Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Klíčový souboj je tady. Šilhavého parta má teď políčeno na Ukrajinu

Klíčový zápas Ligy národů pro české fotbalisty je tady. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého se postaví proti Ukrajině, které se pokusí oplatit měsíc starou domácí porážku 1:2. Pokud se to reprezentantům podaří, udrží se v boji o prvenství v tříčlenné skupině nové soutěže. Soupeři naopak k jistotě triumfu ve skupině stačí remíza. Přímý přenos utkání Ukrajina - ČR sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:15.

zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Český výběr povzbudila sobotní výhra 2:1 na Slovensku při premiéře nového trenéra Jaroslava Šilhavého, který v září nahradil Karla Jarolíma po porážkách s Ukrajinou a v přípravě v Rusku. Reprezentanti v Trnavě předvedli mnohem lepší výkon a pokusí se na něj navázat na Ukrajině.

"Tím, jak jsme to odstartovali, všichni té práci začneme ještě víc věřit. Atmosféra v týmu je hned mnohem lepší. Věřím, že výhra nad Slováky nebude jen první vlaštovka. Plně si uvědomujeme, že Ukrajina je silné a vyspělé mužstvo, a ukáže se síla našich hráčů," řekl Šilhavý.

"Je to velká vzpruha. Dokázali jsme si, že umíme vyhrávat, a že když držíme pospolu, jsme schopni dělat výsledky. Věřím, že se od toho odrazíme a budeme se zlepšovat. Ale musíme být pokorní a nemyslet si, že se jedním zápasem vše otočí. Musíme dál makat, pak můžeme být úspěšní," dodal gólman Tomáš Vaclík.

Před měsícem v Uherském Hradišti měli Češi problémy s kombinační hrou Ukrajinců a často propadali. Přesto sahali po remíze, o kterou přišli až v nastavení gólem Olexandra Zinčenka.

"Byli jsme zaskočeni tím, jak soupeř rozehrával, a nevěděli jsme, kam dřív skočit. Teď proti Slovensku všichni věděli, kde se mají pohybovat," uvedl český útočník Patrik Schick. "Ukrajina má velikou sílu, ale my na ně chceme být takticky dobře připraveni, a pokud budeme pokyny dobře plnit, můžeme je pozlobit. Uvidíme, s jakým receptem přijde trenér," doplnil český záložník David Pavelka.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco Češi vyhráli na Slovensku, Ukrajina v přípravě remizovala 1:1 na půdě silné Itálie. Tým trenéra Andreje Ševčenka byl dokonce blíž k vítězství, gólově se prosadil záložník Ruslan Malinovskij.

Největší nebezpečí hrozí českému celku z křídel, kde hrají Evgen Konopljanka, Viktor Cygankov a Andrij Jarmolenko, a také od původem Brazilce Marlose. "Mají skvělé individuality. Sledovali jsme jejich utkání v Itálii, i proti Slovákům hráli výborně," řekl Šilhavý.

Na Ukrajině bude muset oproti zápasu na Slovensku udělat nejméně dvě změny v sestavě. Kvůli zdravotním potížím tým opustil pravý bek Pavel Kadeřábek a žluté karty vyřadí ze hry defenzivního záložníka Tomáše Součka. Menší problémy měli i Michael Krmenčík a Ondřej Čelůstka.

"I kdyby tam byly tři čtyři změny, nemyslím, že je to špatně. Každý hráč tady je platný a má svou kvalitu. Pro nás je dobře, že je můžeme vidět v takhle těžkých zápasech o body," řekl Šilhavý.

Ukrajincům stačí bod k postupu do elitní Ligy A. "Byla by chyba si myslet, že nás čeká snadný zápas. Češi sehráli se Slovenskem výborný zápas. Nespokojíme se ani s remízou, chceme dát alespoň o gól víc než Češi," prohlásil Ševčenko.

"Vzhledem k tomu, že Češi měli méně času mezi zápasy než my, musíme od první minuty nastoupit agresivně a napadat je. Nesmíme jim dovolit, aby si vytvořili protiútoky. V prvním vzájemném zápase jsme si rychlým inkasovaným gólem zbytečně zkomplikovali život. Pokud nebudeme Čechy dostupovat a hrát rychle, budeme mít problémy," dodal Malinovskij.

Předpokládané sestavy:

Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Rakickij, Burda, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko, Marlos, Malinovskij, Konopljanka - Jaremčuk.

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák - Pavelka, Barák - Vydra, Dočkal, Zmrhal - Schick.

Absence: Chačeridi, Besedin, Kravec (všichni zranění) - Suchý, Kalas, Sýkora, Kopic, Hejda, Hušbauer, Řezník, Kadeřábek (všichni zranění), Darida, Jugas (oba rekonvalescence), Souček (2 ŽK).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články