměnil dvě z nich další nováček v základní sestavě Jankto a Pavelkovy "pumelice" ze střední vzdálenosti dvakrát vyrazil nad břevno gólman Pjatov.

S účinkováním v Lize národů se česká reprezentace rozloučí listopadovým střetnutím proti Slovensku v pražském Edenu. "Samozřejmě jsme zklamaní z výsledku, ale nikoli z předvedené hry. Myslím si, že jsme odehráli ještě lepší zápas než na Slovensku. Tentokrát nás čekal mnohem těžší soupeř, ale přesto jsme dokázali být rovnocenným partnerem a sahali minimálně po bodu," hodnotil trenér Šilhavý.

Kromě zmíněné dvojice Pavlenka–Jankto nastoupil od úvodního hvizdu oproti měření sil v Trnavě také Novák, Barák a Schick. Navzdory množství změn národní tým navázal na dobrý sobotní výkon. Zatímco před měsícem ho Ukrajina jednoznačně přehrávala, tentokrát šlo o zcela vyrovnaný duel.

První dvě možnosti měl nicméně domácí Jaremčuk, který dvakrát hlavičkoval pod tlakem těsně vedle. Od 15. minuty pak převzali iniciativu hosté. Vše začal vydařenou střelou z dálky Pavelka, ale brankář Pjatov se tygřím skokem vyznamenal. Krátce nato hlavičkoval Schick pouze do jeho připravené náruče.

Největší šanci měli Češi v 18. minutě – Barák vymyslel fantastickou kolmici za obranu, na kterou si naběhl Jankto, jenže tváří v tvář Pjatovovi neuspěl. "Přemýšlel jsem, co mám dělat. Gólman vyběhl a řekl jsem si, že ho budu přehazovat. Pak jsem tam uviděl místo vedle něj, bohužel jsem trefil balon špatně," popsal situaci Jankto.

Ukrajina dobře kombinovala, do zakončení se ovšem dostávala výhradně prostřednictvím několika pokusů z hranice velkého vápna. Malinovskij se zprvu zastřeloval, ale ve 43. minutě už mířil přesně k tyči. Domácí vedení mohl bleskově smazat opět Jankto, který však po pohledné akci Schicka s Vydrou zamířil nad břevno.

Ve druhém poločase se pokračovalo v rychlém tempu nahoru dolů. Z úctyhodné vzdálenosti zkoušeli štěstí Schick a především Pavelka, jehož famózně vychytal Pjatov. Ukrajincům stačila i remíza, proto se zatáhli a Češi si vytvářeli platonický tlak bez šancí. Naopak domácí hrozili z nebezpečných brejků, které Jarmolenko s Cygankovem nevyužili.

Češi se dostávali k pouze náznakům příležitostí, domácí obrana navíc fungovala velmi dobře a všechny nebezpečné situace stačila odvracet. Nepodařilo se tak zažehnat čtvrtou prohru z posledních šesti střetnutí.

"Porážka samozřejmě mrzí. Nicméně si myslím, že příležitostí jsme si vytvořili dost na to, abychom skórovali. Na Slovensku jsme byli skoro stoprocentní, ale tentokrát nám to bohužel nespadlo. Mohli jsme jít do vedení v první půli, kdy jsme měli dvě vyložené šance. A po změně stran několik střel. Cítil jsem z týmu dobrou energii," uvedl kapitán Bořek Dočkal.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů v Charkově:

Ukrajina - ČR 1:0 (1:0)

Branka: 43. Malinovskij. Rozhodčí: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas - Rumšas, Valikonis (všichni Lit.). ŽK: Rakickij - Čelůstka, Pavelka. Diváci: 32 000.

Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Burda, Rakickij, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko, Marlos, Malinovskij (86. Zinčenko), Konopljanka (70. Cygankov) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.

ČR: Pavlenka - Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák - Pavelka, Barák - Vydra (67. Zmrhal), Dočkal, Jankto (81. Šural) - Schick (73. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Samozřejmě jsme zklamaní z výsledku, ale ne z předvedené hry. Myslím, že jsme zahráli velmi dobrý zápas. Podle mě ještě lepší než na Slovensku. Tentokrát nás čekal ještě mnohem těžší soupeř, skvělé individuality. Myslím, že jsme dokázali být rovnocenným partnerem Ukrajině a sahali jsme minimálně po bodu. Vytvořili jsme si několik gólovek a aspoň jeden gól jsme mohli dát. Ukázalo se, že je to správná cesta."

Bořek Dočkal (kapitán ČR): "Porážka každopádně mrzí, nicméně si myslím, že příležitostí jsme si dnes vytvořili dost na to, abychom skórovali. Někdy takové zápasy prostě jsou. Jak jsme byli skoro stoprocentní na Slovensku, tak nám to tam dnes nepadalo. Mohli jsme jít do vedení v první půli, měli jsme jednu dvě vyložené šance. Po změně stran několik střel. Na to, že jsme hráli proti velice dobrému soupeři u nich, tak to od nás nebyl špatný zápas. Cítil jsem z týmu na hřišti dobrou energii."

Antonín Barák (záložník ČR): "Byli jsme na ně dobře připraveni. Škoda toho jednoho gólu, který jsme dostali. Tam jsem udělal zbytečnou chybu. Viděl jsem, že mám hráče po levé ruce, ale po pravé jsem ho neviděl. Nevšiml jsem si ho, on mi tam vletěl a pak získal balon. Měl jsem to hrát z první dozadu, moje chyba. Měli jsme slibné šance, mohli jsme vyrovnat. Ale dnes jsme bohužel šance nevyřešili, jak jsme měli. Možná chyběl větší klid v koncovce."

Jakub Jankto (záložník ČR): "Byla chyba, že jsme poločas neuhráli na 0:0. V druhé půli jsme už neměli takové šance jako v první, ale když budeme hrát takhle dál, nemáme se za co stydět a výsledky přijdou. Při první šanci jsem přemýšlel, co mám dělat. Brankář vyběhl a si řekl, že ho budu přehazovat. Pak jsem tam viděl místo vedle něj, ale bohužel jsem vzal balon špatně. Při druhé šanci mi to špatně skočilo. Na tréninku jsem tyhle střely trénoval, dnes mi to tam bohužel nepadlo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články