Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nebojíme se nikoho, i když respekt k Ukrajině máme, hlásí Šilhavý

Ještě těžší zkouška. Podle nového trenéra českých fotbalistů Jaroslava Šilhavého bude zápas Ligy národů na Ukrajině složitější než sobotní utkání na Slovensku, kde při své premiéře na lavičce reprezentace dovedl tým k výhře 2:1. Bývalý kouč Slavie či Liberce si je vědom, že k udržení reálné šance na první místo v tříčlenné skupině B1 musí jeho svěřenci zvítězit. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz dnes od 20:15.

Reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Rádi bychom pokračovali na vítězné vlně, protože matematika je jednoduchá. Jestli chceme pomýšlet na první místo, musíme vyhrát. Ukrajina je ale ještě trochu výš než Slovensko a bude to velice těžké. Pro nás je to ale velmi dobrá zkouška na naší cestě. Uvidíme hráče proti tak silnému soupeři, což je pro nás vypovídající," řekl Šilhavý.

Český celek ztrácí na druhém místě skupiny tři body na vedoucí Ukrajinu, které stačí k jistotě prvního místa remíza. Liga národů nabízí dodatečnou šanci pro týmy, které se nedostanou na Euro 2020 z klasické kvalifikace.

"Každý zápas chce trenér vyhrát, takže se pokusíme vyhrát, abychom udrželi šanci na první místo. Jsme na počátku cesty, která by měla končit postupem na mistrovství Evropy. Liga národů je další možnost a budeme chtít o tuto možnost bojovat," prohlásil Šilhavý.

Úvodní výhra na Slovensku podle něj týmu hodně psychicky pomůže. "Dostal jsem šanci tým pozvednout. Vedení FAČR ukázalo na mě a je to největší pocta pro každého trenéra. Jsem rád, že v prvním zápase se povedlo vyhrát, ale cesta je stále dlouhá a jsme na začátku. Věřím ale, že směr budeme držet a že se to bude zlepšovat," uvedl Šilhavý.

Oproti zápasu se Slovenskem bude muset udělat minimálně dvě změny. Obránce Pavel Kadeřábek ze zdravotních důvodů opustil tým a záložník Tomáš Souček má trest za dvě žluté karty. "U Součka to bude personální změna, taktika tím neutrpí. Ale je pravda, že Tomáš je ve velké formě, takže nám bude chybět," prohlásil Šilhavý.

Naopak útočník Michael Krmenčík, který měl po zápase se Slovenskem menší zdravotní potíže, je v pořádku. "Oba útočníci jsou připraveni k zápasu, oba se Slovenskem odvedli hodně práce a oba dali gól. Určitě oba mohou nastoupit," řekl Šilhavý ke Krmenčíkovi a Patriku Schickovi. "O změnách teď ještě nechci mluvit, může se stát cokoli. Na každém postu jsou dva vyvážení hráči. Nechci ale prozrazovat plány soupeři," dodal.

Ukrajina na něj udělala dojem ve středečním přípravném utkání v Itálii, kde remizovala 1:1. "Sehrála v Itálii skvělé a vyrovnané utkání. Jen se potvrdilo, že má směrem dopředu skvělé hráče. My se ale nebojíme nikoho, i když respekt máme," řekl Šilhavý k týmu kouče Andreje Ševčenka. "Byl to skvělý hráč, krásně se na něj dívalo. Lidsky vystupoval jako gentleman a chová se pořád stejně. Ač hvězda, zůstává skromný," dodal Šilhavý.

Během angažmá ve Slavii vedl dva ukrajinské hráče Eduarda Sobola a Ruslana Rotaně, ani jeden z nich však nyní v reprezentaci není. "Ruslan byl skvělý hráč, naštěstí už za Ukrajinu nehraje. Ale snad sem dorazí a uvidíme se," dodal Šilhavý s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články